Vem är David Datro Fofana? Allt ni behöver veta om Chelseas nya värvning
Förhoppningsvis får Fofana vara med i målfirandet under 2023!

Vem är David Datro Fofana? Allt ni behöver veta om Chelseas nya värvning

Ivorianen anländer till Stamford Bridge från Molde när Graham Potter försöker förbättra sin trupp under januaris transferfönster.

Chelsea har nått en överenskommelse med Molde för övergången av David Datro Fofana för 11 miljoner pund.

Den talangfulla ivorianen har precis fyllt 20 år och lär vara tillgänglig för spel i Chelsea-tröjan under 2023 efter en lyckad läkargranskning och efter att ha registrerat sig hos FA.

Fofana gjorde väl ifrån sig i Norge med Molde, nu vill han visa vad han går för i Premier League under Graham Potters ledning. 

Vad är han kapabel till? GOAL nämner alla detaljer nedan.

Vilken position spelar Fofana?
Fofana är en central anfallare som trivs i rollen som nummer nio.

Den högerfotade ivorianen kan även spela som ytter på både höger- och vänsterkanten om det krävs. Han har gjort 65 framträdanden för norska Molde, samma klubb som Erling Haaland slog igenom i innan han flyttade till RB Salzburg. Fofana har stått för 24 mål och tio målgivande passningar i Molde-tröjan. 

Under säsongen 2022 har Fofana fått sitt stora genombrott med 15 mål och fem målgivande passningar på 24 matcher, en starkt bidragande orsak till att Molde blev norska mästare. 

Fofana har även erfarenhet av Europaspel, han spelade både kvalmatcher och gruppspelsmatcher i samband med UEFA Conference League och gjorde två mål.

Fofanas spelstil
Fofana föddes i Ouraghio, Elfenbenskusten. Han började spela fotboll på gatorna i sin hemstad innan han anslöt till Abidjan-laget AFAD Djekanou. 

‘’Jag formades på gatorna. Jag är inte som de andra, jag är inte utbildad, ingen akademiprodukt, allt kommer från gatorna.’’, säger Fofana. ‘’Street fotboll har litet av allting, teknik, fysiskt spel och avslut, eftersom man spelar med små mål. Man måste vara väldigt noggrann för att göra mål.

Fofana är inte rädd för att utmana målvakten när han får utrymme. Hans högerfot är mycket kraftig, även den svagare vänsterfoten är rätt bra. 

Han är mycket duktig på att hålla bollen och låta sina lagkamrater ta sig framåt, något som kommer behövas mot motståndarna i Premier League. 

Fofana är extremt ambitiös och följer de bästa spelarna för att utveckla sitt eget spel. 
‘’När det gäller finter brukar jag kolla på Ronaldinho och brasilianska Ronaldo.’’, avslöjar han. ‘’När det gäller målskyttet kollar jag på Cristiano Ronaldo, hans nickar, hur han positionerar sig i straffområdet.’’ 

‘’När det gäller förändringar i riktning är det Lionel Messi, hur han rör sig. När det gäller att använda styrka är det Zlatan Ibrahimovic, jag ser hur han kämpar mot försvarare genom att använda sin kroppsstyrka.’’

Fofana har dessutom varit en Chelsea-anhängare sedan barnsben och är en stor beundrare av Chelsea- och Elfenbenskusten-legenden Didier Drogba.

‘’Chelsea har varit mitt favoritlag sedan jag var liten.’’, har han tidigare berättat för norska TV2. ‘’Drogba spelade där, så de har alltid varit mitt lag. Det är min dröm.’’

När han anslöt till Molde i februari 2021 flyttade han även in i samma lägenhet som Erling Haaland tidigare bodde i. ‘’Det är symboliskt.’’, säger han till TV2. ‘’Man berättar för sig själv, vi började på samma ställe. Imorgon kommer jag att vara som honom. Vilken spelare.’’

Vilket land representerar Fofana?
Fofana representerar Elfenbenskustens landslag. Trots att han inte spelat en enda juniorlandskamp har han gjort två framträdanden för seniorerna. 

Han gjorde sin landslagsdebut mot Niger den 22 september 2019, det andra framträdandet ägde rum i en vänskapsmatch mot Burundi.

Källa: goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-12-28 19:15:43
Author

Fler artiklar om Chelsea