Veckans Liverpool: Vinst, oavgjort och torsk

Veckans Liverpool: Vinst, oavgjort och torsk

Första veckan efter Klopps avgångsbesked började i dur, en kompetent och komfortabel seger över Chelsea. Sedan blev det grått, damerna kryssade hemma mot Tottenham. Avslutningsvis blev det nattsvart, torsk borta mot Arsenal efter att våra två mest rutinerade spelare krockade. Vi sammanfattar med veckans …

… flykt
Vi glömmer matchen mot Arsenal. Denna gång hade vi inte marginalerna med oss och ligans bästa försvarare och ligans bästa målvakt tog inte ligans bästa beslut när dom sprang ihop och lämnade fältet fritt för Gabriel Martinelli.

Men ligan handlar om 38 stentuffa matcher, vi har fortfarande allt att vinna och vi leder fortfarande tabellen. Snart är Mohamed Salah, Conor Bradley, Waturo Endo och Dominik Szoboszlai tillbaka. Vi kommer att ge järnet och i nästa toppfight kanske vi har marginalerna med oss.

… After Klopp
Chockvågorna har ännu inte bedarrat efter Jürgens för dom allra flesta mycket överraskande och närmast ödesdigra besked om avgång. En parallell till när Bill Shankly avgick 1974 och Kenny Dalglish 1991. Luften stod stilla, Liverpool stannade av. Jürgen, Bill och Kenny, tre ikoner som överraskande lämnade skutan efter otroliga framgångar. 

I Bill Shanklys fall skedde övergången till ny härförare på bästa möjliga sätt. Förvaltaren Bob Paisley tog över och förmerade framgångarna. Bob har varit vår mest framgångsrika manager och har vunnit ligan sex gånger på nio säsonger och kommit tvåa två säsonger. Bob vann också Europacupen tre gånger, UEFA-cupen en gång och ligacupen tre gånger. Närmast ofattbara framgångar. Han lämnade över en trupp i bra skick till först Joe Fagan och därefter Kenny Dalglish.

Kenny fortsatte vår framgångsparad men fick vara med om både Heyselkatastrofen och Hillsboroughkatastrofen vilket tog sitt tribut. Kenny lämnade över en trupp som var åldersstigen och träningsmässigt inte up-to-date. Graeme Souness tog över och förändrade för mycket för snabbt. Det blev kaos, felköp, missnöje, hybris och en kraftig utförsbacke.

Vi fortsatte att vara ett Liverpool utan Liverpoolideologi fram till att Jürgen Klopp kom 2015 och gjorde en revolution á la Bill Shankly. Nu återstår att se om det blir en framgångsrik överlämning som efter Shankly eller om det blir ett ras som efter Kenny Dalglish. 

… trupp
Nu börjar våra skadade lirare komma tillbaka. Gräset på träningsanläggningen i Kirkby har fyllts upp. Tjugofem adepter har varit i farten den här veckan, varav Thiago Alcantara och Kostas Tsimikas är nyutsläppta från sjukstugan.

Det såg väldigt bra ut, men så drabbades vi av två sena setbacks inför Arsenalmatchen då Conor Bradley fick ett tragiskt besked om att hans pappa avlidit och Dominik Szoboszlai fick en känning av sin tidigare höftskada. I sjukstugan fanns sedan tidigare Mohamed Salah, Joël Matip, Stefan Bajcetic och Ben Doak. Wataru Endo är utslagen i Asiatiska mästerskapen men är snart tillbaka på Kirkby. Det börjar ljusna.

… formspelare
Conor Bradley har varit bäst på plan två matcher i rad. Han har varit som ett skottspole upp och ner längs högerkanten. Han har varit stark, tuff och spelskicklig. Han var ordentligt saknad på Ethiad mot Arsenal. Conor är moral och det smittar.

Conor kommer tillbaka och ger nog Jürgen och kompani huvudbry. Efter Conor har Alexis Mac Allister kanske varit den bästa spelaren i närtid. Var ska då Trent Alexander-Arnold spela? Det kan vara knepigt att få med alla tre samtidigt. Eller kommer Jürgen och et alia att uppfinna en ny taktisk variant?

… damkoll
Det är inte helt lätt att bevaka vårt damlag då Viaplay som har rättigheterna bara visar vissa utvalda matcher. Och eftersom vi inte är i absoluta toppen blir vi ofta förbisedda. Vi hade en bra period under december och början av januari då vi vann tre matcher rad. Sedan förlorade vi mot Manchester City med 5-1 och mot Arsenal med 2-0.

Idag, den 4/2, mötte vi Tottenham på Prenton Park, ett lag med samma poäng som oss och som vi gärna ville slå. Manager Matt Beard har ett ganska klart startlag men roterar vissa spelare. I matchen mot Tottenham bänkades duktiga mittfältaren och poängspelaren Marie Höbinger. Vi hade svårt att skapa chanser men i 68:e minuten kom Marie in för Missy Bo Kearns, men hann knappt springa ut på planen förrän Hetsporrana gjorde 0-1. Vi tryckte på och på övertid kom kvitteringen genom Marie Höbinger. Det var hennes fjärde mål och med det leder hon den interna skytteligan. Matchen slutade 1-1.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-02-04 21:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool