Truppgenomgång 2013-14: Målvakter
Årets nyförvärv

Truppgenomgång 2013-14: Målvakter

Med en ny säsong vid dörren är det läge att gå igenom materialet som Chelsea befogar över. I fem delar kommer truppen läggas under lupp och bedömmas. Vi börjar i sedvanlig ordning längst bak.

Petr Cech
Ålder: 31 år
Nationalitet: Tjeckien
Kom till klubben: 2004
Kontrakt till: 2016
Betyg: 5


Omdöme: Tveklöst en av planetens absolut bästa målvakter. Nivån som Cech har hållit sedan 2004 är närmast utomjordisk. Den väldige tjecken har en förmåga att både dominera sitt straffområde och vara en alldeles utmärkt linjemålvakt. Att han har varit med sedan Mourinhos förra vända på Stamford Bridge är såklart en fördel och kan Cech bara fortsätta att prestera på samma sedvanligt höga nivå finns det ingen anledning att oroa sig. En av världens bästa målvakter står fortfarande väldigt stadigt längst bak i dagens Chelsea. Grym på straffar.

Mark Schwarzer
Ålder: 40 år
Nationalitet: Australien
Kom till klubben: 2013
Kontrakt till: 2014
Betyg: 3


Omdöme: Om järnmannen Cech mot förmodan skulle gå sönder finns där i nuläget en väldigt rutinerad andrekeeper i Schwarzer bakom honom och det är något som saknats i tidigare upplagor av Chelsea. Varje gång Cech har behövt vila och tvålhandsken Turnbull eller säkerhetsrisken Hilario behövt ersätta har man suttit med hjärtat i halsgropen och kroppen på helspänn. Med Schwarzer som back-up kommer inte det hända. Australiensaren som för några år sedan ansågs vara en av PLs bästa målvakter är fortfarande väldigt bra, med reflexer som en 28-åring och fysik som en 22-åring finns det ingen anledning att tro att järnmannen ska göra någon besviken vid eventuella framträdanden. En riktigt bra värvning.

Henrique Hilario
Ålder: 38 år
Nationalitet: Portugal
Kom till klubben: 2006
Kontrakt till: 2014
Betyg: 1


Omdöme: Tiden har kommit ikapp honom, den gode Hilario. Antalet framträdanden är, tack och lov, väldigt begränsade och tredjemålvakten håller inte längre, om han ens någonsin gjort det. En stämningshöjare är han likafullt, men en av sommarens absolut märkligaste beslut från Chelsealedningen var att förlänga kontraktet med ett år för Hilario, då det står smärtsamt klart att han inte håller måttet. 38 matcher har det blivit i Chelseatröjan, förhoppningsvis blir det inga fler.

Jamal Blackman
Ålder: 20 år
Nationalitet: England
Kom till klubben: Egen produkt
Kontrakt till: 2014
Betyg: 2


Omdöme: Den unge engelsmannen har än så länge inte fått representera Chelsea i någon ”riktig” match, utan fått nöja sig med lite försäsongsmatcher mot lite, minst sagt, sämre motstånd. Men den väldige talangen har imponerat i reservlagsspel och är något så ovanligt som en egen målvaktstalang och även om han inte fått spela någon A-lagsfotboll så är han en vanlig förekomst i ungdomslandslagen för England. Det är således svårt att sätta ett rättvisande betyg på Blackman, men nog skulle ynglingen klara av att vara tredjemålvakt istället för den nästan dubbelt så gamle Hilario.

Målvaktssidan i Chelsea är extremt stark och man besitter nog hela Premier Leagues bästa målvaktsuppsättning, Hilario till trots. Cech och Schwarzer är beprövade namn som håller på den absoluta toppen och Blackman har framtiden framför sig. Om både Schwarzer och Cech skulle skada sig så ser det klart bistert ut, men de båda herrarna har digra karriärer utan längre skadeavbrott och torde klara sig utan dessa även denna säsong.
 

Erik Belfrage2013-08-14 09:16:00
Author

Fler artiklar om Chelsea