Tuchel tror på Chilwell
Det har varit några tuffa veckor för Chilwell, som nu är på väg tillbaka igen, enligt Tuchel

Tuchel tror på Chilwell

Med uppstarten av ligasäsongen avklarad och med Champions League på ingång, har det varit en fin inledning av Chelsea. Men för Ben Chilwells del har det blivit idel bänknötande, vilket tränare Tuchel menar kommer förändras

Den senaste matchen Chilwell gjorde för klubb och landslag, var finalen mot Manchester City, vilket nu betyder drygt fyra månader utan speltid. Den 24-årige vänsterbacken var riktigt bra den finalen, vilket han även var överlag under övergångsperioden till en roll som wingback. Men engelsmannen fick det till trots ingen speltid under Englands EM-äventyr som ledde till final, och har nu fått se Marcos Alonso spika igen platsen som startspelare på vänsterflanken.

Även om Chilwell inte tappat rätt attityd, menar Thomas Tuchel att det varit en svår period för Chilwell att gå från toppen av finalen i Porto, till att infinna sig på bänken för Three Lions under sommarens EM-slutspel.

”Det har verkligen varit svårt för honom, vilket jag tycket är fullt förståeligt,’ sade tränaren. ’Han gick från 90 minuter och en fin prestation när vi vann Champions League. Han gjorde en stark avslutning på säsongen och spelade många minuter för oss, med ett antal tunga matcher på en hög nivå. Men sedan väntade ett jobbigt EM för hans egen del då det fanns lägen där han menade att han borde kunnat få speltid, men inte fick det.”

”Jag vet att det var tufft för honom, då han gjorde allt han kunde för att hjälpa laget, men man känner det inte på samma sätt om man inte får svettas ute på planen ibland, om man inte får bära matchtröjan eller känna sig riktigt delaktig. Det är en speciell känsla, så att fortsätta träna kontinuerligt under fyra-fem veckor, och sedan ha en egen semester, det var svårt för honom att slappna av och att släppa den personliga besvikelsen.”

Tuchel känner att det fanns en tyngd kvar under försäsongen för vänsterbacken, som återvände till Cobham lite senare än de övriga som deltagit under sommarens landslagsturnering, och som dessutom fann sig bakom en pånyttfödd Alonso när den nya säsongen inletts.

”När han kom tillbaka, tyckte jag att han verkade lite mentalt trött, som att han fortfarande grubblade över situationen. Samtidigt var han tvungen att acceptera det, men han hade otur. Nu är situationen att Marcos var här under hela försäsongen, han tränade vartenda pass och tog chansen så pass tydligt, med en så hög kvalitet och attityd. Marcos var väldigt viktig för oss från den första dagen, och sedan levererade han på Chillys position. Vi har två specialister på samma position, så det är en tuff konkurrens för dem båda två.”

Chilwell har än så länge varit en oanvänd avbytare under lagets tre Premier League-matcher, så väl som i Supercupen i Belfast, men hans tränare tror att han är redo för spel då laget inleder en kampanj på tre fronter – då man under tisdagen går in i Champions League, och sedan väntar även Carabao Cup nästa vecka.

”Vi har pratat med Chilly om situationen. Han vet att jag hade gjort likadant om det hade varit omvänt, att lita på honom om han varit här och visade samma persona och attityd som Marcos gjort. De pushar varandra framåt och det finns inga oroligheter för Chilly. Han måste vara tålmodig och fortsätta träna. Det tar tid, vi var tvungna att ge honom tid för att vara tålmodig med sig själv, att finna glädjen igen och att ha det lite lättare på planen, för att inte tvinga fram något.”

”Det är där vi är nu. Olyckligtvis hade vi bara tre byten under de senaste matcherna i ligan, annars hade han fått en del minuter, men han är med och kämpar om platsen nu. Situationen har ändrats för honom, han är i fin form och har en bra attityd på planen, så han är redo för spel när som helst.”
 

Emanuel Ålund 2021-09-14 18:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea