Lagbanner

Wolves and England

Vem var egentligen vår senaste landslagsspelare och vem har störst chans att få spela i det engelska landslaget i framtiden? SwedeWolves reder ut begreppen.

I dessa landslagstider vandrar tankarna ofta iväg till Svennis och det engelska landslaget. Varför får vi aldrig se en Wolvesspelare i Englands färger? Jo, helt enkelt för att de för tillfället inte är tillräckligt bra, samt att de inte spelar i den högsta divisionen och därigenom inte exploateras lika bra i media.

Men vi har ju landslagsspelare för Wales, Skottland och Irland i Blake, Miller, Cameron och Kennedy. Varför inte England? Vem var egentligen vår senaste landslagsspelare och vem har störst chans att få spela i det engelska landslaget i framtiden? SwedeWolves reder ut begreppen.

Den Wolvesspelare som senast spelade en A-landskamp för England var ingen mindre än Steve Bull. Bully spelade sin sista av 13 landskamper för England den 17 oktober 1990 i segermatchen mot Polen på Wembley (2-0). Steve Bull spelade då i näst högsta divisionen, men var ändå aktuell för landslaget.

Många säger att Bully misslyckades i landslaget, men faktum är att hans slutfacit blev 13 landskamper och 4 mål. Dessutom gjordes 8 av dessa landskamper som inhoppare, så nog har Bully en fullt godkänd statistik. Han gjorde mål i debuten på Hampden Park i segermatchen mot Skottland och han satte två mål på Wembley mot Tjeckoslovakien. Bully kan se tillbaka på sin landslagskarriär med stolthet, men det är alltså nästan 13 år sedan vi hade en spelare i Englands A-landslagströja.

Nedan listar jag de Wolvesspelare som just nu ligger närmast en plats i det engelska landslaget. Till min stora glädje ser jag att de alla är egna produkter, vilket ger ett gott betyg till Wolves utmärkta ungdomsverksamhet som ju tidigare har producerat en sådan talang som Irlands VM-stjärna Robbie Keane.

BLIVANDE LANDSLAGSMÄN FÖR ENGLAND??

MATT MURRAY
Vår målvakt Matt Murray står redan i Englands U-21 och även om han inte är helt given i landslaget så spelade han åtminstone senast mot Italien och är dessutom uttagen i matcherna mot Portugal och Turkiet nästa vecka. Murrays styrka är luftspelet. Han är 190 cm lång och har en enorm räckvidd, plus att han är spänstig. Han är bara 21 år (fyller 22 i maj), och får han lite mer muskler på kroppen så kommer ingen att kunna stoppa honom från att dominera straffområdet.

Han är också en bra "shot-stopper", dvs han har en bra reaktionsförmåga och tack vare sin räckvidd är han svårpasserad i en-mot-en-situationer. Svagheterna är framför allt spelet med fötterna, bollen kan hamna lite överallt. Dessutom är han fortfarande orutinerad. Detta är hans första säsong i Wolves startelva och han har mycket att lära, men nog kommer han snart att vara högaktuell för England. Ordinarie Englands-keepern David Seaman är väl i det närmaste slut och man ser ingen naturlig ersättare. Murray kan bli det om några år.

JOLEON LESCOTT
Jo Lescott gör just nu Murray sällskap i Englands U-21-landslag. Lescott är 188 cm lång och bara 20 år gammal (fyller 21 år i augusti). Han spelar mittback och har vuxit ut till en gigant i det centrala försvaret. Manager Dave Jones kallar honom "a beast" och han är verkligen en svårpasserad jätte. Lescott är framför allt otroligt stark i kroppen. Han kan totalt täcka ut en spelare trots att denne kämpar för livet att komma runt honom. Lescott flyttar man inte på. Lescott vinner alla närkamper och har plockat ner spelare som Alan Shearer och Craig Bellamy denna säsong.

Lescott är brytsäker och har ett hyfsat huvudspel, åtminstone i defensiven. Hans svagheter är att han är orutinerad och kanske inte blixtrande snabb, även om han definitivt inte är långsam. Hans uppspel brukar nämnas som hans största svaghet, men det beror lite på hans orutin, samt att Wolves innermittfältare spelar väldigt djupt och då behöver inte Lescott göra några spektakulära passningar. Det är enklast att ge bollen till Paul Ince och Colin Cameron som väntar bara några meter framför honom.

Lescott blir svår att behålla i Wolves om vi inte når Premier league inom kort. Han är högaktuell för i princip alla Englands klubbar som ligger före oss i ligasystemet. Vad gäller landslaget så har England en del riktigt bra mittbackar med Sol Campbell i spetsen, men Lescott kommer mycket snart finnas med i diskussionen, så bra är han.

LEE NAYLOR
Lee Naylor har länge varit en stor talang och har också fått prova på Englands U-21-landslag. Naylor är född i mars 1980 och har precis fyllt 23 år. England har stor brist på naturliga vänsterbackar och Naylor har i sina bästa stunder Englands bästa vänsterfot. Han styrka är att han har ett bra skott och är väldigt fräck i sin spelstil. Han gör ofta tunnlar och är inte sen med att understödja Mark Kennedy i det offensiva spelet.

Hans svagheter är att han spelar med väldigt små marginaler. Antingen är han en gudomlig spelare eller så är han riktigt usel. Han kan ibland gå bort sig i det defensiva spelet, men har blivit bättre på det under denna säsong. 2000/01 valdes han till Wolves Player of the Year, men tappade formen säsongen efter. Nu är han åter ordinarie i Wolves. Det ryktas om att Svennis scouter har ett gott öga till Naylor och att han ligger väldigt nära en landslagsplats som vänsterback.

Vi får hoppas att våra talanger blommar ut för fullt och att de gör det i Wolves tröja. Visst är man stolt när man ser hur Wolvesaren Robbie Keane (numera Spurs) leker med världens bästa försvar, men det känns ju extra bra om de spelar kvar i Wolves, klubben som fostrade dem till landslagsspelare.

Truls Månsson2003-03-27 09:19:00

Fler artiklar om Wolves