Lagbanner
Inför Burnley-Wolves

Inför Burnley-Wolves

Säsongens tråkigaste match?

Matchdags. Burnley-Wolves. Kickoff kl 15:00, svensk tid.

Det är en viktig match för båda lagen.  Burnley kämpar för sin överlevnad i PL och Wolves kämpar om en plats i Europa till hösten. 

Att matchen gäller såpass mycket är väl det som gör att man ser fram emot den, men rent fotbollsmässigt är det två av seriens tråkigaste lag som möts.  Lagen ligger på 18:e respektive 19:e plats i statistiken över både antal avslut och antal chansskapande passningar, så "anfallsglatt" är liksom ingen etikett man kan sätta på något av lagen.

Ändå intressant att se hur lagen kommer försöka tråka ut varandra, för att man är så tråkiga har helt olika orsaker. När Burnley spelar fotboll är det "kulan i luften" som gäller. I snitt är det 42 höjddueller per match när de "lirar", medan Wolves satsar mer på evighetspassande på marken, och att tråka ut motståndarna på det viset. Bara Manchester C har färre höjddueller i sina matcher än Wolves.  Båda lagen vinner ungefär hälften av höjdduellerna så ingen tydlig skillnad i kvalitet där, men som sagt intressant att se vilket av lagen som har styrka nog att sätta sin prägel på matchen.  Blir det tjong och ballong eller blir det markboll som gäller. 

Gissar väl att Wolves kommer backa hem och försvara sig och att Burnley kommer vara "spelförande", dvs pumpa in bollar mot Wolves straffområde. Och så kontrar Wolves när de vinner boll.   Kan faktiskt bli en fartfylld och rolig match, just pga att lagen är så olika i sitt spelsätt.

Lagen har förlorat ungefär lika många matcher, men skillnaden är att Wolves oftast vinner när man inte förlorar medan Burnley då istället spelar oavgjort.  Lagen har "raderna" 5-13-14 respektive 15-4-13.

Burnley var nog det lag som drabbades hårdast av vinterns märkliga inställda-matcher-hysteri.  Varenda gång det var dags för match hade motståndarna lyckats få matchen inställd. vilket medfört att de senaste tiden tvingats spela massor av hängmatcher för att komma ikapp.  Nu är det ju inte så jobbigt att spela i PL eftersom det är väldigt få inplanerade matcher under säsongen, dvs för de lag som inte spelar i Europa eller går långt i cuperna, och heller inte har mer än halva laget i diverse landslag.  Så även om Burnley spelade i torsdags och har spelat tre matcher under tiden Wolves har haft en tvåveckorsvila, så skall tröttfaktorn nog inte ha så stor påverkan.   Kanske tvärtom så att Wolves är lite rostiga och Burnley så mitt inne i matchande att Burnley har en viss fördel av hur spelschemat sett ut på sistone.

Tips?  Givetvis är utgångstipset 0-0, men just sådana här på förhand tråkmatcher brukar faktiskt kunna bli ganska kul.  Så bli inte förvånade om det blir 2-2, eller något i den stilen.

Personliga minnen?  Jo, har varit i Burnley och sett motsvarande match. Tisdagkväll i februari för en del år sedan. Ince avgjorde, men ett minne som kanske satt sig mest är en händelse när Wolvesspelaren Anderton brutalt tacklade en Burnleyspelare och hela Wolvesklacken skrek "off off off", dvs ville att domaren skulle visa ut en egen spelare. Anderton var liksom inte så populär.  Vilket år? Tja, det var väl kanske 4-5 år sedan.. eller vänta nu. 2006 var det tydligen. 16 år sedan!  Hmm.. tiden går snabbt när man har roligt.

Magnus Bengtsson2022-04-24 09:44:00
Author

Fler artiklar om Wolves