West Ham - Liverpool 0-2 (0-1)

West Ham - Liverpool 0-2 (0-1)

Liverpool tog sin 15:e raka seger i ligan utan att slita ut sig borta mot West Ham. Två rappa omställningar ledde till två mål och trots ett par hjärnsläpp från Liverpools mittfält kändes West Ham aldrig riktigt nära att knycka med sig poäng.

Matchfakta

Mål
West Ham: --
Liverpool: Salah (35, str), Oxlade-Chamberlain (52)

Varningar
West Ham: Diop, Noble
Liverpool: --

Arena: Olympic Stadium

Publiksiffra: 59 959

Domare: Jonathan Moss

Inga krusiduller från Jürgen Klopp som minus Mané plus Origi matchar samma manskap som spelade senast i ligan mot Wolverhampton.

                                    Alisson
Alexander-Arnold – Gomez – Van Dijk – Robertson
   Oxlade-Chamberlain – Henderson – Wijnaldum
                      Salah – Firmino – Origi

På bänken sitter Adrian, Fabinho, Dejan Lovren, Naby Keita, Takumi Minamino, Joel Matip och Curtis Jones.

Första halvlek

Närmare 80 procent bollinnehav för Liverpool den inledande kvarten som spelat runt med mycket lugn och tålamod mot ett passivt West Ham. Hemmalaget har låtit en ensam Haller jaga bollhållare medan resten av laget sjunkit ner i ett 4-5-1 där fokus har varit på att stänga igen centralt. Det har lett till öppningar på kanterna men mer än ett par inläggsförsök har det inte blivit.

Första starka anfallet som börjar och slutar med Robertson men skotten får en svår vinkel när han ska avsluta och bollen skruvar sig retfullt på fel sida om stolpen.

Snabb omställning från Liverpool och bollen hamnar hos Origi som trixar sig förbi sin försvarare men i samband med det blir han nedhackad av Diop och Moss pekar på straffpunkten.

Mål: Stensäker straff av Salah. Längs marken, in i det högra hörnet.

Intetsägande avslutning av halvleken med ett Liverpool som känner sig nöjda med bollen och sällan hotar i djupled utan hellre spelar horisontalt. Samtidigt har West Ham blivit bättre i att täppa till luckorna som fanns på kanterna inledningsvis och när Liverpool inte klarar av att vrida över bollen snabbt från en kant till en annan blir det lätt enahanda.

Andra halvlek

Mål: Liverpool kontrar efter en West Ham-hörna och Salah frispelar Oxlade-Chamberlain som säkert sätter 2-0.

Målet kom bara sju minuter in i andra och den hade inletts i ett högre tempo från båda lagen där både Lanzini och Firmino hann bränna varsin chans innan tvåan kom.

Långt ifrån ett knäckt hemmalag kvarten efter 2-0 och utöver en drös med fasta situationer är det Snodgrass som haft det stora läget efter en Wijnaldum-miss utanför eget straffområde. Men Liverpool ser ut att känna sig trygga trots det och låter hemmalaget ha mycket boll.

Liverpools första byte med tjugo minuter kvar, Fabinho in istället för Origi som verkar ha en lättare skadekänning.

Hjärtattackssekvens när Fabinho driver in bollen centralt och tappar kontrollen. Han glidtacklar iväg en passning rakt framåt som Rice plockar upp. Han får kliva in i straffområdet och dundrar på rakt mot Alisson som släpper en retur som Alexander-Arnold rensar rakt i den egna stolpen.

78:e minuten när Klopp gör sitt andra byte. Inte helt oväntat är det Keita som kommer in men något mer överraskande är att Alexander-Arnold är den som går ut. Ner med Henderson som högerback.

Så när att Salah stänger matchen när han minuten efter bytet prickar stolpen.

Sista bytet med fem minuter kvar av ordinarie tid. Oxlade-Chamberlain får sätta sig på bänken, in kommer Jones.

Tre minuters tilläggstid. Liverpool håller i bollen tills slutsignalen ljuder.

Sammanfattning

15:e raka segern i ligan för Liverpool och det utan att lägga i andra växeln. Mer behövs ibland inte från Liverpools sida med tanke på den formen man är i. Nivån är bara så hög och det krävs så mycket från motståndarna för att ens få med sig det lilla.

Och som en konstig tröst är det ofta Liverpool som försätter sig själva i kniviga situationer snarare än att motståndarna överlistar försvaret. Idag var det både Wijnaldum och Fabinho som bjöd på gyllene lägen och Alexander-Arnold som nästan satte bollen i eget mål.

West Ham gjorde precis som många andra motståndare och gick in med en matchplan om att hålla sig kvar i matchen så länge som möjligt med förhoppning om att vrida upp spelet i slutet om det fortfarande levde.

Tanken var god men det passade också Liverpool fint som inte behövde oroa sig för snabba kontringar när hemmalaget sjönk och hade Haller ensam på topp. Utan Liverpool kunde ta sig tid, känna sig för, testa vattnet och när det öppnar sig vet vi hur snabbt det kan gå.

För ledningsmålet kom också till följd av att West Ham vågade sig uppåt i banan och Liverpool vann bollen och ställde om direkt. En svag försvarsinsats senare, straff och 1-0 Liverpool. Mönstret upprepade sig i inledningen av andra när en hemmahörna blev till ett bortamål.

Trots en halvtimme kvar att spela var det aldrig ett hemmalag som riktigt var nära trots ett par hjärnfjärtar från Liverpool-håll och nu skiljer det 19 poäng ner till Manchester City när alla lagen spelat 24 matcher vardera.

Spelaromdömen

Inte den som borde spela en stor roll mot West Ham men Alisson Becker sattes på tuffa prov när mittfältet tappade boll. Starka räddningar på skotten från Snodgrass och Rice.

Ikväll klickade det inte riktigt för Trent Alexander-Arnold. Hemmalaget täppte igen med att spela två vänsterbackar på Trents kant och de var skickliga i att stänga ner ytorna och stoppade honom från att slå bollen tvärs över planen till Robertson. Svag leverans också på fasta samt inte alls övertygande i försvarsspelet.

På andra sidan hade även Andy Robertson det småtufft. Kom till skillnad från sin kollega loss i offensiven vid ett par tillfällen även om inläggen och avsluten inte riktigt satt där de skulle. Också lite skakig defensiv med ett par bolltapp som kunde orsakat skada.

Om kanterna inte övertygade var det tvärtom i centrallåset. Ner med bommen, låst, tack och hej, här kommer ingen över med hälsningar från Joe Gomez och Virgil van Dijk. Tvingade ner Haller långt i planen och när det slogs djupledsbollar var de alltid först på plats för att städa.

Det fortsätter bara att skina om Jordan Henderson. Skyhögt självförtroende och en kravbild på sig själv och medspelare därefter. Begär mycket, visar själv vart nivån ska ligga och dikterar hur spelet ska gå. Oerhört inflytande.

I duon framför Henderson var Georginio Wijnaldum och Oxlade-Chamberlain som hade tydlig ansvarsfördelning i vem som skulle göra vad. Wijnaldum skulle säkra hemåt och styrde också mycket boll i den riktningen för att man bara skulle ha kvar den inom laget. Höll dock på att ställa till det när han passade Lanzini utanför eget straffområde.

Alex Oxlade-Chamberlain hade däremot ansvaret att agera i offensiv riktning. Det var spretigt och inte alltid särskilt välriktade passningar men risktagande och modet fanns där hela tiden. Var också kylig när läget för 2-0 kom.

Ute på sin vänsterkant ställdes Divock Origi mot en debutant i Jeremy Ngakia och när han gled förbi 19-åringen bara fem minuter in i matchen kändes det som att det här kunde bli en rolig kväll för Origi. Mycket riktigt fixade också Origi straff när Ngakia spelade dåligt försvarsspel men mycket mer fick Origi inte ut innan han fick sätta sig på bänken.

Mot ett lågt West Ham med tio spelare bakom bollen var det viktigt med ett rörligt anfallsspel och är det något Roberto Firmino alltid har i sig är det att springa, springa och springa lite till. Kom djupt för boll, stack djupt för boll, hittade luckor för boll. Nyttig som få.

Ett mål och ett assist från Mohamed Salah som också prickade stolpen på ett väl avvägt avslut. Alltid spelbar och en plåga för Cresswell att ta hand om. Hade blicken högt uppe matchen igenom och hittade nästan alltid rätt lösning på problemen.

Liverpools bästa spelare enligt liverpoolsweden.se: Mohamed Salah

Per Bengtsson2020-01-30 00:11:41
Author

Fler artiklar om Liverpool