Estadio de la Cerámica, 2022-05-03 21:00

Villarreal - Liverpool
2 - 3

Villarreal - Liverpool 2-3: Liverpool till final för tionde gången

Det andra semifinalmötet mellan Villarreal och Liverpool blev en fullständigt galen match med två helt olika halvlekar.

Förväntningar, förhoppningar och drömmar blandades i den spanska kvällsluften när det andra semifinalmötet skulle avgöras mellan Villarreal och Liverpool. Gemytliga El Madrigal bjöd på fin inramning när säsongens stora överraskningslag skulle försöka fälla ytterligare en gigant.

På den regntunga gräsmattan hann det bara gå några minuter innan det exploderade rejält. Ett inlägg skickades in i straffområdet och sekunden senare hade Boulaye Dia givit hemmalaget en drömstart efter passivt försvarsspel av Robertson. En riktig mardrömsinledning för Liverpool som blev rejält tagna av stundens allvar och som inte alls såg ut att ha spelat på vått underlag tidigare.

Normalt högpressande Liverpool fick uppleva hur det själva är att möta ett frenetiskt pressande lag med massor av energi, för Villarreal höll sannerligen inte tillbaka. Jag blev rädd ska jag erkänna. Riktigt rädd och chockad.

Den regntunga planen ställde till det och medförde mer 50-50 dueller än normalt där flera spelare låg på gränsen. Såklart vann Villarreal de flesta närkamperna och såg även ut att kunna behärska bollen i större utsträckning.

I Liverpool var det Thiago som försökte dra ner på tempot med lugn och rutin, men vad hjälpte det när Keita i sin tur inte alls var med i matchen? En idiotpassning åt fel håll frispelade Lo Celso och hade inte Alisson gjort en monsterräddning hade det nog inneburit nätrassel.

Minuten senare smällde det ändå. Spegelvänt från första målet, inlägg mot bortre, men från höger nu. Denna gång var det Alexander-Arnold som inte hängde med då Francis Coquelin nickade in 2-0. Hemmalaget hade kvitterat Liverpools ledning från första mötet.

Trots en katastrofal första halvlek valde Klopp att endast göra ett byte i paus då Luis Díaz ersatte Diogo Jota. Med en kvitterad totalställning valde Villarreal i sin tur att inte gå fram lika mycket som tidigare, något som gav Liverpool mer spelrum. När Alexander-Arnold träffade ribban via en styrning efter en snabbt igångslagen frispark kände Liverpoolspelarna att de var med i matchen igen och började därefter skapa flera halvchanser.

I den 62:a minuten kom utdelningen då Villarreal försvarade sig lika dåligt som Liverpool gjorde i första halvlek. Fabinho fick skottläge och reducerade matchen.

Fem minuter senare small det igen. Alexander-Arnold svingade in ett inlägg och Díaz löpte genom backlinjen med perfekt timing och nickade in kvitteringsmålet. Luis Díaz för övrigt, vilket inhopp han gjorde! Totalt orädd sprang han runt och tog för sig. Colombianen blev bokstavligen en riktig injektion.

Med dryga kvarten kvar åkte tröjan av i mitt vardagsrum. Sadio Mané fick rinna igenom efter en hastig omställning där målvakten misstajmade sin utrusning. Senegalesen höll i länge och skakade av sig jagande försvarare innan han placerade in bollen i tom bur. Spiken i kistan. Tack och lov!

Man kände hur luften totalt gick ur hemmalaget vid det här skedet. På den tidigare kokande arenan var det nu bara bortafansen som hördes. Klopp utnyttjade sedan samtliga av sina byten med tio minuter kvar för att få in mer fräscha ben som gjorde det än mer jobbigt för Villarreal. De gulklädda blev mer och mer frustrerade och började i ren ilska sparka ner Liverpoolspelarna en efter en. Även om det svängde hit och dit under de sista minuterna så var matchen avgjord. Liverpool avancerade till final efter att totalt slagit Villarreal med 5-2 över två möten.

Summering
Vad var det som just hände? Den här matchen var nog inte särskilt bra för hälsan. När jag satt och skrev denna rapport var det två helt olika personer som befann sig i samma rum inom loppet av 90 minuter. Efter första halvlek såg jag rubrikerna framför mig; “Liverpool utslagna efter att ha underskattat motståndarna”. En fullständigt bedrövlig halvlek skulle förstöra resan och hur skulle jag nu kunna gå runt i mina Liverpoolkläder på jobbet dagen efteråt? Efter matchens slut är det istället en helt annan sinnesstämning som råder då jag kan njuta av att det hela slutade väl.

Det som många trodde skulle bli en relativt komfortabel färd till finalen slutade i denna fullständigt galna tillställning. Ja vad ska man säga. Vi gör säsongens sämsta halvlek och följer upp den med att göra tre mål och döda matchen effektivt. Det kan ju omöjligen ha varit samma lag som spelade dessa halvlekar?

Nåväl. Vi kan nu i alla fall konstatera att Jürgen Klopps segermaskin rullar vidare. Liverpool kommer när säsongen är slut att ha spelat samtliga matcher som är möjliga att spela på en hel säsong. För tredje gången på fem år ska Klopps Liverpool spela final i Champions League. För tionde gången i historien ska Liverpool spela final i den största av turneringar.

"We've conquered all of Europe, we're never gonna stop"

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-05-03 23:35:05