Veckans Liverpool: Grodperspektiv, byten med effekt och Messi mot Stoke

Veckans Liverpool: Grodperspektiv, byten med effekt och Messi mot Stoke

Högt och lågt, stort och smått från Liverpoolveckan som gått. LFC-redaktionen ger er…

...veckans perspektiv: grodan
Kameravinkeln från träningsmatchen mot Stuttgart på Sportplatz Langau var så låg att sändningen verkade vidarebefordras av någon som satt på marken och det var verkligen svårt att se skogen för alla träd ute på planen. Nu är Sportplatz Langau ingen UEFA- eller FIFA-arena, så vi ska väl vara tacksamma att vi fick bild över huvud taget. Wembley däremot har inga ursäkter. När sändningen för Community Shield från Wembley började rulla fick åtminstone jag känslan av att någon borde zooma ut, men det skedde aldrig och i stället fortsatte matchen på låg höjd och utan vidvinkel. Bournemouth, West Ham, med flera har redan frustrerat med grodperspektiv och låt oss hoppas att det här inte är en trend för oss tv-tittare som föredrar ett brett fokus.
 
...veckans inhopp
När Rhian Brewster byttes in mot RB Salzburg kunde det redan ha stått 4-1 lika väl som 3-3. Salzburg brände en hel del efter 2-0 samtidigt som Sadio Mané och Mohamed Salah radade upp halvchanser till chanser i straffområdet som slutade i intet. Inom 17 minuter hade Brewster räddat ären för sitt lag med en avslutning över målvakten efter förarbete av James Milner och Takumi Minamino samt ett måltjuvsmål efter en ryggassist från Curtis Jones på en svag rensning av Walker i hemmamålet. Antalet matcher från start bortsett från Carabao Cup lär dock bli få den här säsongen så för Rhians egen skull är utlåning förmodligen det bästa. Skulle Divock Origi säljas kan situationen dock hamna i ny dager.


Rhian Brewster - I händelsernas centrum på sistone
 
...veckans ombyte förnöjer
Milner, Minamino och Brewster innebar skillnaden för Liverpool borta mot Salzburg och i Community Shield var Minamino återigen en frisk fläkt när han tillsammans med Naby Keïta klev in i handlingarna på Wembley med en timme på klockan. Minamino erbjöd den genombrottskraft Liverpool behövde i sitt belägringsspel mot ett lågt liggande Arsenal och lyckades sätta spets på en liten yta, något som Salah och Mané misslyckats med så långt i matchen. I den 82:a minuten genomförde Mikael Arteta ett dubbelbyte och snarare än att spelarna som kom in ändrade matchbilden med sin spetskompetens lyckades Arteta med det bytet stoppa Liverpools offensivva flöde som hållit i sig nästan tjugo minuter. Ett givet agerande och inget trollkarlsgrepp av Arsenalmanagern, men ändå produktivt och det förhindrade vad som just innan framstod som bara en tidsfråga, nämligen att Liverpool skulle nöta in 2-1. Bytestrilogin avslutades med vad som visade sig bli en trist tredje episod för Liverpool när Brewster med en minut kvar byttes in enbart med straffsparksläggningen i åtanke. Den unge forwarden gick alldeles för mycket på kraft och sköt ribba ut i den tredje straffsparksrundan. Det blev enda missen, en syndabocksroll och ett tråkigt avslut på en vecka som dittills bjudit på 3 mål på två matcher.
 
...veckans fråga: livesändning eller inte
När Premier League återupptogs efter coronauppehållet livesändes samtliga matcher, men när ligan nu startar "som vanligt" är det ännu inte beslutat vad som ska ske med alla de matcher som exempelvis startar parallelt kl 15.00 lokal tid, det vill säga klassisk 16-avspark här i Sverige. Före corona var det kl 16 på lördagar bara en utvald match som visades live men när nu engelsmännen inte längre har möjlighet att besöka arenan har det lyfts protester mot att det enda som återstår är att fulstreama sändningar från Sydkorea och Saudiarabien. The Times rapporterar att Premier League-cheferna kan vara på väg att ändra sig och att de 160 matcher som i nuläget inte är uppsatta för tv-sändning likväl kan göras tillgängliga. Det kommer dock inte att röra sig om gratisvisning utanför Skys och BT Sports abonnenter eller Viasats dito här i Sverige. Tidigast i oktober kan det vara aktuellt med publik i Premier League igen och då endast med en beläggningsgrad av 25 %, vilket motsvarar ca 14 000 åskådare på Anfield.
 
...veckans skadelättnad
Liverpools täckning på mittbacksfronten är uttunnad efter att Dejan Lovren såldes och med Joël Matip skadad har detta tydliggjorts under försäsongen. Nu meddelas att både Matip och Jordan Henderson kommer att återuppta träning den kommande veckan och därmed finns en chans att de kan vara tillgängliga för premiären den 12 september. Henderson fick en smäll i vänsterknät i duell med Uves Bissouma borta mot Brighton den 8 juli, något som resulterade i en ledbandsskada, och Matip har varit borta sedan en tåskada han ådrog sig i Merseysidederbyt den 21 juni. Trent Alexander-Arnold reste inte med till träningslägret i Österrike på grund av en lårskada men enligt James Pearce på Twitter har högerbacken återupptagit full träning i dag. Divock Origi och Xherdan Shaqiri har inte spelat under försäsongen och detta till följd av småskador och ingenting annat hävdar klubbledningen.


Saknad och behövd när allvaret strax börjar.

...veckans onödiga utflykt
Med en nyligen avslutad cupsäsong och ligastart runt hörnet står ett gäng internationella träningsmatcher inte högst på önskelistan. FIFA har gjort sitt för att lätta på spelschemat i coronatider och landslagsperioden 31 augusti till 8 september stryks för samtliga förbund undantaget UEFA. Är det någon som, efter ett intensivt matchande i sommar och en komprimerad kommande säsong med ett fotbolls-EM därefter, tror att det här kommer att bli något annat än en social sammankomst med utpräglad riskminimering av skador för spelare som är första- eller andraval i sina klubblag? Sällan har ett landslagsuppehåll framstått som mer onödigt.
 
...veckans miljardfråga
Det är en ganska lång väg kvar tills Leo Messis signatur har torkat på ett kontrakt med en ny klubb för en övergångssumma som landar mellan noll och 7,2 miljarder. Det mest intressanta här är dock inte exakt hur absurt hög prislappen blir utan att ifall Messi hamnar i Premier League och Stoke City går upp från Championship kan vi äntligen få svar på den viktigaste frågan inom fotbollen: can he do it on a rainy night in Stoke?



 

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-08-30 22:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool