The Kop Stand: Redaktionens tankar om säsongsinledningen

The Kop Stand: Redaktionens tankar om säsongsinledningen

Säsongen är på riktigt i gång och vi går in i säsongens andra, och höstsäsongens sista, landslagsuppehåll. Lagen har spelat åtta matcher och Liverpool skuggar topplagen från en fjärdeplats. Utifrån det urvalet ger redaktionen delar redaktionen med sig om tankarna kring årets säsongsinledning.

Vad är dina tankar om säsongsinledningen?
– Jag är på det stora nöjd med säsongsinledningen. Liverpool har tagit imponerande segrar mot ett svårläst Aston Villa och mot Newcastle borta och poängtappen har skett mot, på förhand, bra lag på bortaplan. Självfallet var premiären mot Chelsea en missräkning sett till var de befann sig i inledningen av säsongen, men en poäng på sett till matchbilden på Stamford Bridge får accepteras. Sedan har vi den svårsmälta förlusten mot Spurs, men insatsen där är något man får ta med sig. Hade Liverpool fått med sig ett kryss där hade det varit svårt att inte hålla inledningen som en 9:a eller 10/10 men nu säger jag ändå att vi landar på en 8:a. Ska vi däremot vara med i den absoluta toppen och utmana om en ligatitel så behövs disciplinen hållas och ett par av poängtappen hittills måste förvandlas till tre poängare.

Med ett hyfsat urval av matcher, var tror du Liverpool kan utmana i år?
– Som jag är inne på i ovanstående fråga så finns det ännu ett par punkter att förbättra om Liverpool ska kunna utmana i den absoluta toppen. Det ska bli intressant att se mötena mot Arsenal och Manchester City under november och december för att se hur vi kan mätas mot de två huvudkonkurrenterna i en eventuell toppstrid. Utifrån det vi har sett hittills vill jag däremot tro att vi ska kunna vara en utmanare i toppen, men det sagt behövs det lite mer disciplin i spelet och försvarsspelet samt kanske en sexa eller ytterligare en defensiv förstärkning för att uppnå det. Dessutom ska vi inte glömma att det är afrikanska mästerskapen i januari, som det ser ut nu är det dock bara 1–3 matcher som påverkas av det och då borde Liverpool kunna hålla ihop trots Salahs bortfall. Jag säger att Liverpool definitivt kommer lösa topp fyra, med en liten förhoppning om att vi kan stöka till det omkring plats 1-3. Utöver det hoppas jag på en, eller två, trevliga cupävventyr inhemskt och sedan bör vi vara förhandsfavoriter till Europa League men som vi alla vet så kommer troligen Sevilla ramla ner där och då blir det alltid tufft ;)

Vem har varit Liverpools bästa spelare hittills, och varför?
– Vid första instinkt blir mitt givna svar Dominik Szoboszlai. Den injektionen och kvalitén som han bidragit med till vårt mittfält har varit enorm. Det är en spelare som aldrig sluta springa och kämpa, lägg därtill en känslig fot som kan bidra med såväl assist som kanonmål så har Liverpool fått ytterligare ett vapen i truppen. Det är däremot hård konkurrens med framför allt Mohamed Salah och Alisson som ständigt håller världsklass, där bakom tycker jag att både Virgil van Dijk och Darwin Núñez har tagit kliv från en halvdan fjolårssäsong och skulle kunna utmana beroende på formen under det återstående 30 matcherna.

Vem förväntar du dig mer av, och varför?
– Hmm, en tuff fråga. Alexis Mac Allister har ändå gjort det bra utifrån sin nya roll som sexa, medan Ibrahima Konaté och Trent Alexander-Arnold har haft problem med skador och således inte känns som ett värdigt val. Jag skulle nog ändå säga att jag förväntar mig mer av vänsterkanten, det vill säga Andrew Robertson och Luis Díaz. Utan att på något sätt säga att det varit rent ut dåligt så kan jag uppleva att Robbo stundtals är lite väl loj i vissa matcher. Díaz har även han varit en het potatis i sociala medier, och jag tycker inte absolut inte att han har varit dålig. Däremot skulle jag vilja se honom bli mer direkt i sitt anfallsspel och mer avgörande i den sista tredjedelen så summa summarum hoppas jag att vänsterkanten tar nästa steg efter landslagsuppehållet.

-Emrik Johansson


Vad är dina tankar om säsongsinledningen?
– Utifrån att det på förhand kändes väldigt ovisst kring laget så känns inledningen på säsongen relativt bra. Jag tycker att många delar av spelet verkar stämma, däremot känns defensiven fortsatt något skakig. De nya spelarna som har hämtats in känns alla väldigt spännande där Szoboszlai sticker ut lite extra. De offensiva spelarna ser ut att hitta varandra bra även i år, vilket känns otroligt skönt. Känslan är att avsaknaden av en renodlad och etablerad ”6: a” har präglat säsongsinledningen. Wataru Endo har inte riktigt övertygat än och Mac Allister ser något ovan ut i rollen. Trots detta känns laget slagkraftigt inför resterande del av säsongen. Optimismen flödar!

Med ett hyfsat urval av matcher, var tror du Liverpool kan utmana i år?
– Jag är övertygad om att laget har alla möjligheter att uträtta något väldigt bra denna säsong. Att Manchester City ser lite mätta och avslagna ut gör att man verkligen ser att det kan bli en kamp om ligatiteln i år. Spurs och Arsenal ser bra ut men jag tycker inte att det finns något som tyder på att de kommer vara bättre än oss efter 38 omgångar. Jag ser det som möjligt att gå långt i samtliga cuper och ser inte riktigt vilket lag som skulle kunna utmana oss i Europa League. De inhemska cuperna är alltid svåra att förutspå men Manchester Citys tidiga uttåg i Ligacupen bådar gott!

Vem har varit Liverpools bästa spelare hittills, och varför?
– Dominik Szoboszlai, utan tvekan. Att som ny spelare komma in och så tydligt bli en av de mest bärande spelarna är oerhört imponerande. Det ser ut som han aldrig gjort annat än att springa runt på Anfield och fördela bollar. Jag tror han kan komma att summeras som en av hela ligans bästa värvningar. Att ha fått in en spelare som kan dra i väg ett distansskott med trovärdighet uppskattas enormt.

Vem förväntar du dig mer av, och varför?
– Det får tyvärr bli Alexis Mac Allister i brist på andra motbud. Hade verkligen skyhöga förhoppningar på honom inför säsongen men det har inte sett jättebra ut hittills. Det har dock inte varit någon katastrof. Långt ifrån. Men det känns som det bör finnas fler växlar att lägga i för honom. Tror han hade gynnats av att spela lite högre upp i banan med en fysisk ”6: a” bakom sig. Jag tycker faktiskt Klopp ska ha en del kritik i hanteringen. Det är upp till tränaren att hitta en fungerande roll för spelarna. Det blir intressant att se hur det kommer fungera när en spelare som Stefan Bajcetic är tillbaka i full form. Känslan är att det kan bli riktigt bra, Mac Allister behöver bara lite mer tid.

-Johan Olsson


Vad är dina tankar om säsongsinledningen?
– Bra, bättre än förväntat. Eller förväntat, bättre än jag vågat hoppats på åtminstone. Jag trodde det skulle ta längre tid för bitarna att passa ihop än det har gjort. Överlag ser spelet väldigt bra ut och det finns många bitar som är positiva, bland annat Dominik Szobozlais intåg och den stundtals glimrande offensiven. Samtidigt har jag kvar känslan av att det finns mer att ta utav i spelet. Min känsla är att det bara kommer bli bättre och bättre. Framför allt defensivt finns det mer att ta av och visst vore det en fördel och min känsla kvarstår från inför säsongen kring nummer sex-positionen, den är fortfarande inte löst på något optimalt vis. Även om både Alexis Mac Allister och Wataru Endo visat upp sig där har det känts som tillfälliga lösningar.

