West Ham - Chelsea
0 - 1

Werner avgjorde derbyt
Timo Werner blev matchvinnare för Chelsea.

Timo Werner blev matchhjälte för Chelsea då han med matchens enda mål sänkte West Ham i det otroligt viktiga derbyt på lördagkvällen. Matchen som sådan var jämn och ganska chansfattig, men Chelseas seger var välförtjänt. Vinsten innebär att Tuchels mannar befäster fjärdeplatsen, och drygar ut avståndet till just West Ham till tre poäng.

Laguppställningar

West Hams startelva: (3-4-1-2) Fabianski; Ogbonna, Balbuena, Diop; Fredericks, Soucek, Noble, Coufal; Fornals; Bowen, Lingard

West Hams bänk: Randolph, Lanzini, Benrahma, Alves, Yarmolenko, Johnson, Odubeko, Coventry, Trott.

Chelseas startelva: (3-4-2-1) Mendy, Rüdiger, Thiago Silva, Christensen; Chilwell, Jorginho, Kanté, Azpilicueta; Pulisic, Mount; Werner

Chelseas bänk: Kepa, James, Havertz, Zouma, Ziyech, Abraham, Gilmour, Alonso, Hudson-Odoi.

Chelsea tog tag i boll och initiativ omgående och försökte hitta vägar igenom ett samlat hemmaförsvar, företrädesvis med långa bollar från Thiago Silvas uppspelsfötter. De blå lyckades dock inte skapa något några särskilda farligheter i inledningen då West Ham försvarade sig resolut.

Den första halvtimmen präglades mer av kamp än skönspel, och målchanserna lyste med sin frånvaro. Båda lagen fick till ett par spelvändningar vardera till följd av slarviga bolltapp, men allt som oftast gick det alldeles för långsamt för att vålla några problem för motståndarförsvaret.

Efter några tama avslut från Mount, Werner och Pulisic kom matchens första riktiga möjlighet, eller i vart fall kontrovers, till först i den 36:e minuten i samband med en West Ham-frispark. Bollen nådde fram till Soucek som skyfflade iväg ett skott mot mål som blockades av Azpilicueta. Bollen träffade spanjorens hand via hans knä, och West Ham ropade på straff. Domare Chris Kavanagh nekade dock efter en VAR-koll av Peter Bankes i Stockley Park.

När den första halvleken såg ut att sluta mållös lyckades Chelsea utföra en skolboksomställning som också resulterade i 0-1. Werner startade aktionen genom att hålla undan Ogbonna och spela bollen till Pulisic som förlängde till Chilwell. Engelsmannen hittade sedan fram till Werner som hade hittat en fri yta mitt framför mål, och den här gången missade inte tysken, utan satte distinkt Chelseas första mål för aftonen. 0-1 i den 43:e minuten!

Mer än så hände inte innan den första akten blåstes av, och Thomas Tuchel var säkerligen nöjd med att hans lag hade spräckt målnollan trots en tämligen trög första 45:a.

West Ham kom ut till den andra halvleken med en helt annan energi och offensivlusta och tryckte tillbaka gästerna. Chelsea organiserade defensiv hanterade dock hemmalagets tidiga framstötar på ett övertygande sätt, och höll dem borta från Mendys mål.

Chelsea åt sig sakta in i halvleken, återupprättade så småningom sitt karakteristiska bollinnehav och försökte hota med effektiva spelvändningar. De fick en ypperlig möjlighet att dryga ut sin ledning när Mount avlossade ett giftigt distansskott som Fabianski inte lyckades hålla. 1-0-skytten Timo Werner hann först fram till bollen, men klarade inte av att sätta returen i det så gott som öppna målet, utan sköt utanför. Otroligt!

West Ham kom tillbaka och etablerade återigen ett ihållande tryck på Chelseas planhalva. Med kvarten spelad försökte Lingard placera in kvitteringen i krysset med ett lurigt volleyskott, men det gick precis utanför.

Chelsea återtog kommandot igen och även nästa chans tillföll Werner. Med ungefär 25 minuter kvar skar tysken in i boxen från högerkanten, och testade skottlyckan igen, men Fabianski fredade målet med ett kvalificerat ingripande.

Bortalaget fortsatte att hålla i bollen i en ansats att spela av matchen med ledningen intakt. West Ham fortsatte dock att sticka upp med jämna mellanrum och var inte helt ofarliga med sina kvicka spelvändningar, men som under i princip hela Tuchel-eran försvarade sig de blå föredömligt.

Knappa tio minuter från slutet drabbades ”The Hammers” av ett ordentligt bakslag i sin kvitteringsjakt. Balbuena stämplade Chilwell i vaden, och paraguyanen fick syna det röda kortet efter att Kavanagh hade videogranskat situationen själv.

Det till tio man decimerade hemmalaget fortsatte att försöka, men förmådde inte att hota Chelseas ledning på allvar. Det mest notervärda som hände under slutskedet var att inhopparen Tammy Abraham, efter två månaders exil från laget, fick en chans att sätta ett dräpande 0-2-mål, men engelsmannen nickade över från nära håll.

Efter 95 minuters spel ljöd visslan, slutresultatet fastställdes till 0-1 och Chelsea hade därmed bärgat tre blytunga poäng i derbyt. Resultatet innebär att tabellfyrorna håller West Ham United på avstånd med tre poängs marginal.

Statistik och matchfakta från ChelseaFC.com (i urval)

Chelsea Mendy; Christensen, Thiago Silva, Rudiger; Azpilicueta (c) (James 86), Kante, Jorginho, Chilwell; Mount, Werner (Abraham 87), Pulisic (Ziyech 74).
Unused subs Kepa, Alonso, Zouma, Gilmour, Havertz, Hudson-Odoi.