Vart är Everton på väg - ledningen måste bestämma sig!

Försäsongsmatcherna har sett oroväckande dåliga ut sett till spelsystem och bollinnehav. Även de inledande matcherna har varit oroväckande spelmässigt, så vart är säsongen på väg?

För det första så måste vi acceptera att Benitez inte alltid vill eller behöver ha ett högt bollinnehav, han är nöjd med en vinst oavsett hur det ser ut. Tittar vi tillbaka på försäsongsmatcherna så saknar jag struktur och kvalité i passningsspelet. James Rodriguez saknas i de avgörande passningarna. Tyvärr så verkar Benitez inte intresserad av att använda James alls utan vill sälja honom. Detta oroar mig massor. Visst är han en offensiv kraft som inte vill jobba defensivt, visst är han skadad mycket men hur avgörande är han inte när han spelar. En högoktanig spelare som öppnar upp låsta matcher och avgör desamma. Att tränaren inte vill ha en sådan spelare säger mig massor. Dessutom värvar han gärna snabba spelare som kan utmana då det måste gå undan i kontringarna vilket visar hans spelplan.

Tyvärr tror jag att vi kommer spela mestadels defensivt, hårt jobb och att vinna genom att täppa till bakåt. Detta är för mig ett steg bakåt. Vi sparkar tränare som knappt hinner bygga sina lag innan nästa tränare kommer in. Vart är kontinuiteten? Planen? Everton skulle må bra av att ha en långsiktig plan där vi bestämmer oss om vi vill spela offensiv fotboll eller defensiv fotboll. Detta ständiga byte av tränare och spelare kommer aldrig att sluta i en titel. I dagens moderna fotboll så anser jag att man måste kunna föra matcher för att vinna titlar. Visst kan man vinna enstaka matcher med en defensiv inställning men inte många av dagens topplag, om än något, kör en ultradefensiv.
Senaste matchen mot Brighton var talande för hur Benitez vill spela, han låter Brighton ha boll utan att skapa några jättechanser för att sedan snabbt ställa om och straffa dem. Det såg stabilt ut i lördags men är det ett titelvinnande spel i fotboll år 2021? Vi kommer inte att åka ner utan vi kommer att ta poäng och vinna matcher, det är ett stabilt spel. Men hade vi velat ha detta så hade vi kunnat ta tillbaka Sam Allardyce eller satsa på Duncan Ferguson. Nej det som gav mig hopp med Ancelotti var att han bygger bakifrån men att det ändå innefattar viss bollkontroll och att vinna matcher med ett flexibelt spel där spelet kan skifta efter motstånd.

Vi har sju poäng efter tre matcher och även om det är mot förmodade mittenlag, alltså inte topplag, så är det imponerande. Spelet däremot är inte det och vi kommer att få svårt att vinna titlar framöver. En enstaka match kan man utmana topplagen med ett ultradefensivt spel men inte sett över flera matcher så vi får nog ställa in oss på att det återigen blir en säsong utan titlar. Dessutom tror jag att vi kan få svårt att behålla och locka till oss spelare av högre kvalitet.

Transferfönstret stänger snart och än så länge har vi värvat för knappt 20 miljoner kronor och vi måste sälja för att värva. Begovic, Lonergan, Gray, Townsend är inga värvningar som inger respekt. Lägg därtill till rykten om att vi ska värva Rondón så måste jag tillåtas att vara skeptisk. Får känslan av att vi är tillbaka på 90-talet och att vi tar det som blir över. Vi har misskött värvningar och löner vilket medför att vi inte kan värva utan att sälja och detta är otroligt dåligt av ledningen. Hur kan man inte se detta komma? Hade man hoppats på att Financial Fair Play skulle försvinna? Nej jag är orolig, inte för säsongen i sig då jag tror att vi kommer i mitten av tabellen, för vår vision. Vart vill vi som klubb? Hur ska vi ta oss dit? Vilken fotboll vill vi spela? Alla dessa byten av tränare och spelsystem är inte bra för spelarna eller klubben, vi måste bestämma oss. Ledningen måste bestämma sig!
 

Robin Hall2021-08-30 15:22:16
Author

Fler artiklar om Everton