Lagbanner
I Backspegeln - del 3

I Backspegeln - del 3

Welo har knåpat ihop några artiklar om Wolves i historien. Vi kan väl kalla det för en ”mini-artikelserie” som han döpt till ”I Backspegeln”. Det är tre tillbakablickar: ”För 100 år sedan”, För 50 år sedan” och ”För 25 år sedan”.

För 25 år sedan
Nu är vi nere på årtal där de flesta av oss SwedeWolvesare faktiskt var med. Men det behöver ju inte betyda, att minnet är glasklart…

Efter recessionen i början av 1990-talet hade världsekonomin återhämtat sig och även i England såg det ljusare ut i slutet av 90-talet. Arbetslösheten 1998/99 var den lägsta på många år. Men, 1997 hade Storbritannien lämnat över sin sista koloni Hong Kong till Kina och 1998 köpte tyska BMW den engelska fordonsindustrins pärla Rolls Royce. Många traditionsbundna och stolta engelsmän ojade sig över ”imperiets förfall”. Den första januari 1999 introducerades den europeiska valutan Euro men Storbritannien valde att behålla sitt pund. En pint of lager kostade förresten £1.90 på puben…

I politiken hade Labour krossat Tories i valet 1997, Tony Blair var premiärminister och fredsprocessen i Nordirland tog ett stort steg framåt i och med Good Friday Agreement 1998. 

Internet hade funnits i många år men World Wide Web uppfanns inte förrän 1989. Tio år senare fasade hela världen inför Millennium-buggen som skulle ”släcka alla datorer” världen runt. Rädslan var kanske inte så stor i engelska hem, då bara 9% av hushållen i UK hade tillgång till nätet 1998. 

I fotbollssfären var det en stor trend på 90-talet att bygga nya arenor. Klubbar som Sunderland, Derby, Stoke, och Reading var bland dem som fick nya hem. Englands manager Glen Hoddle fick sparken 1999 några dagar efter ett mycket kontroversiellt uttalande om personer som fötts med handikapp. Manchester United vann trippeln Premier League, FA-cupen och Champions League 1999.

I Wolverhampton invigdes Midland Metro i maj 1999 och man kunde nu ta ”spårvagnen” från St Georges/Bilston Street förbi Sandwell in till Snow Hill i Birmingham.

Wolves
För Wolves väntade 1998 ännu en säsong i andradivisionen. Hela 1990-talet hade inneburit en lång, frustrerande prövning för fansen som ju ville se klubben i Premier League. 1990 köpte Sir Jack Hayward klubben och öste sedan in pengar; Molineux byggdes om och olika managers fick medel att investera i nya spelare. Utan det önskade resultatet, så långt. Man kan väl säga att framgångarna var ”few and far between” och ROI-måttet (Return on Investment) var ”otillfredsställande”… 

När Wolves vann Third Division 1989 flyttades man upp till Second Division. På den nivån var man alltså fortfarande kvar men 1992 när Premier League bildades och fick ”egen status” döptes andradivisionen om till First Division, dvs den högsta divisionen i English Football League. Så kallades serien fram till 2004 då den döptes om till ”Championship”.

De närmast föregående säsongerna hade Wolves åkt berg-och-dalbana i tabellen med placeringarna 4 - 20 - 3 - 9. Två förlorade playoff-finaler mot Bolton (1995) och Crystal Palace (1997) innebar besvikelser som fortfarande sitter djupt i en luttrad vargsjäl. Många fans hade nog resignerat vid det här laget och man såg framför sig ett ”evigt liv” i andradivisionen, så förhoppningarna inför säsongen sträckte sig kanske som allra längst till en ny playoff-plats (3-6) även om Wolves överraskande nog hade nått semifinal i FA-cupen året innan.

Manager
Skotten Mark McGhee utsågs till manager i december 1995 efter att Englands förre landslagsmanager Graham Taylor fått sparken av Wolves styrelse i november (alldeles för tidigt enligt många). McGhee hade då varit manager tre år i Reading och ett år i Leicester. Som spelare i Aberdeen (under Alex Ferguson) hade han vunnit Cupvinnarcupen mot Real Madrid 1983. Hans karriär fortsatte i Hamburger SV, Celtic, Newcastle och - faktiskt - några matcher för IK Brage 1991. 

McGhee avlöstes sedan på positionen den 5:e november 1998 av sin assistent Colin Lee som blev ”care-taker manager” innan han några veckor senare fick förtroendet, att leda laget även i fortsättningen. Även Lee hade en fin spelarkarriär bakom sig på 70- och 80-talen i Tottenham, Chelsea och Brentford. Sedan hade han jobbat som assistent under McGhee både i Reading och Leicester.

Säsongen 1998/99
Seriespelet började bra och Wolves vann de fyra första seriematcherna i augusti, utan att släppa in ett enda mål. Dean Richards och kapten Keith Curle höll ihop försvaret framför Mike Stowell och i anfallet hittade Bull & Keane varandra fint. Sedan knölade det till sig och det blev bara två segrar på de nästa elva matcherna (2-4-5). Matcherna var ändå jämna och alla förluster var uddamålsförluster. Efter 0-2 borta mot Ipswich i början av november fick McGhee lämna klubben, då på elfte plats i tabellen. 

Colin Lees första match som ”care-taker manager” blev en hejdundrande seger med hela 6-1 borta mot Bristol City. Dave Connolly gjorde fyra mål (hans första mål för Wolves) men detta är en match som de flesta ändå minns mera för vad som hände i pausen! Wolves maskot Wolfie hamnade i slagsmål med Bristols Tre Små Grisar och lyckades bla slå huvudet av en av kultingarna!

Lee fortsatte visa resultat och efter nyår förlorade Wolves bara två matcher (1-2 mot starka Arsenal i FA-cupen och 1-2 borta mot de suveräna seriesegrarna Sunderland) ända fram till sista omgången. Säsongen ändade dock i en stor antiklimax. Förlust med 2-3 hemma mot Bradford i avslutningen innebar att Wolves tappade sjätteplatsen – den sista play-offplatsen – som i stället gick till Bolton. Bradford och Sunderland gick upp i Premier League och Watford följde med dem efter play-off. 

Det skulle senare visa sig, att detta blev den sista säsongen i Wolves för såväl Robbie Keane som Steve Bull. Stjärnskottet Keane såldes i augusti 1999 och Bully - på försäsongsturné i Sverige - tvingades meddela slutet av karriären efter tretton säsonger i Wolves. Klubbens bästa målgörare med 306 mål på 561 matcher vilket förstås är ett rekord som knappast kommer att slås. 

Steve Bull var en beundrad och omtyckt herre, även utanför Molineux och Underhusets ”talman” (Speaker of the House of Commons) Betty Boothroyd, MP för West Bromwich, höll ett vackert tal i parlamentet (!) efter den tråkiga nyheten där hon hyllade Tipton-sonen och hans karriär!

Stats och kuriosa
Bäste målgörare för säsongen blev Robbie Keane (16) och Carl Robinson (7). Bully mäktade med (6) trots sitt krånglande knä och ett mindre antal matcher och inhopp. Mot Barnet i Ligacupen blev det ett hat-trick. Jag såg det förstås inte men man kan ju gissa att åtminstone något av målen kom efter Bully’s motto: ”Skjut hårt – och lågt”!

Målvakten Mike Stowell spelade samtliga tävlingsmatcher (52) denna säsong och höll nollan i nitton av dem! Elva säsonger blev det mellan stolparna på Molineux för ”Stowelly” som efter spelarkarriären spenderat 16 år som coach i Leicester där han också varit ”care-taker manager” hela sex gånger (bla efter att ”Svennis” sparkats) och han var med som coach när Leicester skrällvann Premier League 2015/16.

Manager Lee kom förresten ett antal år senare, att befinna sig i rollen som direktör för Torquay och som första åtgärd anställde han sin gamla kapten från Wolvestiden, Keith Curle som manager.

I matchen mot Oxford den 15:e augusti debuterade spanjoren Fernando Gomez (ex Valencia) som då blev spelare nr 800 att spela en ligamatch för Wolves A-lag. Till idag har 1077 spelare debuterat, de senaste är Chirewa och Fraser.

Player of the Year blev högerbacken Kevin Muscat. “Galningen” lyckades dra på sig tio gula kort på en säsong. Ingen dålig ”bedrift” i en tid då domarna helst behöll kortleken i bröstfickan och bara högst motvilligt plockade upp det gula vid rena överfall…

Det här året omsatte Wolves 11,4 miljoner pund och gick med förlust på 3,7.

Å, ja, den 29 oktober 1998 grundades SwedeWolves av Truls Månsson. I mars 1999 gick den första medlemsresan till Wolverhampton. Tolv svenska vargar såg Wolves vinna med 3-0 mot Bristol City. Norrmannen Håvard Flo gjorde två mål och den resan är förstås värd en egen artikel men årets resenärer kan alltså fira ett 25-årsjubileum!

Resultat 1998/99
Ligaplacering: 7:a First Division
(Tabellrad 46 19-16-11 64-43 73p)
FA CUP Omg 4: förlust mot Arsenal 1-2 (h)
Ligacupen Omg 2: förlust mot Bournemouth 1-1 (b), 1-2 (b) dubbelmöte

Bully avslutar karriären:
https://www.expressandstar.com/sport/football/wolverhampton-wanderers-fc/2016/07/13/on-this-day-steve-bull-retires-at-wolves/
 

WELO332024-04-08 08:02:00
Author

Fler artiklar om Wolves