Med ett hyfsat urval av matcher, var tror du Liverpool kan utmana i år?
– Av vad jag har sett tycker jag inte det finns något som talar emot att Liverpool ska kunna utmana om ligatiteln i år. Arsenal är långt ifrån perfekta, Manchester City har redan visat sig sårbara och jag har väldigt svårt att tro att Tottenham ska hålla i sin fina inledande form. Liverpool har både spetsen, bredden och erfarenheten för att kunna sno åt sig titeln. Det krävs förstås att laget bibehåller poängnivån från inledningen av säsongen, men min känsla är att laget om något bara kommer bli bättre. I övriga turneringen måste målsättningen vara titlar i samtliga, allt annat vore befängt med den truppen och den tränaren som i nuläget finns i klubben.

Vem har varit Liverpools bästa spelare hittills, och varför?
– Jag tycker Alisson Becker och Mohamed Salah har varit en nivå över alla andra i laget så här långt. Det frestar att säga Salah som jag faktiskt är imponerad av, men jag tar tillfället i akt och hyllar Alisson. Efter en uppväxt med Jerzy Dudek, Pepe Reina, Simon Mignolet och Loris Karius kommer jag aldrig ta Alisson Becker för givet. Han är helt otroligt bra. För mig har han varit världens bästa målvakterna de senaste säsongerna (bortsett från ett år när Thibaut Cuortois var utomjordisk). I år har han fortsatt på samma otroligt höga nivå, jag sitter häpen varje gång jag ser honom ständigt göra matchavgörande räddningar. Utan honom hade det här försvaret blivit precis så blottat som det kanske förtjänat i inledningen.

Vem förväntar du dig mer av, och varför?
– Här har jag svårt att säga ett namn. Jag tycker egentligen inte det finns en spelare som tydligt underpresterat, däremot finns det några som jag förväntar mig ännu mer av. Först och främst Alexis Mac Allister, men precis som mina skribentkollegor varit inne på tycker jag inte det är hans fel. Han har fått vikariera på en roll som inte passar honom som bäst. Vikariera har han gjort med den äran, men jag ville se ännu mer av honom i en mer framskjuten position. Både Virgil Van Dijk och Andy Robertson tycker jag har mer att ge, båda två har känts en aning loja och inte alls så målmedvetna och påslagna som de kan vara.

– Hugo Levinsson


Vad är dina tankar om säsongsinledningen?
Vi har ett på många sätt nytt lag, ett helt nytt mittfält, ett anfall utan dom gamla hjältarna Roberto Firmino och Sadio Mané och ett sedan i våras nytt spelsätt där vi spelar 3-4-3 i spelförande läge. Så här långt bör vi vara mycket nöjda även om poängtappen i dom två senaste matcherna skaver något. 

Med ett hyfsat urval av matcher, var tror du Liverpool kan utmana i år?
Vi vill att Liverpool alltid kampar om ligatiteln. Jürgen 2,0 är inte riktigt färdigt än så vi kanske får hålla tillbaka lite, men å andra sidan verkar huvudkonkurrenten Manchester City inte oövervinnerlig. Arsenal och Tottenham har startat starkt men dom är inte heller oövervinnerliga. Chansen till topplats finns även om vi inte är oddsfavoriter.

Men skulle vi ta en Topp fyra-plats och en cupseger gör vi en riktigt bra säsong. Konkurrensen om Topp fyra-platser ökar hela tiden. Vi är med i tre cuper och en cupvinst vore en fjäder i hatten.

Vem har varit Liverpools bästa spelare hittills, och varför?
Dominik Szoboszlai har verkligen imponerat och jämförs gång på gång med Steven Gerrard. Mohamed Salah har varit på tårna och gör nya mål, hans passningsspel har aldrig varit bättre och han jobbar riktigt hårt. Men viktigast och bäst har nog Alisson Becker varit. Han borde kanske ha tagit Brightons första mål, men å andra sidan borde den chansen aldrig ha uppstått och framför allt har han räddat ett stort antal “expected goals”. Utan Ali hade vi legat sämre till och haft klart mindre poäng.

