Bescot Stadium, 2022-08-23 20:00

Walsall - Charlton
0 - 1

Walsall - Charlton 0-1 

Walsall - Charlton 0-1 

Ett ledningsmål i andra halvlek av Diallang Jaiyesimi räckte för att parera Walsall FC i Ligacupens andra omgång. Nu är The Addicks vidare ytterligare ett steg, och det för första gången sedan säsongen 2015/16. 

Det blev som väntat stora förändringar i Charltons startelva inför bortamötet mot Walsall i Ligacupen. Åtta spelare roterades in i startelva och tre andra bestod tillsammans med 4-3-3 formationen. Joe Wollacott fortsatte i målet och har fortsatt stått samtliga tävlingsminuter för Charlton den här säsongen. Annat var det förra säsongen och det är ändå lite märkligt att Ben Garner inte låter Craig MacGillivray roteras in i en cupmatch mot ett League Two-lag. Men han har väl sina skäl till det. Sam Lavelle ersatte Ryan Inniss i mittförsvaret och stationerade sig bredvid Eoghan O’Connell - en annan spelare som används frekvent av Garner och vars egenskaper managerna verkar anse att laget inte klarar sig utan. Yttterbacksplatserna besattes av yngre förmågor i form av Lucas Ness och Richard Chin. 
På mittfältet blev det en trea bestående av Albie Morgan, Aaron Henry och Jake Forster-Caskey. Morgan användas lika flitigt som O’Connell. Henry var den ungdom som välförtjänt fick chansen på mittfältet och glädjande var - enligt mig åtminstone - att Jake Forster-Caskey var tillbaka för att visa upp sig under speltid. Framtiden ser ärligt talat inte särskilt ljus för JFC i Garners Charlton, men det är likväl en spelare som undertecknad alltid kommer hålla högt baserat på dennes tidigare insatser. Längst fram bildade Diallang Jaiyesimi, Miles Leaburn och Jack Payne den återstående trion av spelare. 
Jag ljuger om jag påstår att varenda namn i Walsalls elva klingade bekant. Den innehöll dock några spelare som befann sig i League One förra säsongen, bland annat Owen Evans och Andy Williams (då i Cheltenham). Ett annat namn som stack ut, och som i Charltonkretsar är älskvärt, var den för dagen bänkade Liam Kinsella - son till Charltonikonen Mark Kinsella (1996-2002), med över 200 matcher hos The Addicks. 

Matchen
Summeras matchen i ett fält så ska den i ärlighetens namn inte beskrivas som någon höjdare. Det mesta under inledningen av säsongen har försvarats av positiva tongångar och förståelse, men det har heller inte alltid varit genomsyrande positiva 90 minuter - vilket inte på något sätt är konstigt. Det fanns stunder då Charlton med det nykomponerade laget höll sig till sina principer, men det fanns också perioder när man föll ifrån dem. Vid dessa var inte Walsall på något sätt något sämre fotbollslag - vilket ganska ofta göra sig tydligt när allt hänger på en match i ett cupspel. 

I det stora hela var fördel hemmalaget under de första 45 minuterna. Den höll sig mållös tiden ut, men Joe Wollacott var målvakten som hade mest att göra av de två som befann sig på planen. En gång, precis innan halvtidsvisslingen, fick han också se sig överlistad när Andy Williams stötte in bollen från nära håll, men målet underkändes och domaren hänvisade till att det handlade om att armen användes vid utförandet. Charltons bästa målchans för halvleken var ett volleyskott från Albie Morgan som Jack Payne assisterade till. 

Andra halvlek skulle bli avgörande och det till Charltons fördel. Charlton började denna akt bättre med avslutlägen för Forster-Caskey och Jaiyesimi. Den sistnämnde skulle sedan bli den som bringade fram ett ledningsmålet för The Addicks. Albie Morgan pressade högt mot Owen Evans och fick fram en halvdan utspark från målvakten. Charlton återerövrade boll vid mittplan och kunde snabbt ställa om mot ett oorganiserat Walsallförsvar. Leaburn erhöll boll på offensiv planhalva, vände upp och serverade Jaiyesimi en framspelning i djupled med yttersidan. DJ visade någon form av klass när han höll undan sin jagande motståndare med kroppen och smällde in 0-1 (57) distinkt med vänstern. 

Sedan följde en matchbild som präglades av byten hit och dit med jämna mellanrum. Charlton var laget som var närmre ytterligare ett mål. Framför allt genom inhoppande Jesurun Rak-Sakyi, som inte lyckades förvalta ett relativt fritt läge. Walsall gjorde vad man kunde offensivt men hade svårt att tränga igenom ett lågt Charltonförsvar för att nå de där hundraprocentiga kvitteringschanserna. Charlton höll ut under sin uddamålssledning och säkrade avancemang till Ligacupens tredje omgång för första gången sedan säsongen 2015/16. Klubbens förhoppning var att där dra en så tuff lottning som möjligt och få hemmaplansfördel. Önskningen föll inte in utan det blev snarare tvärtom. I tredje omgången ställs Charlton mot Steve Evans Stevenage, på bortaplan. 

Walsall - Charlton 0-1 

Charlton: Wollacott; Chin (Clare 80), Lavelle, O’Connell (C) (Inniss 62), Ness; Morgan (Kirk 62), Henry (Dobson 85), Forster-Caskey; Payne, Leaburn, Jaiyesimi (Rak-Sakyi 80).
Ej använda avbytare: MacGillivray, Dobson, Williams, Fraser, Stockley. 

Walsall: Evans, Daniels (C), Monthe, Knowles, Williams (Johnson 65), Earing (James-Taylor 85), Allen, Hutchinson (White 73), Maher (Kinsella 65), Abraham (F Clarke 73), Bennett.
Ej använda avbytare: Przybek, Comley, James-Taylor, P Clarke.  

Mål: Diallang Jaiyesimi 0-1 (57) 
Domare: Ollie Yates
Publik: 2,954 (367 from Charlton)

UP THE ADDICKS!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-08-25 12:32:57
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson