Lagbanner
Vi intervjuar Sveriges förbundskapten, Wolves-supportern Lasse Lagerbäck

Vi intervjuar Sveriges förbundskapten, Wolves-supportern Lasse Lagerbäck

"Fanns inte ni så skulle fotbollen vara ganska liten"

Vår överraskning var stor när vi hittade en engelsk artikel på internet av The Guardian där det påstods att Sveriges nuvarande förbundskapten i fotboll, Lasse Lagerbäck, är Wolvessupporter och att han blev detta efter de spännande TV-matcherna i Tipsextra. Hans speciella favorit sades dessutom vara Kenny Hibbitt, en av våra egna största favoriter.

Vi blev givetvis nyfikna på förbundskaptenen med den synnerligen goda smaken och bestämmer därför träff med Lasse på Råsunda i Svenska fotbollsförbundets kansli en tidig måndagsmorgon strax innan jul. Lasse kommer ner och hämtar oss, och verkar vara på gott humör.

Jag inleder med att berätta lite om Wolves svenska supporterklubb med 450 medlemmar, våra medlemsresor till Wolverhampton med 50 personer, sponsringen av spelare och hur uppskattade vi är i Wolverhampton av media och av klubben - innan jag snabbt styr in på ämnet Tipsextra, Kenny Hibbitt och Wolves:

SwedeWolves: Berätta om ditt förhållande till Tipsextra och Wolves!

Lasse: Jo, det var väl så att Tipsextra hade ett avtal om att bara sända matcher från Midlands. Så Wolves var ju mycket i rutan på slutet av 60- och 70-talet. Hibbitt kommer man ju ihåg. Några fler namn fastnade aldrig, men Hibbitt var en mittfältare som märktes en del - en löpstark tvåvägsspelare, lite av symbolen för Tipsextra.

SwedeWolves: Såg du den allra första Tipsextra-matchen, Wolves mot Sunderland i november 1969?

Lasse: Nej, inte vad jag kommer ihåg, men det är mycket möjligt. Jag borde nog ha sett den, men det är inget som jag direkt kan peka på.

SwedeWolves: Har du varit i Wolverhampton och sett Wolves spela live?

Lasse: Nej, det har jag tyvärr aldrig varit.

SwedeWolves: Berätta dina åsikter om engelsk fotboll i allmänhet. Gillar du engelska kämpatag och den engelska spelstilen?

Lasse: Jag tycker att den spanska och den engelska ligan är bäst. Det är alltid bra fotboll. Lagen har länge varit framgångsrika, kolla bara på de gamla europacuperna och Champions League. England har ofta varit med i toppen, framför allt på 60- och 70-talen. Jag gillar "typen" engelsk fotboll. Det är alltid kul matcher. Fotbollen på de brittiska öarna är fortfarande sig lik, även om en del av den gamla kulturen suddas ut med utländska spelare och tränare. Fortfarande har den sina särdrag och det är härligt när lag med mindre ekonomiska resurser har framgång. Det händer alltid något när det är en engelsk match, exempelvis om man jämför med Italien.

SwedeWolves: Hur mycket följer du engelsk fotboll?

Lasse: Jag följer med mycket, men det var mer när vi hade fler spelare i engelska ligan. Nu är det väl bara Fredrik och Olof som är tongivande. Jag såg mer matcher när jag hade fler aktuella spelare, men visst följer jag engelska ligan ändå.

Innan jag hinner ställa nästa fråga så undrar Lasse vem som är Wolves nuvarande manager och jag nämner Mick McCarthy.

Lasse lyser upp och säger: Jag har faktiskt träffat Mick McCarthy, han gav ett positivt intryck. Vi träffades på en konferens som man har efter varje mästerskaps slutspel och jag tror det var efter VM-2002. Vi har också mött Irland i en träningslandskamp. Han kommer nog göra ett bra jobb för Wolves. Nu kan jag inte riktigt spelarmaterialet, men han gjorde mycket nytta med det irländska landslaget.

Lasse är nu i full gång: Jag minns en annan Wolvesmanager, en asiat.

SwedeWolves: Sammy Chung!

Lasse fortsätter: Han var ju här i Sverige mycket på 70-talet med Wolves.

SwedeWolves: Ja, det stämmer. Sammy tränade sedan IFK Västerås där han bland annat hade hand om Stefan Pettersson.

Lasse ser överlycklig ut åt mina märkliga kunskaper och ler brett mot mig. Han verkar tycka att den här intervjun är skitkul.

Vi fortsätter...

SwedeWolves: Wolves har i princip bytt ut hela laget denna säsong. Dels av ekonomiska skäl, men också för att det var dags/generationsbyte. Det är elva nya ansikten i startelvan. Är detta en fara för identiteten?

Lasse: Det verkar inte så. Trots att utländska spelare finns i varje engelsk klubb så slår publiksiffrorna i taket. Av sportsliga skäl så är det nog bättre att successivt byta ut laget om man vill bygga nytt, så att man inte helt förändrar kulturen. Nu vet jag inte Wolves ekonomiska förutsättningar men har man inga resurser så blir det en nödvändighet. Det är också roligare att se unga talanger än gamla avdankade spelare.

SwedeWolves: Nye managern Mick McCarthy har en medveten strategi där han satsar på storvuxna spelare. Är långa bättre än korta? Är en bra lång spelare bättre än en bra kort?

Lasse: Det är kanske för att han vill spela typiskt brittiskt och det kan nog löna sig i The Championship. Det är ju faktiskt en fördel med långa spelare, man vinner ett antal fler nickdueller och om jag har en fysisk stark spelare och en liten spelare som är precis lika bra, så väljer jag den storvuxne.

SwedeWolves: Vilken svensk spelare i ditt landslag skulle passa i Wolves/engelsk fotboll? 

Lasse: Många skulle nog kunna förstärka Wolverhampton. Vem som helst borde vara en förstärkning om de är ordinarie i vårt landslag. Fysiskt så skulle spelare som Petter Hansson vara perfekt. Tobias Linderoth skulle säkert göra mycket nytta, även om han inte var så lyckosam i Everton av någon anledning. Johan Elmander skulle också vara mycket lämplig. För att nämna några. Men det är nog svårt att få spelare av den kalibern till Wolves, det finns nog inte de pengarna!

SwedeWolves: Skulle du kunna tänka dig bli manager i Wolves eller något annat lag i utlandet? 

Lasse: Ja, jag stänger inte dörren, men jag är ju snart pensionsmässig så jag vet inte om det blir aktuellt. Dyker det upp något intressant så skulle jag definitivt tänka över saken. Så absolut!

SwedeWolves: Skulle du kunna tänka dig att följa med på en medlemsresa till Wolverhampton? 

Lasse: Nja, förutom att jag jobbar väldigt mycket så har jag redan otroligt många resdagar och jag vill inte planera in fler. Jag reser alldeles för mycket på ett år. Kanske när jag är pensionerad!

Lasse tar upp vår medhavda medlemstidning "Bull's Eye" och beter sig som ett barn på julafton när han bläddrar i den 80 sidor tjocka skriften. "Producerar ni den helt själv??". Han är förstummad. Efter ett tag undrar han om han kan få den och det får han givetvis!

SwedeWolves: Vad tycker du om supporterkulturen? 

Lasse: Den är fantastisk. I VM i somras var ju matchen i Berlin helt otrolig. 50.000 på läktaren, det var som att spela i Sverige, vi bars fram. Jag har aldrig upplevt något liknande, möjligen första matchen i EM i Portugal. Det är det här som är hela grejen med fotboll. Det är ni som är viktiga, det är ni som skapar intresset.

Vi tar några foton och Lasse får en Wolves-vimpel, vår officiella pin och han skriver också en hälsning till oss Wolves-fans. Han lovar att titta extra efter Wolves i tabellen i fortsättningen.

Lasse avslutar pratstunden med kommentaren: Jag tycker heller inte att det är konstigt att man har ett engelskt favoritlag. Man får ju välja själv. Fotbollen är internationell och självklart är supportrarna det också. Ni gör ett fantastiskt jobb. Fanns inte ni så skulle fotbollen vara ganska liten.

Truls Månsson2006-12-18 11:20:00
Author

Fler artiklar om Wolves