Veckans Liverpool: Depressioner och kometer

Veckans Liverpool: Depressioner och kometer

Frågan är hur mycket djupare det går att sjunka i sina egna skor. Ingenting fungerar och läget är mer utsatt än på många år. Liverpool-redaktionen ger er veckans…

…depression
Det går inte att börja någon annanstans. Det ser verkligen inte bra ut. Förlusten mot Brighton kändes som spiken i kistan. Inte ens den absolut mest positiva och gladlynte Liverpool-supportern kan försöka hålla uppe ett gott humör. Jürgen Klopp kallade det för den kanske sämsta insatsen någonsin under hela hans tränarkarriär. Då har han både tränat ett halvbra Mainz och ett Borussia Dortmund på nedflyttningsplats. Mot Brighton hade de rödklädda 39 procents bollinnehav och blev rejält utspelade. Mittfältet är ett vandrade haveri och frågan är hur vägen framåt ser ut. Just nu är den täckt av tjock dimma. Även om det är en tanke som både skrämmer och känns jobbig är det inte utan att den dyker upp. Kanske är det här vägs ände för det här kapitlet av Liverpools otroliga historia. Det är mycket fotboll kvar att spela den här säsongen och mycket kan fortfarande hända. Men här och nu finns det bara mörker för oss med rödklädda sympatier.

…förlängning
Det finns inte mycket ljusglimtar under veckan som gick. Något som dock var positivt var att se den store talangen Tyler Morton skriva på ett nytt långtidskontrakt med laget. Den centrala mittfältaren är den här säsongen på lån i Blackburn Rovers och har stått för 29 matcher där. Han debuterade för Liverpool i ligacupen mot Norwich 2021 och var själv väldigt nöjd över sitt nya kontrakt. Eftersom kontraktsskrivning skett mitt under pågående säsong bör det finnas en tanke om att Morton ska få en betydligt större roll under nästa säsong. Han trivs bäst i att spela som sittande mittfältare, en lagdel där Liverpool är väldigt tunna för tillfället. Efter att ha kommit till akademin vid sju års ålder kan han klubben utan och innan, något som blir allt viktigare i en allt mer globaliserad fotboll.

…komet
Kommer från allas vår Billy Koumetio. Mittbacken har under säsongen varit på lån i Austria Vienna men kallades tillbaka den 5 januari. Under veckan som gick startade han i U21-lagets match mot PSG i premier league international cup. Koumetio klev fram och skickade i väg en “komet” från halva plan som seglade hela vägen över Lucas Lavallee i PSG:s mål. Imponerande och snyggt av Billy “Komet” som han nu får heta. Det gäller att glädjas över de små sakerna under veckor som denna…

…lilla julklapp
Med tanke på hur överskattad jag tycker att han är hade jag på förhand sagt att det här om något är positivt för Chelsea. Men med tanke på hur bra Joao Felix faktiskt var innan det röda kortet får vi kanske vara glada över att han nu missar mötet med Liverpool. När jag först såg att han blivit utvisad mot Fulham tänkte jag att det var på grund av snack eller en filmning för mycket. Men icke sade nicke, lite befriande att se ett så solklart rött kort för en gångs skull. En klassisk “brexit”-tackling som hade gjort Roy Keane nöjd.

…förklaring
Hur mycket förklaring det är egentligen vet jag inte. Det är dock skönt att Jürgen Klopp och de andra ändå pratar om alla problem på planen och åtminstone försöker förklara för alla på utsidan varför det ser ut som det gör. I det här fallet är det förmodligen en liten del av problematiken. De flesta av oss är inne på att det centrala mittfältet är en stor del av det. Men i presskonferensen inför Brighton-matchen lyfte Klopp förra säsongen och hur den påverkat den här. Det här är något vi inte ska glömma bort, även om vi absolut inte ska skylla allt på den. Den 63-matcher långa säsongen med fyra stora finaler var inte rekord i antal matcher, det har Chelsea från 12/13 när de spelade 69 matcher. Men det är klart att en sådan säsong är otroligt krävande, både mentalt och fysiskt. Ett av många bevis på att truppen, och kanske framför allt mittfältet, varit alldeles för underbemannad de senaste säsongerna.
 

TV: Brighton körde över Liverpool

 

Hugo Levinsson@Hugolevinsson2023-01-15 19:41:00
Author

Fler artiklar om Liverpool