Lagbanner

Wolves matchtröja - historien om Old Gold

"Tröjan glänste och sken likt ljuvaste guld, den tindrade och gnistrade, där den fanns i all sin prakt."

Tidigare publicerad i september 2002
---------

Wolves tröja är magisk. Synen av den guldskimrande färgen gör att obestämbara känslor väller in i bröstet på en, snurrar runt i magen och griper tag i hjärtat: har Wolves alltid spelat i "Old Gold and Black"? Om inte, hur länge i så fall?

Här följer en kort resumé om hur Wolves tröja har förändrats genom åren.

Wolves grundades 1877 och från början varierade tröjorna och tröjfärgen rejält. Blått och vitt, röd och vit-randigt, rutigt, ja alla möjliga varianter. 1888 hade de helsvarta skjortor välknäppta ända upp i halsen, ibland sågs de i helvita skjortor.

Inte förrän tidigt 1890-tal dök den oranga "Old Gold" färgen upp. Tröjan var då delad i en diagonal linje med guld överst och svart under, allt för att symbolisera stadens motto: "Out Of Darkness Cometh Light".

Sedan dess har olika varianter på guld och svart funnits, till och med randigt! 1900-talets första år hade Wolves bredrandiga guld/svarta tröjor, en tröjkombination som de hade när de vann FA Cupen 1908. Fortfarande spelade Wolves ofta också i helvitt, en färg som nästan alltid har varit deras bytesdress.

1923/24 vann Wolves Div 3 North, då var de dressade i guldfärgad tröja med ett stort svart "V" både på magen och på ryggen. 1926 ändrades "V" på magen till "U" och 1928/29 var Wolves randiga igen: en smalrandig guld- och svart tröja och svart skjortkrage.

Runt 1930 kom äntligen den klassiska Wolves-tröjan: Enfärgad tröja i guld, svart skjortkrage med knappar, svarta byxor, svarta strumpor. Så var de skrudade hela 30-talet och i FA Cup-finalen 1939 hade de dessutom klubbens emblem på bröstet.

Större delen av det "glorious 50’s" hade de denna vackra mundering, utom just i den klassiska matchen mot Honved 1954, då Wolves uppträdde i flouriscerande silkeströjor, så att de skulle synas bättre i elljuset.

Efter ett tag tog Wolves bort skjortkragen och gick över till att ha V-ringad hals. Det var så de såg ut under ligagulden 1957/58 och 1958/59 samt vid FA Cup-vinsten 1960.

I mitten på 60-talet kom en rundad hals. 1971 dök emblemet "WW" upp på bröstet, med en liten varg ovanför. Och i ligacupfinalen 1974 fanns det välkända Umbro-märket till höger om tre vargar mitt på bröstet.

1976/77 och en klassisk Tipsextra-tröja! Rejäl 70-tals skjortkrage, tre vargar i full språng mitt på bröstet och Umbro-märken längs armarna. I ligacupfinalen 1980 var vargarna borta, istället såg man ett varghuvud på bröstet.

På senare tid har reklamen fått allt större plats: TATUNG, MANDERS och GOODYEAR har haft sina namn mitt på Wolves tröja, med klubbemblemet till vänster.

1996/97 blev ärmarna helsvarta, men snart gick man tillbaka till en mer klassisk variant igen. För två säsonger sedan gjorde man ett försök med en ganska mörk variant av Old Gold som skulle påminna om det gamla lyckosamma 50-talet, men den tröjan blev nästan brun!

Inför denna säsong (red: skrevs alltså 2002) har vi fått en skarpare guldnyans och dessutom en ny sponsor - DORITOS - vars logotype man kan tycka vad man vill om, men förhoppningsvis vänjer man sig efter ett tag. 

Man kan tycka att det är oväsentligt med något så simpelt som en tröja, men faktum är att det ligger ett stort symboliskt värde i detta klädesplagg. Älsklingslagets matchtröja väcker många känslor och den bärs med stolthet.

Old Gold and Black is magic!!!

Truls Månsson2010-08-03 08:50:00

Fler artiklar om Wolves