Vem förväntar du dig mer av, och varför?
Det som inte riktig har fungerat är försvarsspelet. Vi har släppt in för många mål och har inte känts riktigt trygga ut bakåt. Det handlar om individuella misstag men kanske mest om det samordnade försvarsarbetet. Vår försvarschef Virgil van Dijk är inte samma klippa och har inte alls varit lika omutlig som innan överfallet från Jordan Pickford den 17 oktober 2020. Innan den korsbandsskada som han ådrog sig räknades han allmänt som världens bästa försvarare. Nu är han inte alls där.

/Frisse Frison

Vad är dina tankar om säsongsinledningen?

Om någon hade sagt till mig innan säsongen att Liverpool skulle stå på 17 poäng efter åtta spelade matcher hade jag tagit det alla dagar i veckan. Med det spelschemat som Liverpool haft hittills samt den större ombyggnationen av mittfältet i åtanke är det en bedrift av Klopps mannar att bara vara tre poäng bakom tabelltoppen. Sen är det klart att man hade hoppats på mer än en poäng i matcherna mot Tottenham och Brighton, men överlag får säsongsinledningen i ligan väl godkänt. Att vi dessutom inlett med två raka segrar i gruppspelet i Europa League är såklart förväntat men det är också starkt att motsvara de förväntningarna. Att vi även har avancerat till den fjärde omgången i ligacupen är ytterligare ett plus.

Med ett hyfsat urval av matcher, var tror du Liverpool kan utmana i år?

Jag tror definitivt att Liverpool kommer att vara med i toppen hela säsongen. Sen kommer det, som alltid, bli svårt att haka på Manchester City hela vägen in i maj. Däremot tycker jag inte att man som Liverpool-supporter ska ha några förhoppningar på att det här laget ska kunna utmana om ligatiteln just av den anledningen att det är mycket nytt samt att defensiven svajat betänkligt hittills. Målet bör vara att nå Champions League-spel nästa säsong och det tror jag utan några som helst tvivel att vi kommer uppnå. När det gäller Europa League kommer vi definitivt gå långt och där hoppas jag verkligen att vi får revansch efter finalförlusten 2016. Förhoppningsvis kan vi också gå hela vägen i någon, eller båda, av de inhemska cuperna.

Vem har varit Liverpools bästa spelare hittills, och varför?

Ett enkelt val, Alisson. Han fortsätter att hålla en extremt hög nivå och utan honom mellan stolparna hade Liverpool definitivt inte stått på 17 inspelade poäng. Han har verkligen i flera matcher räddat oss kvar i matcher och då tänker jag främst på den monsterräddning han står för på Almirons avslut i slutet av den första halvleken mot Newcastle vid ställningen 1-0. Går den i mål så lämnar Liverpool St. James´s Park med noll poäng i stället för tre.

Sen måste jag även slå ett slag för Dominik Szoboszlai. Det rådde absolut inga tvivel om att det var en bra spelare som Liverpool värvade när det blev klart i somras. Men att han skulle vara så här bra och att det skulle klicka så här snabbt hade jag inte alls förväntat mig.

Vem förväntar du dig mer av, och varför?

Den är betydligt svårare. Men om jag måste säga någon som faktiskt startat majoriteten av matcherna så blir det Luis Diaz. Han var otroligt bra både mot Chelsea och Bournemouth och då kände jag verkligen att det här skulle blir bra. Men efter det står han noterad för noll mål och noll assist i ligan. Och med tanke på att han startat alla utom en av de matcherna hade i alla fall jag förväntat mig lite mer poäng. Men jag måste tillägga att definitivt tror att han kommer bli riktigt bra. När han hamnar i ett bra flow i kombination med att vi får spela elva mot elva i våra matcher så kommer han flyga.

- Lukas Abrahamsson


Dela gärna mer er av era tankar kring säsongsinledningen i kommentarerna, men tänk på att hålla en god ton. //Redaktionen

Liverpools vändning mot Brighton
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-10-12 19:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool