Uppgifter: Chelsea startar kontraktsförhandlingar med Levi Colwill
Levi Colwill för Englands U18-landslag

Uppgifter: Chelsea startar kontraktsförhandlingar med Levi Colwill

Enligt Nizaar Kinsella har Chelsea erbjudit ett långsiktigt kontrakt som skulle få den 20-årige mittbacken att stanna i Chelsea. Colwill, som spenderade förra säsongen på lån hos Brighton, har lockat flera klubbar att köpa honom från Chelsea. Men Londonlaget har varit tydliga, Levi Colwill stannar i Chelsea. Men varför anser klubben Colwill så viktig?


Enligt rapporten från Nizaar Kinsella har Chelsea erbjudit ett långsiktigt kontrakt till den framtida stjärnan för att försäkra 20-åringens framtid i klubben, detta har även Fabrizio Romano konfirmerat. Dock kommer inte försvararen skriva på någonting innan den 3:e juli. Detta på grund av att Colwill vill diskutera sin roll i laget med nya huvudtränaren Mauricio Pochettino innan han skriver på något. Pochettino sätter igång med sitt nya jobb hos Chelsea måndagen den 3:e juli vilket då ger möjlighet för båda parter att diskutera Colwills framtid i klubben. 

Chelsea har varit tydliga med att Colwill inte kommer att lämna klubben trots intresse från Manchester City, Liverpool men framförallt klubben han spenderade föregående säsong hos, Brighton. Kustlagets huvudtränare Roberto De Zerbi ska vara en stor beundrare över den vänsterfotade mittbacken och klubben har redan skickat två bud för Colwill till Chelsea, båda nekades direkt. Det senare budet ska varit värt runt £40m, ett klubbrekord för Brighton. Förra säsongens liga 6:a har till och med försökt inkludera Colwill i Moises Caicedo förhandlingarna, men Chelsea har snabbt nekat. Det är tydligt att Chelsea håller Colwill högt och enligt Fabrizio Romano anses han oåtkomlig för andra klubbar.
 
Just nu deltar Colwill i U21-VM med England. Förväntningarna är att ett kontrakt kommer att bli klart efter turneringen då Colwill och Pochettino kan samtala. Enligt rapporter är Pochettino imponerad av unge Colwill, samtidigt som han förväntas vara en avgörande faktor i kontraktsförhandlingarna.

Spelarprofil

  • Fullständigt namn: Levi Colwill 
  • Född: 26 februari 2003, 20 år, Southampton, England
  • Moderklubb: Chelsea FC
  • Position: Mittback
  • Fot: Vänster
  • längd: 1.87m
  • Spelarvärde (enligt Transfermarkt.com): €30.00m

Men varför anser Chelsea att Levi Colwill är så extremt viktig för vårt framtida försvar? Låt oss analysera den 20-mittbacken mer grundligt, men först en genomgång av hans karriär hitintills. Colwill föddes i Southampton och har varit en del av Chelsea sedan han registrerades för klubbens U9-lag. Han växte upp i Chelsea akademier och flyttade upp i Cobham under åren. Colwill gjorde sin debut för Chelseas U18-lag i augusti 2019 som 16-åring. Han spelade i princip 90 minuter i varenda match för U18-laget. Han syntes också på internationell nivå då mittbacken spelade för Chelseas U19-lag i “UEFA Youth League". Han gjorde sin debut i den ansedda ungdomsturneringen i september 2019 mot Valencias ungdomslag. I januari 2020 så hade Colwill imponerat Cobham så pass att han blev uppflyttad till U21 laget, han var fortfarande bara en 16-åring. Han gjorde sin debut för akademilaget samma månad och blev även där en av de första i startelvan då Colwill nästintill alltid spelade 90 minuter. Dock drog Colwill på sig en skada som betydde att säsongen var över för tidigt, men hans prestationer ledde till att Colwill i februari 2020 skrev på sitt första professionella kontrakt med Chelsea FC. När säsongen 2020/21 sattes igång var Colwill återigen en startspelare för Chelsea U21-lag i PL2. han spelade i 18 matcher, spelade 1495 minuter och gjorde ett mål.

Efter en lyckad ungdomskarriär var det dags för Colwill att testa sina förmågor i professionell fotboll. I juni 2021 skrev Colwill på ett 4-årskontrakt med Chelsea, kontraktet som nu förhandlas om. under transferfönstret den sommaren blev det klart att Colwill skulle lånas ut till Championship-klubben Huddersfield Town under säsongen 21/22, för att sen komma tillbaka till Chelsea. Huddersfield hade säsongen innan slutat på en 20:e plats i Englands andra division men värvningen av Colwill skulle hjälpa klubben enormt. För Colwill skulle spela i hela 32 matcher för klubben och hjälpa dem flytta sin ligaposition hela vägen upp till en tredjeplats, vilket betydde att klubben skulle spela om uppflyttning i slutspelet. Dock tog deras fantastiska säsong slut i finalen då Huddersfield förlorade mot Nottingham Forest med 0-1, Colwill gjorde självmål och var faktorn som gjorde att klubben förlorade just den matchen. Trots resultatet var det en väldigt lyckad säsong som såg Colwill fortsätta utvecklas och spelade hela 2721 minuter, gjorde två mål och 1 assist.

Föregående säsong startade med att Colwill var en del av Thomas Tuchels försäsongs-trupp och den då 19-årige mittbacken skulle få en chans att spela sig in i Chelsea på riktigt. Men en skada förhindrade honom att imponera på den tyska tränaren och Colwill var på väg att flytta permanent till Brighton när Chelseas nya ägare försökte köpa vänsterbacken Marc Cucarella. Men ledningen ansåg Colwill för viktig för framtiden och valde att istället låna ut Colwill till PL-laget, men det betydde att Chelsea fick betala mer för spanjoren. I Brighton skulle Colwill vissa upp sina bästa förmågor för hela England då han imponerade stort förra säsongen. I början av året sågs han för det mesta på bänken, men med tränare Roberto De Zebis intåg i klubben fick Colwill sin chans i Brighton. Han spelade tillslut 24 matcher i alla tävlingar för Brighton, fick 1748 minuter och spelade fram 3 mål.

Samtidigt har Colwill haft en mycket lovande internationell fotbollskarriär då han varit del av alla Englands ungdomslag sen U15. Under den senaste landslagssamlingen blev Colwill kallad till Englands landslag, men den unga mittbacken fick ingen speltid, han har dock en god chans att få minuter under nästa säsong och spela sig in i EM-truppen 2024. Just nu är Colwill en väsentlig del av Englands U21-landslag i U21-EM som pågår denna sommar. Turneringen är inte över än men om England ska vinna kommer Colwill vara avgörande för de unga lejonen.
 
Äntligen kommer vi till vad som gör Colwill så fruktansvärt bra, och varför några av Englands bästa klubbar vill ha honom. Levi Colwill, enligt mig, är definitionen av framtidens elit-mittbackar. Han har allt som krävs av en modern mittback och han blir fortfarande bättre. Colwills bästa förmågor enligt mig är hans passningsförmåga samt spelförståelse, atletiska egenskaper, han är press-tålig och positionssäker i försvaret. Under de senaste två säsongerna har han visat detta i den professionella fotbollen. För att se mer av mittbackens förmågor rekommenderar jag dig att kolla DENNA analys av Colwill, gjord av CFCcentral. Han gör ett fantastiskt jobb i att gå igenom och analysera Chelsea-spelare. Hans Twitter är ett måste att följa för alla Chelsea-supportrar som vill ha en grundlig genomgång av Chelsea truppen. Jag kommer att använda statistik för att visa på varför 20-åringens extrema talang och värde för Chelsea.

Passnings förmåga och Colwill med boll

Först och främst vill jag börja analysera Colwill med boll. I passningsspelet berättar siffrorna att väldigt få i hela världen är bättre än Levi Colwill. Han rankas bland de topp 10% i det fem största ligorna (jämfört med mittbackar) i bland annat, lyckade passningar per 90 (75.76), progressiva passningar per 90 (5.16), passningar som leder till skott per 90 (0.52),  passningar till sista tredjedelen per 90 (5.75) och assist per 90 (0.15). Detta är bara några av de kategorier som han rankas bland eliten, det är många fler. Han har även en passningsprocent på långbollar runt 71% och har 504.22 progressiva passnings-meter per 90. Det detta visar är hans exceptionella förmåga att ta del av passningsspelet och även kunna hota motståndarna med farliga långbollar bakom försvarslinjerna. Något som man ofta ser honom göra om man tittar på Colwill spela fotboll.  

Colwill är också duktig på att driva bollen framåt och hålla i bollen. han snittar 1.88 progressiva bollföranden per 90 vilket är topp 12%. Han är bland den högsta procenten i bollnudd med 93.17 per 90. Trots detta tappar han sällan bollen då han har en hög passningsprocent på 88,2% (trots många svåra passningar) och hamnar nästan aldrig i farliga situationer där han kan tappa den. Detta är ett väldigt bra exempel på hans presstålighet, något som varje mittback behöver i dagens fotboll och Colwill är en av det bästa på det.


Försvar och atletisk förmåga

Detta är kategorier som är svåra att använda siffror till för att visa på hur bra Colwill är i försvaret. De låga siffror som han egentligen har på FBref.com kan först tolkas som han aldrig gör något rätt, men om du ser honom spela vet du att detta inte stämmer. För om en spelare oftast står rätt i sitt försvarsspel kommer inte motståndaren att försöka ta sig förbi den försvararen. Detta är vad som hänt i Colwills fall. Han är så positionssäker att han inte behöver tackla motståndaren allt för ofta eller bryta en avgörande passning. Det är inte heller den sortens försvarsspel som Roberto De Zerbi vill spela. Det vi kan använda oss av är att han bara drar på sig 0.07 gula kort per 90 (topp 9%) och bara drar på sig 0.59 fouls per 90 (topp 15%).

Dock kan vi klargöra att Colwill är ett monster i luftrummet då han vinner 3.32 luftdueller per 90 (topp 5%) och vinner 71.4% av sina dueller i luften (topp 6%). En bra indikation på hans tajming, men också styrka då han ofta hoppar högre och är starkare än sin motståndare. Han är även extremt snabb för sin storlek, vilket gör att du lätt kan använda honom i en försvarslinje som står högt upp i planen och skulle vara en perfekt partner bredvid en något långsammare Thiago Silva

Sammanfattning

Efter en väldigt lång genomgång av Levi Colwill kan vi klargöra en sak, Colwill har allt för att vara en mittback på världsklassnivå redan denna säsong. Såklart finns det mycket att jobba på hos 20-åringen men i rätt miljö och omständigheter kommer Colwill att ha chansen att bli en av Englands bästa försvarare genom tiderna, så långt jag är villig att gå. Chelsea har en framtida stjärna i Levi Colwill och jag förstår helt och hållet varför klubben vill behålla honom en väldigt lång tid framöver. Om ett kontrakt skrivs på ska vi Chelsea-supportrar vara väldigt glada att Levi Colwill är en av oss!

Källor: Nizaar Kinsella,Fabrizio Romano, chelseafc.com, Transfermarkt.com, FBref.com, CFCcentral


TV: Höjdpunkter: Det bästa från Hudson-Odoi och Colwill
 

Nils OlinNilsOlin012023-06-30 19:27:00
Author

Fler artiklar om Chelsea