2024-04-01 16:00

Stockport - AFC Wimbledon
1 - 0

Up the Hatters - Stockport närmar sig titeln efter knapp vinst
Inbytta Bailey firar sitt avgörande drömmål. Foto: Stockport County

Up the Hatters - Stockport närmar sig titeln efter knapp vinst

Stockport inledde matchen i sedvanlig ordning med att kommendera villkoren. Det var total dominans från hemmalaget, men när ligans bästa målvakter möts blir det sällan målrekord. Ett drömmål däremot.

”Wet and windy” är ledordet för att beskriva planen och förutsättningarna inför matchstart. Stockport dominerade totalt och var mer effektiva, men det var bortalaget som skapade flest tydliga målchanser.

Första halvlek

Redan i tredje minuten slår Wimbledon in en frispark som Tilley fick en touch på. Kvaliteten i tillslaget var inte tillräckligt bra och avslutet gick långt utanför.

Countys vindsnabba vänsterback Ibboy Touray var på spelhumör och stod för matchens andra chans efter sju minuter. Först tunnlade han en försvarare, men den andra utmaningen blir helt misslyckad och hans avslut leder enbart till en inspark.

Stockport hittar inte riktigt fram till några hundraprocentiga chanser under matchens första halvlek utöver ett avslut av Madden efter en låg hörna från Touray i 27:e minuten.

I 32:a minuten höjdes Wimbledons XG direkt då de fick en tydlig straff. Detta var verkligen inte Tilleys dag då hans straff gick långt utanför.

Stockport avslutar halvleken med 76% bollinnehav och enbart 1 av 3 skott på mål. Wimbledon har inte ett enda avslut på Hinchliffes bur, och lyckas enbart att nå fram med häpnadsväckande låga 41% av futtiga 101 passningar.

0-0 i paus.

Andra halvlek

Richards byttes ut direkt efter pausen. In kom den stabila mittfältaren Sarcevic.

Stockport går för att vinna matchen, vilket märks på energin och deras försök till avslut. Det står och väger vilket gör att tränare Challinor känner sig tvingad till två offensiva byten. I den 59:e matchminuten görs ett rakt byte där Wootton kliver av till förmån för skyttekungen Olaofe. Även den centrala mittfältaren Nick Powell bytts ut. In kommer den mångsidiga och snabba trollkarlen Odin Bailey.

Hemmalaget ska nog vara tacksamma för att Wimbledons spelare inte har ställt in siktet då de skapade tillräckligt många lägen för att fälla ett avgörande.
Matchens bästa spelare, Ibby Touray, fortsätter att kontrollera sin vänsterkant både offensivt och defensivt. I 75:e matchminuten slår han ett perfekt inlägg som Olaofe tyvärr nickar över. Även minuten efter slår han ett bra inlägg som fångas av en vaken Alex Bass i bortamålet.

I 85:e minuten får supportrarna äntligen jubla då Touray spelar in bollen i boxen. En inbytt Bailey avslutar distinkt och skruvar in avslitet vackert i högra krysset. 1-0 County!

”We will never let you go” sjunger hemmalagets supportar till den glada målskytten, och det får man verkligen hoppas.

I matchminut 89 ekar applåderna högt på Edgeley Park då Touray utses till matchens spelare.

Sex minuter tillägg spelas av på sedvanligt tryggt vis av County. När domaren blåser av matchen står hemmalaget som segrare med den svettigaste segern på länge.

Stockport har enbart två avslut på mål, men Wimbledon har inte ett enda. Bollinnehavet vinner hemmalaget med 69%. De har även ett stort övertag när det kommer till passningar. County mäktar med hela 528 passningar, vilket bortalaget inte ens är i närheten av med endast 254 stycken. Wimbledons passningsspel är något av det värsta jag har skådat och det enda som överskuggar det är deras svaga avslut.

1-0 och utdrygad serieledning för The Hatters!

Tabellen, förutsättningar och det besegrade spöket

1-1 spöket är nu borta och nu behöver Stockport bara vinna maximalt fyra av de återstående sex matcherna för att säkra uppflyttning.

Mansfields match blev uppskjuten kan vi konstatera att försprånget gentemot Wrexham och Mansfield drygas ut till fyra poäng. Stockport står därmed på 77 poäng efter 40 omgångar. 

MK Dons skuggar toppen med 71 poäng på 42 matcher. Barrow och Crewe ligger stabilt på femte och sjätte plats, men än är inget säkrat.

Crawley övertog återigen den sista playoffplatsen, men än är det fortfarande väldigt öppet. Wimbledons möjlighet att ta sig förbi Crawley måste nog ses som minimala efter dagens förlust.

Det är bara att njuta så länge det går innan Stockport tar sig ut på vägarna för nästa match. På lördag möter County bottenlaget Sutton United och det blir förhoppningsvis en större målfest än idag.

UP THE HATTERS - nu börjar veckan!

Joel Goldman2024-04-01 18:26:00
Author

Fler artiklar om Stockport