Veckans Liverpool: En bergochdalbana, "Sidleds-Danne" och ännu en skada

Veckans Liverpool: En bergochdalbana, "Sidleds-Danne" och ännu en skada

Högt och lågt, stort och smått från Liverpoolveckan som gått. LFC-redaktionen ger er…

…veckans bergochdalbana

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så kan Liverpools vecka beskrivas. Det började lovande. Leipzigs besegrades i första matchen av två i Champions Leagues åttondelsfinal. Efter två raka förluster i ligaspelet började vi andas morgonluft igen. Näst på tur stod lillebror Everton, hemma på Anfield. Med vind i ryggen skulle rivalen besegras av bara farten. Men det är inte en säsong som alla andra. De första fem minuterna vittnade om ett Liverpool som inte riktigt var förberedda. Ett tidigt baklängesmål och förutom inledningen av andra halvlek saknade Klopps mannar både fart och kreativitet. Det nyvunna självförtroendet efter vinsten ute i Europa försvann lika snabbt som det kom. 

...veckans "Sidleds-Danne"

Under EM 2000 fick den svenska mittfältaren Daniel Andersson smeknamnet "Sidleds-Danne". Anledningen var logiskt. Han spelade aldrig bollen framåt, endast i sidled. Samtliga av Liverpools mittfältare verkar ha kollat igenom Sveriges matcher från mästerskapet för passningar i sidled är det som förekommer mest när Liverpool har bollen. Det annars signifikativa rakt spelande Liverpool har otroligt svårt att skapa chanser mot lågt stående försvar. Thiago Alcantara, som skulle bidra med egenskaper för sådana matchbilder, kan inte hitta sin roll i laget. Kanske är en framtida lösning att återigen flytta upp Fabinho på mittfältet och låta Thiago ta ett steg fram i planen. Hans kreativitet behövs. Men han behöver ett spelsystem som han fungerar i. 


Thiago Alcantara hittar inte rätt i den röda tröjan.

...veckans "åh nej, inte igen"

Skador, skador och fler skador. Någonstans tror man att det inte kan bli värre. Men Fru Fortuna verkar inte hålla på Liverpool. Det var dags för en ny skada. Och inte på vem som helst utan på Jordan Henderson. Lagkaptenen som fått vikariera på mittbackspositionen när samtliga ordinarie mittbackar har befunnit sig på skadelista. Utifrån Jürgen Klopps egna ord verkar det handla om en längre skadefrånvaro för Liverpools lagkapten. Det kunde tydligen bli värre. 

...veckans VAR

Kommer ni ihåg bortamatchen mot Newcastle när Sadio Mané skulle sparka in bollen i ett öppet mål, men sprang in i Newcastle-målvakten Karl Darlow. Det resulterade inte ens i en VAR-granskning. Det var således något skrattretande att Everton fick en straffspark efter att Daniel Calvert-Lewin sprungit rakt på Trent Alexander-Arnolds huvud. Den situationen bestämde sig VAR-rummet att granska. Och någonstans går det att utifrån ovanstående situationer dra en slutsats om det dysfunktionella videosystemet. Trots kamerorna så är det människor som bedömer vad som ska granskas eller inte. Det blir i slutändan subjektiva bedömningar. Hur vi än vänder och vrider på det.

...veckans otacksamma uppgift 

Han har fått en otacksam uppgift, Ozan Kabak. När skadelistan blir längre läggs mer och mer ansvar på den unga turkens axlar. Mot Leipzig såg det stabilt ut, men i helgens derbymatch stod Kabak återigen för flera tveksamma aktioner. Han är en spelare som borde slussas in i startelvan efterhand. Nu har han istället fått känna på hetluften direkt. En otacksam uppgift för en 20-åring, som inte har någon erfarenhet av spel i Premier League. Än så länge finns inget facit, men det känns som en konstig strategi att värva en otestad mittback i vinterfönstret, när truppen befinner sig i en situation där försvaret skriker efter stabilitet. 





 

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2021-02-21 22:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool