The Kop Stand: Redaktionens tankar om säsongen 2023/24

The Kop Stand: Redaktionens tankar om säsongen 2023/24

På fredag inleds Premier League-säsongen 2023/24, men första omgångens stora höjdpunkt inträffar på söndag när Liverpool gästar Chelsea på Stamford Bridge. Efter fjolårets besvikna säsong är batterierna laddade för en revansch. Inför premiären delar redaktionen med sig av sina förhoppningar på årets upplaga.

På söndagkväll inleder Liverpool en ny säsong och årets premiär blir en tuff bortamatch mot Chelsea. Efter fjolårets säsong har besvikelsen lagt sig och bytts ut mot förväntningar och förhoppningar på revansch. Drygt två månader av semester, försäsong och övergångsfönster har passerat och nu är det återigen dags för en ny spännande säsong. Redaktionen delar med sig av deras tankar kring den stundande säsongen.

Vad är era förhoppningar, förväntningar och tankar på säsongen 2023/24?
Jag hoppas att laget hittar tillbaka till den kvalité som vi vet att dem besitter. Det känns som att laget har hittat en offensiv balans som kan generera flera målrika tillställningar med ett litet frågetecken på den defensiven balansen där försvaret känns tunnt och mittfältet inte helt spikat, framför allt "nummer sex"-positionen. Jag hoppas att vi får se ett Liverpool som kan tillhöra toppen av ligan även efter juluppehållet, och gärna längre än så. Att klara topp 4 är målet, men för att vi ska göra en "bra" säsong hoppas jag att vi utmanar i toppen in under våren. Dessutom ska vi ses som förhandsfavoriter till Europa League och där tillsammans med de inhemska cuperna hoppas jag på trevlig cupfotboll där de som inte startar varje match tar sina chanser. I övrigt förväntar jag mig att de rutinerade spelarna hittar tillbaka till sin nivå och att Darwin Núñez blir den målgöraren han förväntas bli. Jag hoppas även att vi får se ynglingarna i framför allt Curtis Jones, Stefan Bajcetic och Harvey Elliott ta nästa steg och verkligen utmana om startplatserna i truppen.

– Emrik Johansson

Min tydligaste förväntning på säsongen är att laget är med och utmanar om ligatiteln långt in på säsongen. Det är ett krav sett till hur truppen ser ut, att vi inte har något champions league-spel och hur förra säsongen såg ut. Tyvärr tror jag väldigt mycket hänger på hur den sista delen av övergångsfönstret blir. Huruvida vi värvar minst en defensiv mittfältare som kan starta som sexa tror jag kommer vara grunden till hur säsongen artar sig. Skulle en sådan sexa plockas in tror jag absolut vi kommer utmana om ligatiteln. Skulle vi däremot inte plocka in en tror jag tyvärr det blir kamp om topp fyra, så stor är skillnaden i min mening. I övrigt hoppas jag, precis som Emrik, få se de yngre spelarna ta ytterligare kliv. Stefan Bajcetic blixtrade sannerligen till och kan bli den långsiktiga lösningen som defensiv mittfältare även om han är för ung för att axla ansvaret ensam i dag. Det ska bli kul att se hans utveckling. Kravet för en godkänd säsong tycker jag är en topp fyra-placering samtidigt som vi går långt i cup-spelet och utmanar om titlar där. 

– Hugo Levinsson

Efter en bedrövlig säsong så borde ju allt tyda på förbättring. Jag är dock riktigt orolig nu. Vi behöver fortfarande få in flera spelare och klockan tickar på. Vi har en startelva som är av yttersta världsklass, men trots att denna hade kunnat slå vilket lag som helst så är det ju en bred trupp som krävs i ett ligaspel och där är vi inte just nu. Ska jag komma med något positivt är det ändå värvningen av Alexis Mac Allister som jag gått igång på ordentligt, en spelare som jag tror passar utmärkt i Liverpool.

- William Hiekkanen

Vågskålarna mellan förhoppningar och oro står och väger. Just för stunden känns orosskålen tyngre. Vi har tappat ett helt knippe rutinerade spelare och har bara förstärkt med två offensiva mittfältsspelare, där Dominik Szoboszlai är oprövad i Premier League och har sett lite trög ut i träningsmatcherna. Försvarsmässigt var det svajigt förra året och just nu verkar det än svajigare. Mittfältsskölden Fabinho har lämnat. Virgil van Dijk och Joel Matip är ett år äldre och befinner sig på fel sida 30-årsstrecket. Vågar vi tro att Joe Gomez blir mindre misstagsbenägen? Vågar vi tro att bulldozern Ibrahima Konaté drabbas av mindre skador? Samtidigt förstärker alla toppkonkurrenter sina lag mer än vad vi gör.

