Veckans Liverpool: Årets första vecka, årets bästa vecka?

Veckans Liverpool: Årets första vecka, årets bästa vecka?

2024 är här och Liverpool visade direkt var de vill ta året. Två segrar, ett avancemang och en imponerande start. Liverpoolredaktionen ger er fem tankar från årets första vecka.

Ligalunken.
Liverpool inledde året på den första av dagar genom att besegra Newcastle med 4–2 hemma på Anfield. Siffror var i underkant och tyder på en match där Newcastle egentligen stod en chans, och det gjorde dem inte. Liverpool hade ett mål i sikte, det stora problemet var att de inte riktigt fick bollarna in i det. Nära 7 i xG måste vara mer eller mindre ett rekord, och särskilt i en match av den kalibern men Liverpool har något svårt att ta vara på chanserna laget skapar. Med det sagt ska laget hyllas för att det inte låser sig och när vi summerar hade laget ändå gjort fyra mål på ett erkänt starkt försvar, då är det ganska enkelt att vara ”kritisk”. I längden är det dock inte ett hållbart missande och när City nu troligtvis startar sin jakt gäller det att ta vara på minsta möjliga chans, och visst ska det bli härligt med ännu ett upplopp i ligalunken?

Ineffektiva effektiva Liverpool.
Som nämnt ovan var det ineffektiviteten som gav Newcastle en chans i ligaspelet. Men med spelare som Mohamed Salah och Diogo Jota i laget kan man vara ineffektiv och samtidigt effektiv. När den förstnämnda nu försvinner i en månad blir det spännande och se om någon i laget tar ytterligare kliv, och i cupmatchen mot Arsenal var det ett tafatt Liverpool de första 45 minuterna men efter ett par förändringar kom så även effektiviteten. Ett inlägg av Trent kan vara allt som krävs och när Jota grävde fram en möjlighet till Díaz och den evigt slitande colombianen fick ordning på fötterna så var saken biff. I slutändan gäller att vara effektiv när det behövs!

Cuplaget.
Det råder ingen tvekan om att Liverpool trots allt tar de inhemska cuperna på allvar. En semifinal i bäst av två väntar mot Fulham och i den första omgången av FA cupen var det nära nog starkast möjliga lag som stod på banan. Frågan är om det kommer vara en vinnande väg eller bita laget i ändan i slutet av säsongen? Den som lever får se. I nästa omgång av FA cupen väntar, oavsett motstånd, den största utmaningen. Under Klopps år som tränare har laget  åkt ut i fjärderundan vid fyra av sju tillfällen.

Mentalitet och matchcoachning.
Två vitt skilda matchbilder, och ändå två segrar. Beröm där det förtjänas men Liverpool har återigen hittat tillbaka till att bara vinna. Mot Newcastle var det en övertygande prestation som kantades av en viss oförmåga att sätta bollarna. Trots det var det inget som gick i baklås, inte ens för den stora ”sumparen” Darwin Núñez som borrade ner huvudet, höll sig kall, och skapade nya lägen samt spelade fram Mo Salah. I den andra matchen var det ett lag som i mer eller mindre 45 minuter inte hade något att säga till om men ändå håller tätt och kan avgöra med två sena mål. Det finns en stark mentalitet i laget och den kan bli vinnande när vi summerar 2023/24. Lägg därtill kanske den stora skillnaden mot tidigare årens mentalitet, och det är Klopps förmåga att ta rätt beslut vid rätt tillfälle. Som vi nämnt under de senaste veckorna har matchcoachningen varit mer eller mindre briljant. Mot Newcastle kom Gakpo och Jota in vid 1–1 och stod för ett mål + ”två” assist. Mot Arsenal formerade han om laget och anfallet i halvtid, vilket skapade ett annat flyt i matchen. Lägg därtill bytena där Jota återigen kommer in som framspelare och Conor Bradley som kommer in och får tyst på Martinelli som hade lekstuga mot Trent. Det gav dessutom Trents fot mer möjlighet att skapa än mer i offensiv riktning, något som i dag blev matchvinnande. Up the matchförändrande reds!

Uppehållet.
Efter en intensiv första halva av säsongen väntar nu ett ”vinteruppehåll”. Liverpool har den första semifinalen mot Fulham på torsdag den 11/1 innan nio dagars spelledighet väntar, och det är bara att hoppas att denna vila kommer lägligt för slitna och skadade spelare och inte rubbar formen på något sätt. Med Robertson, Thiago, Bajcetic, Tsimikas i någon mån på väg tillbaka lär Liverpool inte bli sämre och en spännande vår väntas.

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-01-08 07:49:00
Author

Fler artiklar om Liverpool