UEFA står fast, finalen skall spelas i Istanbul
Även utanför plan är det drama på hög nivå. Rätt eller fel? Finalen skall spelas i Istanbul.

UEFA står fast, finalen skall spelas i Istanbul

Tusentals fans tvingas att resa långväga för att se sitt lag spela Champions League-final. Informationen skall ha getts till finallagen Chelsea FC och Manchester city, detta tros rådande "Lockdown" i Turkiet, landet där matchen är tänkt att spelas.

Det är "football.london" som erfar att det är uteslutet att flytta kommande final i Champions League bort från Istanbul oavsett det faktum att det blir folk i mängder som reser när Chelsea och Manchester city skall mötas.

Chelsea slet åt sig den ärofyllda finalbiljetten i och med vinsten mot Real Madrid tidigare i veckan. Motståndren i kommande final är som bekant Manchester City. Trots det faktum att det är två engelska lag som skall mötas verkar det ändå som att UEFA står fast vid att finalen skall spelas i Istanbul, detta trots pågående pandemi.

Planen är att Ataturk Olympic Stadium skall vara värd för UEFAs stora event den 29:e maj och det bekräftas av den reglerande myndigheten att så skall vara fallet även efter det faktum att Chelsea vann mot sin spanska motståndare.

UEFA hoppas kunna erbjuda ca 4000 biljetter till varje finallag, dvs till ca 8000 supportrar sammanlagt. Det sägs också att man hoppas på att upp till en tredjedel av arenans 76000 platser skall utnyttjas denna på förhand magiska kväll. Med bara 8000 biljetter tillgängliga för klubbarna är förutsättningarna de att UEFA fortfarande kommer att erbjuda precis lika stora andel som vanligt till sina partners.

Det har funnits 4 olika scenarier för finalen. Ett alternativ var ”normalsituationen”, dvs så som läget var innan pandemin. Detta alternativ har länge setts som högst osannolikt.

Det andra alternativet handlade om att fylla arenan till bredden, men med snabbtester på alla åskådare, eller ett liknande med 50% av arenans kapacitet, där ett säte skulle vara tomt mellan varje åskådare. UEFA har varit emot detta alternativ.

Det tredje alternativet som nu är mest aktuellt är att utnyttja 20-30% av arenans kapacitet med ett minsta-avstånd mellan åskådarna.

Det fjärde alternativet, som UEFA gärna undviker är att man helt enkelt spelar match med låsta dörrar, dvs likt det som man gjorde förra året.

Förslag har kommit att man under pågående pandemi skall undvika det faktum att tusentals supportrar kommer att resa. Sky Sports har rapporterat om att Aston Villa har erbjudit sin arena som finalarena med följden att man klart minskar resorna för de fans som faktiskt skall se matchen. UEFA star dock fast vid att hela finalspektaklet skall anordnas i Turkiet, allt enligt orginalritningarna. Detta trots det faktum att Turket sedan bara en vecka sen har en ”Lockdown” då landet för tillfället har den högsta smittan i hela Europa. UEFA har gjort följande uttalande i frågan:

"UEFAs Champions League-final kommer att spelas i Istanbul den 29e maj med ett begränsat antal åskådare. Vi har blivit informerade om att den tillfälliga ”Lockdown” som råder kommer att ta slut den 17e maj. Den kommer inte att ha någon påverkan sett till matchen.”  

”UEFA fortsätter att ha tät dialog med det turkiska fotbollsförbundet och de lokala arrangörerna för att genomföra matchen på ett säkert sätt.”

”Detaljer kring exakta åskådarantal, resor och biljetter kommer att kommuniceras till allmänheten i slutet av veckan.”

Källa: Football.london
 

Erik Larholm@eriklarholm2021-05-07 12:18:00
Author

Fler artiklar om Chelsea