Veckans Liverpool: Debuten • Det stora problemet

Veckans Liverpool: Debuten • Det stora problemet

Liverpool har en händelserik vecka bakom sig. Tyvärr är det ett negativt skimmer ganska rakt över – med ett litet positivt utropstecken. Liverpool-redaktionen ger er veckans…

…debut
Från egentligen ingenstans dök han upp, Cody Gakpo. Den nederländske anfallaren hann inte bli spelklar inför förlustmatchen mot Brentford utan fick snarare göra sitt första framträdande i FA-cup matchen mot Wolves. Hur klarade han sig? Han fick en sexa i betyg av oss på redaktionen, precis som resten av anfallsslinjen. En helt klart godkänd start för Kuyts efterträdare när det kommer till holländare med 18 på ryggen. Han hade några fina aktioner men försvann lite i matchen med, vilket så klart inte är speciellt konstigt. Det kommer nog gå att hämta en hel del från hans låda resten av säsongen och flera år framåt.

...Lottning
Även om den tredje omgången inte är färdigspelad ännu så lottades den fjärde rundan under söndagen. Liverpool och Wolves har fortfarande ett omspel på Molineux att klara av, men den som går segrande ur det ställs mot Brighton på bortaplan. En lottning som får ses som ganska dålig med tanke på vad övriga lag fick. I övrigt blev det dåligt med toppmöten i den fjärde omgången. Manchester United ställs mot Reading och Tottenham mot Preston North End. Ett toppmöte kan det dock bli. Sedan Manchester City kört över Chelsea är de klara för den fjärde omgången. De ställs mot antingen Oxford eller Arsenal. Om Gunners gör vad de ska så kommer förmodligen ettan och tvåan i premier league att ställas mot varandra när den fjärde omgången spelas helgen den 28-29 januari.

…problem
Det är inte upp till undertecknad att sitta här och säga till Jürgen Klopp vad som är fel med hans lag, men något ska ju skrivas. Den statistiken som dyker upp gör gällande att Liverpool springer betydligt mindre nu än för några år sedan. Följer man laget går det att se med blotta ögat. Laget har varit i behov av en föryngrig i flera år och i anfallslinjen har den gått väldigt bra. På mittfältet är det dock en katastrof. Det som var Liverpools signum tidigare var det aggressiva och vägvinnande presspelet, idag är det bara ett minne blott. Min lekmanna-teori har länge varit att Klopp försökte förändra spelet från att vara beroende av det krävande presspelet, till att få mer kontroll med bollen vid fötterna. Detta genom att bland annat plocka in Thiago. Den omställningen har dock inte alls funkat. Nu står laget här med ett ålderstiget mittfält som ständigt blir överkört, vilket ger backlinjen stora bekymmer. Om det fanns en enkel lösning hade det inte varit ett problem. Det är en komplex fråga som inte enbart kommer lösas genom att pumpa in 200 miljoner pund på två mittfältare. Det behöver dock verkligen komma in nya, yngre spelare som orkar springa. Att tappa en spelare med egenskaper som Gini Wijnaldum har haft en större påverkan på laget på sikt, än någon kunnat gissa sig till. Rätt spelare behöver komma in, samtidigt som det behöver vridas och vändas i laget för att hitta ett sätt att återvinna kontrollen över matcherna.

Att sitta och hävda att “Klopp har tappat det” är befängt. Det som är tydligt i nuläget är att mittfältet är ett stort problem. Vägen framåt för Liverpool är genom att lösa det. Att Klopp har en plan och gör sitt yttersta för att lyckas med det tvivlar jag inte en sekund på.

…förbannade skada
När han gick sönder sist höll hela klubben på att fullständigt rämna i bitar. Vi får verkligen hoppas att det går bättre den här gången. Faktum är att Virgil Van Dijk klev av skadad mot Brentford och nu kommer missa ett gäng matcher. Exakt hur många det blir återstår att se. Förhoppningsvis är truppen mer förberedd den här gången än 2021. Joel Matip och Ibrahima Konaté får ses som klart dugliga ersättare, även om det finns lite frågetecken kring Konaté. Även om han har många fördelar och är en i sina bästa stunder komplett mittback så dyker det upp grodor. Matchen mot Brentford gav allt annat än lugnande besked. Bakom de två finns även Joe Gomez som har en högre nivå i sig än vad han har visat på sistone. Nat Philips finns även där men förhoppningsvis blir inte krisen så pass stor.

… svar på tal.
Det är imponerande hur mycket motståndarfans orkar bry sig om Darwin Núnez. Visst ser han stökig ut och ibland väldigt oren i sin bollträff, men mål gör han. Om inte annat gav han svar på tal i matchen mot Wolves. Trent Alexander Arnold frågade på Twitter hur han kunde assistera Darwin när denne kom till klubben, här visade han just hur. Ett perfekt tidigt inlägg från högerkanten och en vacker lite bredsida på volley från Darwin Núnez. Ibland kan det se väldigt enkelt ut att spela fotboll. Förhoppningsvis släpper det ännu mer för Darwin nu.


TV: Wolves tvingar Liverpool till omspel – ordnade oavgjort på Anfield
 

Hugo Levinsson@Hugolevinsson2023-01-08 19:56:00
Author

Fler artiklar om Liverpool