Krönika: Vad hände med Liverpools yngste målskytt genom tiderna? - fotbollen och dess tillfälligheter

Krönika: Vad hände med Liverpools yngste målskytt genom tiderna? - fotbollen och dess tillfälligheter

De slog igenom tillsammans. Bästa vänner i juniorlagen med världen vid sina fötter. Trent Alexander-Arnold är idag världens bästa högerback och har vunnit både Premier League och Champions League. Men den 30 November 2016 var det polaren Benjamin Woodburn som stod för huvudrubrikerna.

Det var som vilken annan match i ligacupen, fast ändå inte. Det fanns något annat i luften den dagen. Och nej jag pratar inte om att vi än en gång skulle få se Ragnar Klavan ha lekstuga. Mot Leeds United skulle Trent Alexander-Arnold, då endast arton år, göra sin debut som högerback. Och på bänken fanns anfallstalangen Ben Woodburn, som precis hade fyllt sjutton. Jag kommer ihåg att jag hade sett klipp från Woodburn i U23-laget bara några månader tidigare och hade aldrig varit så uppspelt över att se en ung spelare få chansen. Woodburn byttes in i den 67:e minuten och bara 14 minuter senare gjorde han sitt första seniormål för klubben. Han var nu Liverpools yngste målskytt genom tiderna, inte Michael Owen, inte Robbie Fowler och inte Steven Gerrard. Utan Benjamin Woodburn. 

Han blev direkt hyllad av stora Liverpoolikoner som Ian Rush och Michael Owen. UEFA utnämnde honom till deras Weekly wonderkid och jämförde honom med Aaron Ramsey och tidigare nämnda Robbie Fowler och Michael Owen. Men klok som han är så gick Jurgen Klopp direkt ut och sänkte förväntningarna då han i relation till målet sade “It was not to difficult, I would have scored too”. 

Jaha. Hur toppar man det här då? Skulle Woodburn nu direkt ta plats i startelvan i Premier League och trycka in 20 bollar första säsongen? Nej självklart inte. Woodburn gjorde 5 inhopp i ligan den säsongen, ändå bra för en sjuttonåring. Säsongen efter köpte Liverpool Mohamed Salah. Framför sig hade Woodburn nu Mane, Firmino, Coutinho och Salah. För att inte nämna Sturridge, Solanke och Ings, som alla var före Woodburn i rangordningen. 

Samtidigt som konkurrensen i anfallet bara blev hårdare och hårdare så drog Liverpools högerback Nathaniel Clyne på sig en ryggskada som skulle hålla honom borta hela säsongen. Vad fanns då där bakom? Jo Trent Alexander-Arnold. När möjligheterna stängdes för Woodburn öppnades de för Trent. Den säsongen gjorde Trent 1576 minuter i Premier League medan Woodburn endast gjorde 6. Och det jag säger är inte att det är säkert att Woodburn hade haft samma utveckling som Trent ifall Salah inte hade köpts eller Mane hade skadat sig, men vem vet. Fotboll är en sport som handlar om tillfälligheter och ifall Clyne hade hållit sig hel den säsongen kanske vi aldrig hade fått sett “Corner taken quickly”.

Ben Woodburn är idag 21 år och var förra säsongen på lån i Oxford United (tillsammans med Cameron Brannagan ifall någon kommer ihåg honom). Medan Trent lyfte Premier League-bucklan förlorade Woodburn play off-finalen till Championship mot Wycombe Wanderers. Idag har han återförenats med gamla U23-tränaren Neil Critchley i Blackpool för att försöka återuppliva en dalande karriär. Och faktum är att han bara är 21 år och har så mycket fotboll i sig. Jag tror och hoppas på att vi kommer få se Woodburn i rampljuset igen.

Jakob LindegrenTwitter: @Jakob_Lindegren2020-11-13 10:53:00
Author

Fler artiklar om Liverpool