Om vi försöker att plussa i förhoppningsskålen kan vi konstatera att Alexis Mac Allister ser väldigt fin ut, han har fungerat utmärkt i olika roller i träningsmatcherna. Alla sex anfallare, Ben Doak inkluderad, ser riktigt heta ut. Van Dijk har utsetts till ny kapten och det kan förhoppningsvis få honom att växa och bli sitt gamla trygga och fokuserade jag igen. Köper vi sedan in en ny bra sexa och en kompletterande försvarare så börjar förhoppningsskålen väga över. Kan sedan Jûrgen Klopp trimma ihop laget, skapa aggressivitet och vinnarkultur så kanske vi rent av kan hota Manchester City, vem vet?

- Frisse Frison

Ny säsong och nya höga förväntningar, eller? I dagsläget är jag faktiskt inte helt säker på vad jag förväntar mig från årets upplaga av Liverpool. 

Tycker jag att vi är bättre än ifjol? På vissa saker. Tycker jag att vi är sämre än ifjol? På vissa saker.
Det självklara problemet är fortfarande mittfältet och med alla rykten de senaste 48 timmarna vet jag inte riktigt vad jag ska tro.

I det stora hela så tror och hoppas jag att den truppen vi har, när detta publiceras, kan konkurrera om en Champions League-plats och det är kanske det vi får sikta på i år.
För att det ska bli något mer, måste någon plånboken öppnas ett par gånger till. 

– Rasmus Hjortling Olofsson

Efter fjolårets misär så hoppas man verkligen på en rejäl uppryckning av de röda denna säsong. Dock i och med hur affärerna under sommaren sett ut (än så länge) så är jag orolig över att det kan bli en kämpig säsong även i år. Inför övergångsfönstret var det tydligt vilka förbättringsområden som fanns. Mittfältet behövdes byggas om och en mittback hade inte skadat. Tre dagar innan säsongsstart så har vi värvat två nya mittfältare, men även gjort oss av med en hel drös. Jag tror att både Mac Allister och Szoboszlai är bra värvningar, men det är inte tillräckligt. Vem ska vara defensiv mittfältare på söndag till exempel? Att inte ha spelartruppen klar till säsongsstart samtidigt som övriga toppklubbar fortsätter rusta, oroar mig. Förhoppningsvis sker det lite magi under slutskedet av fönstret, annars blir det tufft att slå sig in i en topp fyra även i år.  

– Albin Jakobsson

Det långa svaret:
Förra säsongen går inte att vifta bort som något undantag. Det var på tiden, och hur tråkigt det än var så kändes det nästan rimligt när man tänker efter. Svaga säsonger kommer. Alla (förutom helt otroliga City) drabbas av dem. Det viktiga är att gå vidare, göra något åt det, och komma tillbaka starkare. Jag förväntar mig att vi kommer att få se ett Liverpool 2.0. Det känns på förhand som att årets ombygge – att Henderson, Fabinho och Milner är borta – kommer att göra oss gott. Inte för att det är dåliga fotbollsspelare – utan för att det är fel fotbollsspelare. Klopp ser ut att köra vidare på det "nya" systemet som han avslutade förra säsongen med, och jag tror, hoppas och litar på att säsongen blir ett fall framåt, MINST. Gå tillbaka till det som gjorde oss så framgångsrika. Hög press, en jävla fart, och en helt orimligt hög dos av det som för ett otränat öga kan se ut som 

Jag har nära noll krav rent resultatmässigt i år. Men jag kräver att få se vilja, passion, och framsteg. Glädje. Speciellt från unga spelare. Jag håller tummarna för att Bajcetic får vara en riktig del av truppen, och mycket tyder ju också på att det blir så. I övrigt ser jag väldigt mycket fram emot att se Ben Doak spela förstalagsfotboll. Samtidigt är jag rädd. Det får inte bli en ny Woodburn, Rossiter, Kent, Wilson... Spelar jag hoppats på, men som inte blev vad jag hoppades på. Jag ber för att denna helt otroligt bollskickliga skotte slår igenom. Blir en världsspelare. Och slår rekordet.
Påminn mig, hur gammal var Messi när han vann sin första guldboll nu igen?

Det korta svaret:
Att jag ser fram emot nästa säsong mer när den här säsongen är färdigspelad, än vad jag såg fram emot den här när förra säsongen tog slut.

– Wilhelm Edlund

Vad är era förhoppningar, förväntningar och tankar på säsongen 2023/24 som läsare, kommentera gärna men kom ihåg att hålla en god ton!

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-08-10 19:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool