The Kop Stand: Hur pass stort tapp är Gini Wijnaldum?

The Kop Stand: Hur pass stort tapp är Gini Wijnaldum?

LFC-redaktionen diskuterar en framtid utan den kultförklarade holländske mittfältaren.

I förra veckan rapporterade The Sunday Times att Gini Wijnaldum har valt att lämna Liverpool som bosman för FC Barcelona i sommar. Hur stort tapp är det för de röda? Och vem tycker ni ska ersätta honom?

— Ett stort tapp givet att han har spelat i samtliga av Liverpools ligamatcher så här långt. Gini Wijnaldum har satt ett stort avtryck på detta Liverpool under hans snart fem år i klubben och kommer att kommas ihåg med värme (och då kanske framför allt för hans utomjordiska inhopp i 4-0-vändningen hemma mot just Barca). Jag kommer sakna hans förmåga att alltid göra sina bästa insatser i de största matcherna och hans mycket trallvänliga läktarsång (dudududududu Gini Wijnaldum!). Samtidigt kom inte detta som ett oväntat besked. Det har varit mycket fram och tillbaka kring hans framtid på Merseyside och ju längre tiden har gått, desto mer har man räknat bort honom inför den nästkommande säsongen. Vem ska ersätta då? Jag ser gärna att Curtis Jones fortsätter ta kliv. Tjugoåringen har fått större förtroende i år och jag håller det inte alltför otroligt att han gör den tredje mittfältspositionen till sin nästa säsong. Om vi kollar på nyrekryteringar har Udineses argentinske lagkapten Rodrigo de Paul nämnts som ett möjligt alternativ i ett par artiklar. Han står noterad för sex mål och sex assist på 27 matcher i ligan och kan spela över hela mittfältet och skule således kunna fylla hålet efter mångsidige Wijnaldum på ett bra sätt. 

- Erik Segerström 


Det mest minnesvärda inhoppet i Liverpools historia? Mycket möjligt. 

— Det är ett stort tapp sett till att det känns som Wijnaldum är en av få i europeisk toppfotboll som kan spela två gånger nittio minuter per vecka utan att gå sönder, och som dessutom springer konstant och utför det mesta med hög kvalité. Det är framför allt den pålitligheten och mångsidigheten som kommer att vara saknad på Merseyside. Han verkar också vara en bra person med hjärtat på rätt ställe utanför planen som verkligen passar in i Klopps och Liverpools filosofi. Sen är det är svårt att inte nämna hans fantastiska inhopp mot Barcelona i Champions League-semin på Anfield 2019 som det kanske bästa minnet, och som fick läktarna att minst sagt koka. Det är fullt förståeligt att holländaren vill testa vingarna på annat håll vid 30-års ålder. Lägg därtill att han varit i klubben i fem år och gjort otroliga framsteg och vunnit i princip allt som går att vinna i den röda tröjan. Jag önskar honom allt gott vart han än hamnar! Som ersättare har det har ryktats lite om Yves Bissouma från Brighton som är en talangfull mittfältare som kan Premier League väl. Före detta supertalangen Renato Sanches har varit uppe på tapeten precis som Udineses Rodrigo de Paul. Det återstår att se om någon av dessa herrar hamnar i Liverpool i sommar. Annars är ju mittfältet den del där det finns ganska gott om alternativ, när de inte behöver ta klivet ner och spela mittback då förstås. En mittfältstrio bestående av Henderson, Fabinho och Thiago/Jones i premiären i Augusti vore väl inte så pjåkigt va? 

- Rasmus Karlsson  

— Tycker det är väldigt tråkigt att holländaren ser ut att lämna. Gini har under åren i Liverpool verkligen blivit en spelare som man håller varmt om hjärtat, till stor del genom sina viktiga mål och sällan dåliga prestationer. En spelare som jag i framtiden verkligen kommer koppla till hela Klopp-eran. Han har verkligen passat detta Liverpool som handen i handsken, både spelmässigt och som person utanför planen, alltid med ett leende på läpparna. Inte helt orimligt att han vill testa vingarna någon annanstans då åldern börjar spela in. När Barcelona sedan är laget som vill välkomna en, blir det inte lättare att tänka om. Kommer bli svårt att ersätta honom då han bidrar med allt från kvalitet, ledarskap och, som redan nämnts ovan, det faktum att han verkar kunna spela alla matcher en säsong utan problem, landslag inräknat. Då Curtis Jones redan denna säsong tagit stora kliv och gjort det väldigt bra, så skulle jag inte ha något emot att han ersätter Wijnaldum rakt av. Men ska man prata transferfönster i sommar så vill nog Klopp gärna plocka in en innermittfältare, och det har ryktats lite till och från om Andre-Frank Zambo Anguissa ifrån Fulham. Londonlaget kämpar mot nedflyttning, och skulle man åka ur är Anguissa en av spelarna som blir svår att behålla. Vi har hämtat spelare från nedflyttade lag förut, och då mittfältaren liknar Wijnaldum till spelsättet ser jag ändå logiken i värvningen, även fast han kanske inte skulle ta en plats direkt i startelvan.

