Lagbanner

Billy Wright - 105 landskamper för England

Vilka var 50-talets motsvarighet till David Beckham och Posh Spice? Läs den spännande storyn här.


William Ambrose "Billy" Wright C.B.E (1924-1994).
Född: Ironbridge, Shropshire, 6 februari 1924.

Utanför Molineux står en staty, det har väl knappast någon missat. Den föreställer Billy Wright, en spelare som dessutom fått Molineuxs allra finaste läktare uppkallad efter sig: The Billy Wright Stand.

Detta väcker ju givetvis en mängd nyfikenhet, till och med hos den fotbollsokunnige - man blir ju inte staty i första taget! Vem var då denne märklige man?

Ja, för det första så är Billy Wright inte bara en klassisk Wolvesspelare, han är också en av de allra största överhuvudtaget inom engelsk fotboll.


BILLY WRIGHT FOR ENGLAND
Han var den förste fotbollsspelaren i världen som nådde den magiska gränsen 100 landskamper för sitt land, totalt blev det hela 105 landskamper för England och han var lagkapten i 90 av dessa matcher. Han deltog dessutom i tre VM-slutspel: 1950 i Brasilien, 1954 i Schweiz och 1958 i Sverige.

Om man ska likna Billys spelstil med någon av dagens internationella storspelare så är den förste man kommer att tänka på Edgar Davids från Holland, ettrig, intensiv och med en 100%-ig inställning. Billy var emellertid en bättre huvudspelare och spelade på en mer defensiv position.


BILLY GÖR WOLVES TILL CHAMPIONS
Wolves har som bekant vunnit tre ligatitlar: 1953/54, 1957/58 och 1958/59. Billy Wright medverkade givetvis i samtliga dessa. Billy spelade centerhalv - mittback skulle man kanske kalla det i dagens spelsystem - och var den givne lagkaptenen.

Han var en naturlig ledare och när Wolves hyllades av hela stadens innevånare, som vid FA Cup segern 1949, var det givetvis Billy Wright som höll tal uppe på en balkong med bucklan i högsta hugg. Först och främst var han ju Mr Wolves - han spelade inte för någon annan klubb. Varenda gång han representerade England så stod det Billy Wright, Wolverhampton, i matchprogrammet.


BILLY - KÄNDISEN
Men när man ska berätta om Billy så är det inte bara att räkna upp all fantastisk fotbollsstatistik. Billy Wright var speciell även som person och en megakändis även utanför idrottskretsar.

Med sitt blondlockiga hår och sin genomtrevliga personlighet blev han otroligt populär och när han gifte sig med en popstjärna, Joy Beverly, en av systrarna i Beverly Sisters, kan ni kanske ana att det fanns en del likheter med dagens Beckham och hans Spice Girl. Skillnaden var att Billy var en högst respekterad man, en riktig ledargestalt, omtyckt av alla.


BILLY & THE MAJOR
Det var ändå nära att det inte blev någon karriär alls. Billy Wright berättar i sin bok: "Captain of England" hur Wolves manager Major Frank Buckley kallade den då 14-årige lille knatten till sitt kontor där han högt och ljudligt förklarade att Billy var alldeles för liten till växten för att bli fotbollsspelare och att han tänkte skicka hem honom!

Majoren var emellertid en person som tyckte högt, mycket och ofta, men som lika snabbt bytte åsikt med samma pondus. Senare under dagen kallade han Billy till sig igen och beslöt att ge honom en ny chans. Billy tackade för förtroendet och spelade till slut hela 541 matcher för Wolves.

1947 blev han lagkapten sedan Stan Cullis lagt av som spelare och 1949 lyfte han bucklan för Wolves på Wembley sedan Leicester besegrats med 4-1. 1952 blev han vald till "Footballer of the Year", ligatiteln vanns tre gånger under 50-talet och redan i juni 1959 fick han utmärkelsen C.B.E av drottningen för sina tjänster för engelsk fotboll - en månad innan han slutade med fotbollen.

Billy hade ledaregenskaper som utnyttjades även efter hans spelande karriär. 1962 blev han manager för Arsenal där han stannade tills juni 1966, därefter anställdes han av TV-sporten hos ATV och var en uppskattad och kunnig tyckare.

När Billy dog 1994 dränktes Molineux i ett hav av blommor från fans över hela England. Billy Wright är otvivelaktigt Wolves bäste spelare genom tiderna och en mer lämplig person än Billy som staty kan man inte tänka sig, han var verkligen stadens son.

Truls Månsson2002-03-26 14:15:00

Fler artiklar om Wolves