We are on the board. We move on.
José Sa och Wolves ska vara tacksamma för en poäng mot Luton.

We are on the board. We move on.

Luton fick till slut 1-1 och en historisk första Premier League-poäng hemma mot Wolves. Detta efter ytterligare en förbättrad prestation. Så jäkla synd att det inte räckte till tre. Men fortsätter prestationerna att bli bättre så kommer resultaten att följa. Finally, we are on the board!

Poängen borde kanske ha varit tre poäng sett till bollinnehav och antal målchanser, men oförmågan att göra mål kvarstår. Tre mål på fem matcher, varav två på straff, kommer inte att hålla i längden. Att skapa fler målchanser och bli mer kliniska när väl lägena dyker upp är ett måste. Det är något som coach Rob Edwards var tydlig med efter slutsignalen. Samtidigt var han hyfsat nöjd med att ha tagit en poäng efter en bra insats hemma på Kenilworth Road.

Apropå Kenilworth Road. Det börjar bli tydligt att närheten till plan och den lätt fientliga atmosfären påverkar de ofta stjärnspäckade bortalagen. Tycker det märks när de firar vilt efter sina mål. Tänker på Kurt Zouma (mot West Ham) och nu Pedro Neto. Dessa två fick höra både det ena och det andra, och med den extrema närheten till fansen hörs varje förolämning och hån otrroligt väl. Att svara med att göra mål är ju en extremt bra respons, men att tappa konceptet som Bellegarde gjorde mot Tom Lockyer, när han stämplade denne i skrevet är ju mindre smart. Publiken på hemmaplan kommer bli en riktig faktor att räkna med för Luton. Det kommer behövas.

Roligast hittills är när ett Lutonfan ropar "Zouma, Zouma" under uppvärmningen när West Ham-spelarna kör kvadraten. Kurt Zouma reagerar och tittar upp mot läktaren varpå hemmasupporten instruktivt ropar "Kick it (bollen) like it's a cat". Stor humor.

Bäst på i Luton mot Wolves? Jag säger Carlton Morris, Chiedozie Ogbene och Alfie Doughty. Riktigt fina insatser från dem. Mittbackarna Lockyer och Burke var också riktigt bra men kapten Locks stod för ett stort minus efter det minst sagt naiva och taffliga ingripandet vid 0-1-målet. Det är just såna aktioner som bara måste slipas bort. Men det är fortfarande "early days" och laget lär sig för varje match.

Veckans sämsta 1. Utslaget i ligacupen efter torsk mot Exeter. Inte godkänt. Men ändå inte helt oväntat att någon form av reaktion efter den intensiva inledningen av Premier League var att vänta. 

Veckans sämsta 2. Sambi Lokonga, lånet från Arsenal har dragit på sig en skada och blir enligt uppgift borta upp till två månader. Inte bra. Inte bra alls. Sambi såg väldigt bra ut senast och laget har inte råd med skador likt denna.

Chiedozie Ogbene fick chansen från start mot Wolves och som han tog den. Vi har en ny vindsnabb publikfavorit på the Kenny! Kan han addera lite "end product" i sitt spel har Mick Harford och rekryteringsteamet hittat en riktig diamant.

Världens samlade expertkår fortsätter att vifta bort Luton och är allt som oftast respektlöst nedlåtande i sina omdömen. "Klubben borde spendera mera", "Luton is down by christmas" eller "Luton hör inte hemma i Premier League" är vanliga kommentarer bland både s.k. proffstyckare som random fans på sociala medier. Vilken okunnighet och respektlöshet. Luton har inga saudipengar. Klubben har tagit sig hit genom extremt hårt arbete och fantastiska preststioner under flera år. På sportsliga grunder. Luton borde snarare hyllas för sin resa och framhållas som ett föredöme för financial fair play då man inte spenderar över sina tillgångar och står stadigt grundat i lokalsamhället. Luton Town FC mår utmärkt och är en frisk fläkt i den moderna fotbollens unkna pengafixerade värld. Det är Premier League, inte Luton Town FC, som är en sjuk patient och som behöver vård.

En poäng efter fem matcher. Men ändå positiv stämning och optimism i och runt laget. Burnley och Sheffield United ligger bakom Luton i tabellen med lika många poäng. Men stämningsläget där är kunde inte skilja sig mer vid en jämförelse. 0-8 mot Newcastle! Här kan vi verkligen prata kris och panik. Heckingbottom of the league.

Den enda fortbollsexpert som jag hört uttrycka sig hnågorlunda påläst och nyanserat om The Hatters och lagets inledning så här långt, är Sportbladets och Viaplays Frida Fagerlund. Hon har förmågan att sätta saker och ting i kontext och har noterat lagets förbättrade prestationer för varje match, vilket hon lyfte fram i Sportbladets Premier League podd i veckan. Bra där, Frida. Vi ser dig.

Till helgen väntar Everton borta på Goodison. Även om Everton överraskande vann och gjorde tre (!) mål borta mot Brentford så bör det finns en hygglig chans till poäng för Luton här. All press på hemmalaget, som kanske slappnar av lite efter den överraskande bortasegern i London. Kan Luton "bara" svara upp rent fysiskt (det karade inte Bees av) så kan laget kanske hota med snabbhet i omställningsspelet. Skrälltvån kommer i alla fall med på min kupong. We are on the board. Now we move on.

COYH!
 

Fredrik Färm2023-09-27 21:35:00
Author

Fler artiklar om Luton