Utmärkelser får Emma Hayes att reflektera över historien
Äntligen dags för spelåret 2022 att starta!

Utmärkelser får Emma Hayes att reflektera över historien

Chelseas båda huvudtränare, Thomas Tuchel och Emma Hayes, utsågs i veckan av FIFA till fotbollsvärldens bästa tränare. Utmärkelsen kom som en chock för Hayes, som i en intervju med The Guardian redogjorde för de framsteg damfotbollen tagit.

Efter ett makalöst kalenderår med en inhemsk trofé-trippel och finalspel i Champions League utsågs Emma Hayes av FIFA till världens bästa tränare hos ett damlag. Hayes var med på länk under galan i Zürich och var märkbart tagen när vinnaren offentliggjordes. Chelsea Womens boss berättar om sin och unge sonen Harrys reaktioner på utmärkelsen.

“En dröm som går i uppfyllelse," säger Hayes. "Min son undrade om jag prisats som världens bästa mamma! När de läste upp mitt namn så såg alla hur chockad jag var. Det första jag kom att tänka på var ungen bland lägenhetshusen som stod och väggade en boll med sig själv. Som kommenterade sitt eget spel, att jag spelade i en cup-final eller ledde ett lag. Detta är saker jag drömde om som liten. Jag har precis fått se en dröm gå i uppfyllelse och kände mig först och främst generad.”

Hayes berättar om en viss oförståelse till individuella utmärkelser inom en lagsport. Samtidigt så verkar trofén från FIFA:s gala ”The Best” ha givit något konkret att associera hyllningskörerna till. Det är dock fortfarande svårhanterligt för henne att pekas ut som förebild.

”Jag känner att alla var värdiga att få priset,” säger Hayes. ”När du är den personen, tro mig, så kastas ord som förebild, inspiration och pionjär runt ofta. Du förstår det inte riktigt. Det handlar inte om att jag är ignorant, utan att jag varje dag går till ett jobb som jag älskar.”

Hayes beundran är inte begränsad till den egna organisationen. Mästartränaren berättar om värdet av bredd inom den professionella damfotbollen.

“Det handlar om alla som bidrar till att ta spelet till nästa nivå. Att skapa engagemang, investeringar och en resonans. Då blir grogrunden ännu bredare. Vi vet var vi kommer ifrån, hur det började, när det bara var några få som brydde sig.”

Intresset från såväl publik som media för damfotbollen tar ständigt nya steg. Att ta plats i media är något Hayes vill påtala som särskilt viktigt för sportens framgång.

“Faktumet att vi får ta plats oftare, att det är regelbunden bevakning och längre intervjuer hjälper spelet. Jag är en av byggstenarna i det. Den rörelsen är för mig något mycket mer kraftfullt än någon individuell utmärkelse.”

Kanske viktigast av allt vad gäller intresse är dock konkurrens rent sportsligt. Kvällens motstånd i ligacupen, West Ham, är en av flera engelska klubbar som hela tiden förbättrar sig. När ämnet kommer på tal så passar Hayes på att lyfta fram flera goda exempel från WSL.

Det är grymt,” säger Hayes. ”Det är vad jag alltid har unnat för ligan. Varje gång jag ser West Ham spela så vet de hur de håller sig kvar i matchen, de ger sig själva chansen. Olli Harder har gjort ett fint jobb med dem. Han är inte ensam, många lag gör bra saker; Rehanne Skinner hos Tottenham, Kelly Chambers har återupplivat Reading, Mark Skinner gör ett fantastiskt jobb hos Manchester United. De gör ligan intressant.”

WSL sticker dessutom ut på grund av andelen kvinnliga huvudtränare, vilken för närvarande ligger på 50 %. Såväl Chelsea som Tottenham har dessutom assisterande tränare med erfarenhet som huvudtränare i WSL.

“Jag är stolt över ligan för det,” säger Hayes. ”NWSL har mycket att lära, liksom de franska, tyska och spanska ligorna, vad gäller att anställa kvinnor. Det handlar inte om att tvinga in kvinnor i jobb.
Det handlar om att visa att en hälsosam mångfaldighet är viktigt, oavsett nivå. För spelarna, för hela sporten.”


Hayes återkommer till vikten av konkurrens inom damfotbollen. Kompetenta tränare, spelartrupper med såväl bredd som spets är nödvändigt, menar hon. Dels för att sporten ska kunna leva, frodas och växa – men också för att göra henne själv till en bättre tränare.

”Jag är väldigt stolt över dem alla,” säger Hayes. ”Det de gör höjer ribban för sporten som helhet och jag blir en bättre tränare tack vare konkurrensen. Jag njuter av att ha tuffa matcher vecka ut och vecka in.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-01-19 14:54:34
Author

Fler artiklar om Chelsea