Lagbanner
En av oss!

En av oss!

Vi lyckades få en pratstund med en väldigt trevlig man. Sveriges mest kände Wolvessupporter, fd statsministern Ingvar Carlsson, som givetvis är medlem i Wolves svenska supporterklubb. Ingvar hade mycket intressant att berätta...

Ingvar Carlsson.
Sveriges statsminister 1986-1991 och 1994-1996.
Wolvessupporter 1949-....


INGVAR OCH WOLVES

Hur länge har du varit Wolvessupporter och hur kom det sig att du började följa dem?

Jag började heja på Wolves 1949. Andra världskriget var nu slut och man ville ha ett favoritlag att följa. Det fanns många lagsporter och helst skulle man ha ett favoritlag i varje sport! I England blev det Wolves för mig, dels var det på grund av färgen (kopplingar till Elfsborg) och dels var det i samband med att Wolverhampton var på Sverige-turné.

Min stora favorit i Wolves var Englands landslagskapten, centerhalven Billy Wright, och jag har faktiskt fått träffa honom en gång! Som sagt, efter kriget ville man ha ett lag att hålla på...jag tror att jag såg Wolves på Ryavallen om jag inte minns fel. Jag samlade på fotbollsbilder och allra helst bilderna på Billy Wright, min favorit.


Berätta lite om din egen bakgrund som idrottsman och fotbollsspelare!

Min egen fotbollsbana...jag spelade för Elfsborgs juniorlag. Jag var ingen stjärna, däremot en riktig slitvarg. Jag var definitivt ingen tekniker. Däremot spelade jag med ett antal killar som blev kända landslagslirare. Vårt juniorlag var ett av Sveriges bästa.


Har du sett Wolves spela någon gång, har du varit på Molineux Grounds?

Jag har varit på Molineux. När jag var med i kommittén som försökte få vinter-OS till Sverige - kan detta vara 1990 eller 1991?? - så höll vi till i Birmingham. Då passade jag på att åka till Wolverhampton och hälsa på hos Molineux. Jag fick då träffa Billy Wright och andra legendarer, samt den nye stjärnan Steve Bull. Jag har alltså tyvärr inte sett nån match på Molineux. Men det var då jag mötte Billy Wright!


FENOMENET FOTBOLLSSUPPORTER

Det finns vissa som kallar supporterrörelsen för vår nya folkrörelse. Många finner här sin första organiserade gemenskap. Det spelar ingen roll om du är en hackkyckling, enstöring, fet eller finnig. Alla blir accepterade på ståplats. Kommentar?

Supporterrörelsen är verkligen en folkrörelse. Ja, man har kanske inte direkta sammanträden, men man träffas ju regelbundet före, under och efter matchen. Jag har alltid verkat för att supporterklubbarna ska träffa varandra och att de bjuder in varandra innan match. Guliganerna i Elfsborg är ett bra exempel. Jag tar djupt avstånd från konfrontationer fans emellan. Jag har upplevt det live utanför Upton Park när West Ham spelade, det var folk som slogs med järnstänger. Supporterklubbarna är fantastiska på att skapa stämning, men det gäller att de håller undan - och visar att de inte tolerar - de som bara är ute efter att slåss. Supporterklubbarna kan annars bli utnyttjade av slagskämpar som ett sorts svepskäl för att slåss.


Jag har läst en artikel om att "Supporterklubbarnas ledare sägs vara ambitiösa unga människor, sådana som för trettio år sedan hade engagerat sig fackligt eller politiskt. Engagemanget och kompetensen hos dagens moderna supportrar borde få de politiska partierna att tänka till. Möjligheten att hitta framtidens ledare förefaller vara klart större på ståplats än på ungdomsförbundens kongresser". Kommentar?

Det finns inget som motsäger att man både kan agera politiskt och inom idrotten. På politiska möten stannar ibland arbetet upp när det är nån stor sporthändelse på TV, jag ser inte att det skulle vara något motsatsförhållande. Tvärtom ser jag stora likheter mellan politik och idrott. Det är ett lagspel - vi har de som spelar för laget och vi har skickliga individualister. Hela tiden gäller det att passa till den som står bättre till!!

Det hela går ju ut på att lära sig att leda en organisation, och en supporterrörelse är bra träning för blivande politiskt aktiva. Folkrörelserna har alltid varit ett bra upphämtningsområde för politiken. Nykterhetsrörelsen och frikyrkliga rörelser har båda skapat fina politiska ledare. Supporterrörelsen är säkert inget undantag.


DAGENS WOLVES

Wolves har startat fantastiskt bra denna säsong och leder div 1 efter tio omgångar, och vi hoppas alla på att laget äntligen ska nå Premier League. Har du koll på dagens Wolves, följer du laget på Internet och i tidningar?

Jag hinner inte med så mycket som man skulle vilja, jag bläddrar igenom tidningar och kollar ligapositionen för Wolves och mitt svenska favoritlag Elfsborg. Jag får så enormt många mail om dagen att svara på och har det väldigt stressat. Jag vet att Wolves ligger högt upp i tabellen, är de i topp nu? Jag trodde att de låg trea! Det där med Internet är fantastiskt just vad gäller supporterrörelsen. Den nya tekniken är något som de som följer idrott verkligen har lyckats utnyttja.


Om det skulle bli en cupfinal i fotboll, Champions league-final mellan Elfsborg och Wolves. Vem skulle du då heja på?

Det skulle vara perfekt! Jag skulle bli överlycklig vem som än vinner. Men Elfsborg är mitt ursprungslag så jag hade nog blivit lite extra glad om Elfsborg vann, men då skulle jag givetvis efteråt även ha gratulerat Wolves till att ha nått finalen!


Jag bad min systerson ställa en fråga. Han valde: "Hur hinner du med allt?"

Jag hinner inte med! Jag sitter i Göteborgskommittén som tar mycket tid, jag skriver en bok om delar av mitt politiska liv. Men något jag aldrig missar är Tipslördag, det är ett perfekt sätt att börja helgen på, att sitta framför TVn med en öl. Nu visar de inte Englands högsta serie längre, det är ju lite synd, men vi får hoppas på att se Wolves i vinter i alla fall.


Vilka är dina Wolves favoritspelare? Gärna både "då och nu"!

Billy Wright givetvis. Oj, han är outstanding. Ska jag säga två så blir det Steve Bull också.
Billy Wright och Steve Bull.


Slutligen - har du ett meddelande till alla svenska Wolvessupporters?

Nu ger vi järnet för att äntligen nå högsta serien!! Säsongsstarten är verkligen ett gott tecken. Vi måste visa uthållighet och moral, det är viktiga hörnstenar för framgång!


Intervjun är slut och vi tackar Ingvar för att han tog sig tid för oss. Vi överlämnar en klassisk Wolves-vimpel (från uppskattningvis tidigt 70-tal) som present, och Ingvar hänger stolt upp den på kassaskåpet i sitt arbetsrum med kommentaren "här hänger den kassaskåpssäkert".

Vi tar också lite fotografier, bland annat ett gruppfoto där Ingvar håller upp vimpeln ståendes sidan om Ulf Johansson, medan Patrick Gill och jag är iförda vackra Wolveshalsdukar.

Ingvar skriver autografer till oss, han signerar ett nummer av vår klubbtidning Bull's Eye och han skriver även en personlig hälsning till alla svenska Wolvessupportrar. Vi uttryckte också en förhoppning om att när Ingvar en gång skriver sina memoarer skall ett kapitel reserveras åt två av hans stora glädjeämnen i livet nämligen Elfsborg och Wolves.

Slutintrycket är att Ingvar är en väldigt trevlig man som är mycket sportintresserad och som har många järn i elden. Vi får hoppas att Wolves kan göra honom lycklig denna säsong genom att äntligen nå Premier League.

Truls Månsson2001-11-05 11:50:00

Fler artiklar om Wolves