- Albin Jakobsson


Leipzigs Amadou Haidara, här i systerklubben Red Bull Salzburg, bollas upp som en potentiell ersättare till holländaren. 

— Jag väljer att gå emot trenden och säga att det inte kommer vara ett så pass stort tapp. Gini har gjort ett enormt jobb i det tysta, och hans förmåga att alltid vara hel och tillgänglig är verkligen ett plus. Men i mitt perfekta mittfält tar han faktiskt inte plats, inte när alla är hela. Fabinho-Thiago-Henderson är det som jag ser som det bästa mittfältet, och som ersättare finns Jones/Keita/Oxlade och någon eventuell ersättare för Gini. Det är enligt min mening ett mittfält som hör hemma i den absoluta världstoppen. När det kommer till ersättare så finns det ett par spelare jag är väldigt intresserad av. För det första så är det den redan nämnda Yves Bissouma. Men för att nämna någon ny så skulle jag säga Amadou Haidara i RB Leipzig. Ytterliggare en spelare med Red Bull-koppling, men en mittfältare som fyller många av de hål som Gini skulle kunna tänkas lämna. Den 23-årige Haidara kommer från Mali och kan spela både som en sexa och åtta. Han kan agera spelfördelare i en mer defensiv roll samtidigt som han kan fylla Ginis box till box funktion. Ifall Gini tycker att det är dags att ta ett nytt steg i sin karriär känner inte jag någon som helst oro över att det på något sätt skulle bära eller brista för framtiden för denna klubb. 

- Jakob Lindegren

— Wijnaldum är en klasspelare som under sina år i Liverpool har gjort ett mycket värdefullt jobb på mittfältet. Han var en av Klopps första värvningar och det var även hans förlösande 1-0 mål mot Middlesbrough i sista omgången våren 2017 som tog oss tillbaka till Champions League. I Europas finrum har Wijnaldum sedan klivit fram när det gällt som mest. Inför denna säsong hade till exempel 16 % av holländarens mål i Liverpooltröjan kommit i Champions League-semifinaler, ett på Olimpico mot Roma 2018 och två i den än mer omtalade matchen mot Barcelona 2019. Bilden man har av Wijnaldum är dessutom att han verkar vara en väldigt sympatisk och omtyckt spelare i truppen, som allt som oftast gjort sitt jobb och dessutom sällan varit skadad. Jag har under de senaste veckorna läst lite diskussioner kring huruvida Wijnaldum är en legendar eller inte. För mig är det enkelt, har man varit en bidragande spelare när Liverpool vunnit stora titlar så tillhör man den klassen. Jag tror att vi stundtals kommer att sakna honom framöver men förstår ändå att livet måste gå vidare för bägge parter. Någon rak ersättare tror jag inte vi kommer att få se i form av spelarköp, detta kommer istället betyda mer speltid för de mittfältare som redan finns i truppen.

- William Hiekkanen


Wijnaldum och Mané - sommarfönstret 2016 lade grunden för det lag vi ser idag. 

— Har lite svårt faktiskt att sätta ord på hur jag spontant känner kring detta, i och med att det mer eller mindre har varit klart så länge att Gini lämnar. Liksom när Coutinho-affären gick i lås, så var det mer en fråga om när det blir klart att Wijnaldum lämnar, snarare än om han lämnar. Med det sagt så är det självklart ett jättestort tapp. Tillsammans med Mané så var han det nyförvärv under Klopps första sommarfönster som lade grunden till den Liverpool-upplaga som skänkt oss supportrar så mycket glädje dom senaste åren. Det speciella med Gini som spelare är ju att han under fem säsonger har hållit kanske jämnast nivå i truppen. Smällkaramellen mot Middlesborough och hans två fullträffarna i vändningen mot Barcelona är insatser från holländaren som sticker ut när man summerar hans tid på Merseysid. Trots att han växt in i roll som supporterfavorit så är det en spelartyp som mer eller mindre redan är ersatt (Thiago). Vem ska ersätta då? Curtis Jones är nog den självklara ersättaren till Wijnaldums plats i rangordningen, men som jag tidigare nämnde kom nog den direkta ersättaren redan förra sommaren.

- Ludvig Wadell

***

Vad säger ni själva? Hur mycket kommer Liverpool att sakna spelaren Gini Wijnaldum? Kommentera nedan! 

 

Redaktionen2021-03-27 15:00:00

Fler artiklar om Liverpool