Transfertempen: ”Gamla gardet kommer få byta adress”

Transfertempen: ”Gamla gardet kommer få byta adress”

Crystal Palace-redaktionens Alexander Jonsson besvarar frågor om den gångna säsongen och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongerna runt om i Europa är till ända och vi har nu en lång sommar framför oss innan det till hösten åter är dags för fotboll igen. Till dess har vi ett spännande och intressant övergångsfönster att roa oss med där det som alltid lär bli stor aktivitet.
 
Som en uppladdning inför de många rykten, snackisar och övergångar som det de närmsta månaderna kommer vimla av har vi tagit tempen på flertalet supportrar, för att höra hur statusen i deras favoritlag är och vad som kan tänkas hända under sommaren.

Vi ska nu höra efter med Crystal Palace-redaktionens Alexander Jonsson vad han har att säga om den gångna säsongen och sommarens övergångsfönster.

Säsongen är nu till ända, hur skulle du vilja sammanfatta den?
- Det startade lite oroligt, när vi i början av juli stod utan manager och flera nyckelspelare som inte fått förlängt kontrakt än, som exempelvis Gary Cahill, Patrick Van Aanholt, Mamadou Sakho och Andros Townsend. Patrick Vieira var i ärlighetens namn inte klubbens förstaval, utan snarare fjärdeval efter att Nuno Santo, Frank Lampard och Lucien Favre tackat nej, vilket var största orsaken till att vi fick vänta så länge.

- Det glömdes dock bort rätt fort efter att bara veckor – och 60 miljoner pund – senare fått in Joachim Andersen, Marc Guehi, Conor Gallagher, Will Hughes, Michael Olise och Odsonne Edouard till klubben. Alla – förutom Gallagher – på långa kontrakt dessutom. 

- Patrick Vieira visade sig vara värd chansningen. Han har totalt förändrat Palace sätt att spela fotboll. Från att spelat Roys defensiva 4-5-1, där vi knappt vågat kliva över halva planen, i rädsla för att tappa poäng, till Vieiras offensiva 4-3-3 med spelförande mittbackar och en kraftig ökning av bollinnehavet, där vi dessutom många gånger spelat ut motståndarna totalt. Det känns verkligen som en pånyttfödelse för klubben, och Vieiras ”roligare” fotboll har tänt en extra gnista även hos fansen. Det känns som att vi inte längre står och trampar på perrongen, utan just klivit på tåget på väg någonstans. 

- Jag skulle sammanfatta säsongen som ”den perfekta starten” på en ny era för Crystal Palace.

Nu är det fullt fokus på övergångsfönstret som gäller. Vad har hänt i din klubb så här långt?
- Med tanke på förra sommarens stora transferbomber så har det vart rätt tyst än så länge, och det skulle inte förvåna mig om det fortsätter så. Vi har äntligen en stabil trupp och är inte i akut behov av någon startspelare. I januarifönstret lyckades vi köpa loss årets utropstecken, Jean-Philippe Mateta, från Mainz 05 för endast nio miljoner pund på ett fyra och ett halvt års kontrakt. Palace passade även på att köpa loss Luke Plange från Derby Countys dystra reahylla för endast en miljon pund, men lånade tillbaka honom säsongen ut. 

Finns det just nu några konkreta övergångar på gång?
- Utöver Luke Plange ankomst till klubben, så är det enbart rykten, och åter rykten. Det mesta fokuset kommer läggas på att försöka få över Conor Gallagher permanent från Chelsea. Palace har ändrat strategi och börjat värva långsiktigt och smart, både ekonomiskt och åldersmässigt, så jag förväntar mig inga chockvärvningar. 


Conor Gallagher är en spelare som Crystal Palace hoppas få behålla.

Är det några specifika spelare du önskar se ansluta i sommar?
- Det finns en hel del guldkorn jag kan se komma till Selhurst Park i sommar. Sam Johnstone som är en riktigt underskattad målvakt finns att tillgå på free transfer efter att valt att inte förlänga med West Brom. Det skulle kunna vara en långsiktig lösning på målvaktssituationen nu när Vicente Guaita börjar komma upp i åren, och dessutom ryktas vilja avsluta sin karriär på hemmaplan, i Valencia.  

- Aaron Wan-Bissaka kan komma att göra samma resa som Wilfried Zaha en gång gjorde. Storspelade i Palace-tröjan men lyckades aldrig riktigt komma upp i samma nivå i Manchester United. Han är mer än välkommen hem och vi älskar honom, men United kan inte förvänta sig några stora summor från Palace sida. Sedan har vi ju Conor Gallagher som är en av Palace giganter den här säsongen, och Palace största fokus att försöka komma överens med Chelsea. Tyvärr tror jag priset Chelsea kommer att begära är alldeles för högt, men förhoppningsvis får vi åtminstone låna honom även nästa säsong. 

Finns det några spelare du hoppas kommer lämna klubben?
- Det finns inga spelare jag hoppas kommer lämna, men eftersom Dougie Freedman, Steve Parish och Vieira följer spåret ”ut med det gamla, in med det nya” så är det främst det gamla gardet som kommer få byta adress.

- Det är redan klart att Martin Kelly, som vart i Palace sedan 2014, har lämnat. Det ryktas även att spelare som Luka Milivojevic och Christian Benteke, som bägge tappat sina tidigare givna startplatser, kommer att lämna. Vilket främst vore bra rent ekonomiskt då Benteke sitter på ett kontrakt värt 120 000 pund i veckan samtidigt som Milivojevic har 80 000 pund i veckan och båda sitter på bänken. Jag kan också tänka mig att både James Tomkins och Jairo Riedewald börjar se sig om, efter att bägge haft mycket begränsad speltid, och inte ser ut att få mer i närtid. 

Vad krävs under övergångsfönstret för att ni ska överträffa den gångna säsongen?
- Med tanke på att förra sommaren var det bästa transferfönstret jag någonsin sett Palace göra, så ser jag det som en omöjlighet att överträffa den gångna säsongen. Palace ledning har tillsammans med Vieira lagt en ordentlig grund för framtiden, och alla värvningar framöver kommer nog bara vara långsiktiga projekt för att bibehålla en ung och kvalitativ trupp på långa kontrakt, för att undvika att hamna i samma åldersfälla som tidigare säsonger, där man behövt panikvärva nödlösningar. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-01 08:15:00
Author

Fler artiklar om England