The Hawthorns, 2021-05-16 17:30

WBA - Liverpool
1 - 2

West Bromwich Albion - Liverpool 1-2: Osannolik matchvinnare när Liverpool vann på bortaplan

Jakten på Champions League-spel fortsätter. Liverpool lyckades knipa tre poäng i en tajt bortamatch mot West Bromwich. Osannolik matchhjälte blev målvakten Alisson Becker som nickade in det matchavgörande målet på tilläggstid.

Jakten på topp 4-placeringen fortsatte på The Hawtorns, när Liverpool besökte ett nedflyttningsklart West Bromvich Albion. Sadio Mané var tillbaka i startelvan efter bänkningen mot Manchester United, då Diogo Jota fick spela istället för senegalesen. Jota var frånvarande denna söndag på grund av en fotskada.

Förutsättningarna inför dagens match var självklara. Tre poäng är ett måste i strävan efter fjärdeplatsen, som med stor sannolikhet innebär Champions League-spel nästa säsong. Därav förväntade vi oss ett motiverat Liverpool som bara skulle ”städa av” Sam Allardyces avsågade gäng.

Men om det är något som vi lärt oss av den här säsongen är att det inte tycks finnas några ”enkla” vinster för Liverpool FC. En stor faktor till detta är ett bedrövligt försvarsspel. Och detta bedrövliga försvarsspel visade The Reds även idag. En kvart in i den första halvleken kunde hemmalagets anfallare Hal Robson-Kanu placera in 1-0 efter att han frispelats av Matheus Pereira. Flera förlorade dueller på mittplan och en obeslutsam försvarslinje föranledde målet. Rhys Williams visade återigen att han inte är någon vidare sprinter.

Anfallsspelet i första halvlek såg dock piggt ut. Bollen flyttades snabbt, spelarna rörde sig bra och till slut kom även målet. Kvitteringsmålet kom redan i den första halvleken. Sadio Mané återerövrade bollen precis utanför motståndarnas straffområdet och petade den bakåt i planen till Salah som pricksköt in 1-1 i målvakten bortre hörn. Kort därefter var Liverpool ytterst nära att ta ledningen efter ett stolpskott från Firmino.

Men som sagt. Det finns inga enkla matcher den här säsongen. I andra halvlek stagnerade Liverpools anfallsspel, trots att West Bromwich bjöd upp till en relativt öppen matchbild. Och det kunde ha slutat riktigt illa för Klopps mannar. Vi var många som satte hjärtat i halsgropen när Kyle Bartley såg ut att ha tofflat in 2-1 till hemmalaget efter en hörnspark. Tack och lov hittade VAR-rummet en offsidesituation i samma sekvens och målet blev bortdömt.

Liverpool mäktade med en slutforcering i matchens slutskede. Alexander-Arnold skapade en gyllene chans efter en fin offensiv räd in i motståndarnas straffområdet. Men hans avslut seglade över målvaktens ribba. Thiago testade lyckan från distans och inbytte Gini Wijnaldum fick ett drömläge att skjuta in det förlösande ledningsmålet. Men bollen tycktes inte vilja leta sig in i nätmaskorna. Sista hoppet blev en hörnspark i slutminuterna. Och den mest osannolika av alla matchhjältar trädde fram. Målvakten Alisson Becker fläkte sig fram, hängde i luften på Cristiano Ronaldo-manér och skallade in bollen i det bortre hörnet. Magiskt.

Det var en situation som hade allt. Alisson Becker såg ut som han aldrig gjort något annat än att nicka in bollar i krysset. Jürgen Klopp såg mer förvånad ut än glad på tränarbänken efter målet. Och framförallt, känslorna. Beckers armar mot himlen var en gest till hans pappa, José Agostinho Becker, som gick bort i februari efter en drunkningsolycka. Målet var för honom. Allt som var mörkt och skit blev plötsligt vackert. Sådan är fotbollen. Och den älskar vi.

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2021-05-16 19:51:00