Thomas Tuchel: ”Vi förlorade matchen efter 20 minuter”
3-0 i baken på Elland Road innebär huvudbry för Thomas Tuchel.

Chelsea hade mersmak efter insatsen mot Tottenham förra helgen. De förhoppningarna suddades ut på Elland Road. Chelsea torskade mot antagonisten Leeds med 3-0, något tränare Thomas Tuchel har svårt att acceptera.

Chelsea inledde bortamatchen på ett väldigt lovande sätt. Första matchminuten hade knappt hunnit passera innan Conor Gallagher spelat fram Raheem Sterling. Nyförvärvets avslut passerade tätt utanför den bortre stolpen. Kvarten senare hittade Sterling nätmaskorna, men målet vinkades bort för offside. Thomas Tuchel grämde sig över de missade chanserna på presskonferensen efter slutsignalen.

”Vi förlorade matchen under de första 20 minuterna,” säger Tuchel. ”Vi skapade tillräckligt med chanser och halvchanser för att leda med ett, två mål. Sedan tappade vi mönstret, disciplinen att fortsätta göra det vi skulle, vad vi gjorde bra i inledningen.”

Chelseas offensivlusta avtog en bit in i första halvlek, men spelmässigt var det en jämn tillställning. Leeds pressade bra och hade sina kontringslägen, men tvingades till avslut i ofördelaktiga lägen. Där och då var Tuchel bekväm med händelseutvecklingen.

”Vi höll oss till planen i 20 minuter, sedan gjorde vi för mycket på egen hand, andra saker som kostade oss övertaget,” säger Tuchel. ”Vi tappade förmågan att skapa chanser, men vi bjöd inte in till press, det var inget kaos. Det är inte vad som hände. Vi tappade inte disciplinen i spelet utan boll. Med boll var vi inte vassa nog efter de första 20 minuterna, utan den var det okej. Det var inget vi inte kunde hantera.”

Edouard Mendy stod för en rejäl tavla som renderade i matchens första mål. En passningsfint följdes upp av ett försök att dribbla bort Brenden Aaronson i hemmalaget, som tog bollen och promenerade med den i öppet mål. Leeds gick till pausvila med en tvåmålsledning efter en nick av Rodrigo Moreno, slutresultatet 3-0 fastställdes halvvägs in i andra halvlek.

”Det är en fast situation och ett stort misstag, fram till dess borde det bara ha varit ett lag, och det var vi,” säger Tuchel. ”Det fanns tillräckligt första kvarten för att styra matchen dit vi ville. När vi förvaltade första chansen förra säsongen så lade vi grunden för en bekväm seger. Den möjligheten fanns här också.”

Om Tuchel var lite sensationsartad när han beskrev matchen som förlorad efter 20 minuter vid ställningen 0-0 så gjorde han nog samma analys som de flesta åskådare gjorde efter 2-0-målet. Chelsea såg inte alls ut att kunna åstadkomma en upphämtning.

”Istället för 2-0 till oss så blev det en jämn match, vi gav bort två mål, två billiga och onödiga mål. Sedan är matchen nästan över, du har gett dem motivation och tro. I andra halvlek försökte vi, men det var samma historia. Vi har leverans, vi har chanser, vi har avslut men kan inte göra mål. Sedan räcker det med en halvchans för att vi ska släppa in mål,” säger Tuchel.

Leeds blev ökända för sitt markeringsspel under Marcelo Bielsa. Den udda försvarsmetoden kombinerat med flest löpmeter i ligan gjorde dem uppskrivna. Det höga presspelet finns kvar under Jesse Marschs ledning, men Tuchel verkar ha hakat upp sig på en detalj i pressens utfrågning. Han anser inte att Leeds taktik var det som fällde sitt Chelsea.

”Vi gjorde ett självmål, gav bort en otroligt billig frispark och släppte in ett mål från den. Det hade inget med presspel eller löpmeter att göra. Det var inte Leeds spelsätt som avgjorde, det ska vi vara tydliga med,” säger Tuchel.

Hemmalagets amerikan Aaronsons första mål i PL bedömdes som självmål häromveckan. Detta mål får han själv credd för, men Thomas Tuchel verkar vilja kategorisera även det i självmålskolumnen. Han fortsätter hamra hem budskapet att Chelsea hanterade Leeds spelsätt bra.

”Vi kunde hantera deras stil, vi kunde vara det bättre laget, vi gav oss själva chansen att leda med ett, två måls marginal,” säger Tuchel. ”Det handlar inte om något annat, efter självmålet och den fasta situationen är det 2-0. Då är deras självkänsla på topp, vårt kroppsspråk är inte där det var förra matchen, inte ens där det var för 10 minuter sedan.”

”Så upplevde jag det,”
fortsätter Tuchel. ”Det är förvånande, du kan inte vara frustrerad när du möter Leeds, misstag kommer ske. Men jag ser inte kopplingen till deras spelsätt. Du vet vad som väntar, det som hände har inget med deras spelsätt att göra.”

Chelsea tappade segern i 96:e minuten mot Tottenham efter en hörna, då Harry Kane fick gå upp ensam. Under söndagen smällde det till bakom Mendy på nytt efter en fast situation. Ett av Chelseas adelsmärken föregående säsong var att försvara sig föredömligt på defensiva fasta. Samtidigt kom en stor andel av de egna målen på just fasta situationer.

”Vi kommer alltid ha fasta situationer att försvara, vilket vi måste göra bättre. Vi måste upp i den nivån vi hade förra säsongen, där är vi inte för tillfället,” säger Tuchel. ”Det andra målet, det är ett självmål. Mitt jobb handlar om att skapa ett system där vi skapar chanser, stora chanser, ett system där vi inte släpper till chanser bakåt. Vi gjorde både och, men förlorade med 3-0, så det är lite svårt att analysera.”

Edouard Mendy lär gräma sig något enormt i dagarna. Hans chef Thomas Tuchel vill dock inte stanna kvar vid tabben särskilt länge. Han vet att hans välmeriterade målvakt är sin egen största kritiker.

”Han vet själv. Jag vet inte om det är nödvändigt att diskutera sådana här misstag. Han känner sig själv, det handlar inte om att skydda honom. Alla i hela världen ser misstaget. Det är ett enormt misstag i ett viktigt skede i matchen. Han är mest besviken av alla, det kostade oss mycket idag,” säger Tuchel.