Lagbanner
Sportkommentatorn Tommy Engstrand – en varg

Sportkommentatorn Tommy Engstrand – en varg

Medlem nr 625 berättar om Wolves.

Melodifestivalen 1986
Lasse Holm och Monica Törnell sensationsvinner på Cirkus i Stockholm med "Är det de' här du kallar kärlek?” före förhandsfavoriter som Styles "Dover Calais", Lena Philipsson med "Kärleken är evig" och Anna Books "ABC". Vad i all världen har detta med Wolves att göra? Jo, programledare var ingen mindre än Tommy Engstrand, inbiten Wolvessupporter! 

Tommy Engstrand är annars mest känd som kommentator i sportens värld. Sportpratarna Arne Hegerfors, Ingvar Oldsberg, Lars-Gunnar Björklund, Bo Hansson, Tommy Engstrand och Sven ”Plex” Pettersson blev snabbt en del av vår vardag och befann sig påfallande ofta i våra vardagsrum i program som Sportspegeln, Tipsextra och Sportnytt.

Att den smått legendariske Tommy Engstrand är Wolvessupporter och medlem i SwedeWolves är en bra anledning för att ringa upp honom för en pratstund. Det är en märklig känsla att höra hans välbekanta röst i telefonen. Det känns som om man befinner sig mitt i en viktig tennisfinal eller i en av Sveriges VM-kvalmatcher i fotboll när rösten börjar prata! Jag är riktigt tagen och ställer inga direkta frågor utan låter Tommy prata ur hjärtat, han har mycket att berätta: 

Tommy Engstrand - Wolvessupporter
- Jo, jag är Wolvessupporter. Det är en ganska underlig historia! 1949 var det engelska landslaget i Stockholm för en landskamp, du vet den som Sverige vann med 3-1. De bodde på Drottninggatan i det numera rivna Hotell Regina och jag var där med Lars-Gunnar Björklund för att jaga autografer. Vi blev stoppade av portiern men då kom det fram en trevlig man, väldigt charmerande, och han hjälpte oss 10-12-åringar att komma in. 

Vi fick följa med upp i frukostmatsalen och fick autografer av alla spelarna. Den vänlige och rolige mannen var givetvis BILLY WRIGHT - Wolves och landslagets kapten. Just då visste jag inte att han tillhörde Wolves, men ett par år senare förstod jag detta och då tänkte jag att det där ska minsann bli mitt lag! Jag har faktiskt träffat Billy Wright många gånger sedan dess, minst tio gånger. Han var ju reporter på ITV Birmingham och varje gång så tog jag upp mötet 1949. Han svarade leende att det är klart att man ska hjälpa ”young lads”. Det var början till kärleken för Wolverhampton. 

Men jag har aldrig varit i staden, aldrig sett dem spela match på Molineux. Bara i Tipsextra! Jag kommer ihåg första TV-matchen den 29 november 1969, Wolves-Sunderland. Det finns för övrigt fler svenska Wolves-fans. Fd statsministern Ingvar Carlsson är en, och en gång sprang jag på den eminente skådisen Ernst-Hugo Järegård som förklarade att han minsann också var Wolvesfan! 

Tommy fortsätter i telefonen från sin stuga i skärgården:
- Vad gäller mina favoritspelare så är ju Billy Wright i särklass, men jag gillade också den där store tunge centern Derek Dougan. Och den långe mittfältaren Kenny Hibbitt. Var också förtjust i målvakten....vad hette han....Paul Bradshaw! Som stod i ligacupfinalen 1980!

Jag vill att Tommy berättar en anekdot om Wolves:
Nja, jag har faktiskt aldrig ”gjort” Wolves i Tipsextra, så jag har ingen story om dom, men jag kommer ihåg min debut i Tipsextra, 1971 eller 1972. Jag tror det var Ipswich-Arsenal och kom ivrigt hem för att kolla vad tidningarna skrivit. Positivt överallt utom av en, i Expressen! Han skrev att jag kunde i alla fall ha läst upp laguppställningarna! Eftersom jag HADE gjort det så ringde jag upp killen. Han sa: Oj då, då måste jag ha sovit! För mig är det typiskt recensenter, ibland undrar man om de ens sett programmet!! 

Dagens Wolves då?
- Jag gjorde Wolves mot Stoke i premiären 2004/05 och det var ju bedrövligt. Hela hösten var hemsk men sen spelade de ju upp sig. Hade de inte spelat så många oavgjorda så hade de gått upp. Det går inte när vi har trepoängssystemet. Men det verkar annars vara svårt att etablera sig i Premier League, i alla fall som ett topplag. Det är ju den där kvartetten som alltid ligger där, kul att Everton kunde bryta sig in i år. Men annars har Wolves tradition, det är väldigt massa folk i den trakten som följer fotboll, men det verkar som att det behövs något alldeles extra för att utmana Arsenal, United, Liverpool, Chelsea. Man behöver en rysk oljemiljardär! Vi får säga till Ingvar Carlsson att han försnillar den svenska statskassan och satsar pengarna på Wolves!

Jag ber Tommy berätta om några av sina många sportminnen:
Sportminnen? Många minnen. Att se Björn Borg på plats när han vann Wimbledon för första gången 1976. Ingen trodde att en svensk skulle vinna singeln i Wimbledon. Och VM-kvalet 1973 var en annan höjdare. Ralf nickar in 3-3 på Ungern. Vi var totalt utspelade och det var 40 grader varmt. Jag tror att ungrarna hade fyra ribbträffar! Därpå följde Malta-dramat och omspelet i Gelchenkirchen, jag såg allt på plats. Jag bodde mer med landslaget än jag var hemma på den tiden! 

Och ishockeyminnen. Jag såg Canada Cup 1976 när Börje Salming fick en stående applåd i över fem minuter i Maple Leaf Garden. Aldrig någonsin har en svensk blivit hyllad så mycket. Ett fantastiskt ögonblick att få vara med om. Mer? Ja, Brasilien-Italien i VM-1982 var ju en magisk match. Rossi gjorde 3 mål och brassarna hade ett lag med Zico, Socrates, Falcao, Eder som var väl så bra som VM-58 och VM-70, men de kunde inte för-svara sig! Jag var där och njöt av den bästa match jag någonsin sett. 

Jag är ju pensionär nu, men dom ringer ofta från Viasat och vill att jag ska kommentera. Jag gjorde ju VM-kvalet Argentina-Brasilien i förra veckan, vilken match! Och jag har gjort franska ligan hela året. Om Wolves? Ja, jag tror att vi går upp. Vi har en bra trupp och vi blir som vanligt favoriter. Den här gången går vi upp. Jag hör av mig när det är dags för mig att kommentera Wolves, ni verkar ha full koll.

Vi tackar en entusiastisk Tommy Engstrand för den trevliga pratstunden och vi hoppas att han får tillfälle att kommentera Wolves i Premier League inom en snar framtid!

Från Bull's Eye nr 142007-09-07 11:00:00
Author

Fler artiklar om Wolves