Lagbanner
Reseguide - Konsten att besöka Wolverhampton

Reseguide - Konsten att besöka Wolverhampton

Vi får ofta frågor på vårt internetforum eller via mail om hur man bäst reser till Wolverhampton, hur man fixar biljetter, var man bör bo osv. Här kommer en liten guide till vad man bör tänka på när man bokar resan och biljetterna, samt vad man bör tänka på när man är på plats i världens vackraste stad.


Hur bokar jag matchbiljett?

Detta stycke gäller inte medlemsresorna där vi bokar gruppbiljetter.

 
Vi inom Swedewolves kan tyvärr inte hjälpa till att boka biljetter. Vi har haft funderingar på att ha några säsongsbiljetter men det blir tyvärr administrativt omöjligt att hantera, så vi måste alltså hänvisa alla till att boka biljetter själva. Alla biljetter är personliga och man kan bara boka en biljett per person. Man kan komma runt det genom att ringa till Ticket Office men telefonbokningarna öppnar oftast flera dagar efter det att biljetterna släppts på Internet, så säkrast är alltså att ta det senare alternativet. Alla resenärer måste se till att vara medlemmar på bokningssidan och det är även en god idé att köpa sig ett medlemsskap i "MyWolves" som gör att man har viss förtur på biljettköp. Man hittar dit via Wolves officiella hemsida och ”Tickets" uppe till höger eller via denna länk:  https://www.wolvestickets.co.uk/default.aspx.  Där kan man koppla ihop sig flera personer som ”friends” och därmed boka upp till 4 biljetter samtidigt. Se till att ha namnuppgifter och postnummer så är det enkelt att knyta sig till varandra. Därefter kan man boka biljetterna. Välj ”stadium plan” så är det bara att leta upp de lediga platser som känns bäst. Man betalar via kreditkort. Steve Bull upper är oftast bästa valet och välj hellre till exempel J8 än J3. Detta på grund av att ingången/utgången är placerad vid de högre numren och det kan ta upp till en kvart att ta sig till sin plats före matchen samt ut från arenan efter matchen om man sitter på J2/J3. Jack Hayward Stand (South Bank) är där Wolves mest högljudda supporters sitter och det kan vara trevligt att se fotboll från kortsidan ibland, så den läktaren får nog anses som andravalet.
Det påstås att biljetterna kan skickas hem, men det är vanligt att dom inte kommer fram i tid eller ens skickas till Sverige. Därför är det bäst att välja att printa ut biljetterna själv så har man en pappersbiljett som fungerar lika bra. Vill man ha "riktig traditionell biljett" så hämta ut dom på plats men vänta inte till någon timme före match. Det är långa köer då så se till att hämta ut biljetterna tidigast möjligt efter ankomsten till Wolverhampton.


Vart skall jag flyga?
 
Observera att Wolverhampton inte ligger i London och det ligger inte i Birmingham. Wolverhampton är en egen stad strax nordväst om Birmingham och den ligger i West Midlands, dvs en bit västerut mot Wales mitt i England.
Därför skall i första hand inte kika på flygresor till London, utan istället försöka hitta flyg som landar i Birmingham. Finns det inte något som passar kan man istället leta flyg till destinationerna Manchester eller Liverpool, som ligger betydligt närmare Wolverhampton än vad London gör. Dessutom är ofta anslutningstågen billigare från dessa flygplatser än de i London.
Man bör tänka både på flygets ankomsttid och anslutningståg etc till Wolverhampton. Att flyga en tidpunkt på dagen som gör att man är framme i Wolverhampton på kvällen är ju ganska meningslöst, då man missar det mesta av en trevlig kväll. Då kan man lika gärna flyga morgonflyg dagen efter och spara en hotellnatt. En annan viktig aspekt är att det ofta är knapert med tåg på söndagar i England. Undvik att boka hemresa tidigt på söndagar, då det kan bli problem med att ta sig till flygplatsen. Gör alltså inte tabben att boka en resa som innebär ankomst torsdag kväll och hemresa söndag förmiddag – åk då hellre fredag morgon till måndag så utnyttjar ni tiden i Wolverhampton på ett bättre sätt.
Att rabbla upp olika flyglinjer, resvägar etc känns inte så viktigt här. Det finns mängder av varianter och vad man slutligen väljer beror helt och hållet på var man bor i Sverige, när man kan ta sig till flygplatsen i Sverige (eller Köpenhamn), dagspriser osv. Leta via sajter som t ex Travellink, MrJet eller Ryanair. Tänk även på att det kan gå snabbare och bli billigare om man hittar en resväg med byte i ett annat land till Birmingham. Flygresan blir längre men man slipper restiden på extra 3 timmar från London och man slipper tågkostnaden på 500-1000 kr.
 
 
Hur tar jag mig från flygplatsen till Wolverhampton?
 
Från Birmingham International till Wolverhampton tar det cirka 45 minuter och kostar runt 5 pund. Är bara att köpa biljett i luckan och åka med första bästa tåg. Dom går minst en gång i halvtimman. Om man inte hittar ett flyg till Birmingham, så är det oftast mest prisvärt att förboka tågbiljetterna. Från London-Stansted är det billigast att åka via London, men då måste man byta till tunnelbana vid Tottenham Hale och sedan byta till nytt tåg vid Euston Station. Vill man åka direkttåg kan man åka ”mjölktåget” direkt till Wolverhampton men det tar någon timme längre tid, då det går långsamt och verkar stanna överallt i England innan det är framme. Från Manchester och Liverpool är det heller inga problem att ta sig till Wolverhampton. Leta alternativ på sajter som Raileasy etc.
 
 
Vilket hotell skall jag välja?
 
Samma instruktion som i förra stycket – Wolverhampton ligger INTE i Birmingham, Walsall eller något sånt. Boka hotell i rätt stad! Finns många hotell i Wolverhampton. Det populäraste bland oss svenskar är Britannia, som man antingen bokar via deras hemsida eller via sajter som hotels.se eller liknande.  Jämför priserna och tänk på att man betalar i samband med bokningen. Britannia är ett prisvärt hotell där rummen oftast är helt ok, och det ligger väldigt bra till med nära till både centrum och tågstationen. Händer ofta att man stöter på andra svenskar i lobbyn som irrat sig dit samma helg. Tänk på att boka ”Twin room” om ni är 2 personer och inte vill sova i dubbelsäng med ett gemensamt täcke.. Bokar man ”Double room” får man just en sådan säng. Att boka inklusive frukost är trevligt om man är många, men är man ett litet sällskap är det mer prisvärt att inte boka frukost och istället äta på något frukostställe i centrum (Top Nosh är kanonbra) eller bara ta en macka i någon av affärerna som ligger inom 100 meter från hotellet. Behöver man ringa Britannia är det telnr 00441902429922 till receptionen (på hemsidan finns endast inhemska betalnr som inte funkar från Sverige).
För den som reser ensam kan Travellodge ibland erbjuda billigaste alternativet. Det ligger ett stenkast från Molineux och standarden är helt ok. Andra hotell som funkar är Novotel eller egentligen vilket som helst inom gångavstånd från stadskärnan. Kostnaden för ett hotellrum i vår vackra stad ligger på 250-400 kr per person och vardagsnatt i tvåbäddsrum exklusive frukost. På helgerna något dyrare och vissa helgnätter kan priserna ibland flyga upp i över det dubbla så det gäller att boka i god tid för att få ett bra pris.
 

Vad bör man göra i Wolverhampton och vilka tabbar bör man undvika?
 
Om någon förvirrad bortasupporter råkar läsa detta så är enda rådet – Håll en låg profil! Wolves värsta bråkstakar sitter oftast på puben Moon Under Water före matcherna och den ligger på gatan mellan tågstationen och arenan. Gå inte förbi där i bortatröja…
 
Wolverhampton är av någon konstig anledning närmast helt befriad från utländska turister. Därför är folk oftast ovana att handskas med utomsocknes men samtidigt alltid väldigt intresserade av svenskar och vad i deras ”ruttna håla” som gör att vi är där på besök.
 
Liksom i alla andra städer i England finns det massor av trevliga pubar i Wolverhampton, men det finns också dåliga pubar. Personligen tycker jag man skall undvika de stora moderna pubarna och istället söka sig till mindre ställen med hög ”mysfaktor”. Kika gärna på vår pubguide på hemsidan och se till att välja rätt ställen. Länk:  https://www.svenskafans.com/england/wolves/Pubguide-374196.aspx
 

När man beställer öl på puben bör man ha koll på vilken ölsort man vill ha. Att beställa ”a pint of lager” eller ”one beer, please” är inte att rekommendera. Vanligtvis beställer man den sort man vill ha, som till exempel ”a pint of Mild, please” eller ”one Golden Glow, please” och gärna även peka på öltappen utifall personalen inte hör vad man säger.
 
Att äta på restaurang är ungefär som i Sverige, så där behövs inga råd. Likaså när det gäller shopping. Inne i centrala Wolverhampton finns två stora sammabyggda shoppingcenter och det är som att vara på vilken svensk galleria som helst.
 
Skall man åka buss gäller det att ha småpengar i fickan och ha koll på vilka mynt som är vilka. Man betalar kontant och man måste ha jämna pengar, som man stoppar i ett konstigt myntnedkast. Det är inte läge att stå och och fumla när bussen har bråttom så kostar det till exempel 1:80 så skall man se till att snabbt välja ett enpundsmynt, en femtipencare, en tjugopencare och en tio pencare – inte tro att 2 pund funkar, för det gör det inte.
 
Den lokala dialekten i Wolverhampton kan ibland vara lite svår att förstå men det brukar fungera bra ändå. Folk kan ibland upplevas som lite burdusa där svordomar och en tuff attityd är närmast standard även bland folk som arbetar med serviceyrken. Bli därför inte chockad om du blir uppläxad om du råkar göra lite fel. Det är bara att skaka av sig, lära, och försöka på nytt. Under detta tuffa skalet har de flesta ett gott hjärta och det är inte svårt att nå dit. Efter en tids ”utbildning” blir man snabbt en del av ”familjen Wolverhampton” och det är allt som oftast enormt trevligt.

Magnus Bengtsson2025-11-01 20:12:00
Author

Fler artiklar om Wolves