Lagbanner
Inför FA cupen Rond 4: Chorley-Wolves

Inför FA cupen Rond 4: Chorley-Wolves

Revansch för 1986?

Säg ”Chorley” till en Wolvessupporter och han ryser till, stryker handen besvärat över sin svettiga panna och sätter sig ner med darriga ben. 24 november 1986 är datumet då Wolves skrapade nere på den absoluta botten av klubbens annars så ärorika historia.

Wolves hade på grund av ekonomiska problem och vanskötsel relegerats tre säsonger i rad och spelade i division 4, bara sex år efter de vunnit ligacupen på Wembley. I FA cupen lottades de mot Chorley, ett amatörlag vars spelare tjänade £25 i veckan. Första matchen slutade 1-1, omspelet likaså, och men så i den andra omspelsmatchen blev Wolves förödmjukat med 0-3 på en lerig åker till plan och den forna storklubben var utslagen av ett amatörgäng.

Tidningarna frossade i händelsen och slog upp det stort med krigsrubriker. Wolves begravdes symboliskt i en kista och alla journalister var överens om att nu kunde klubben inte sjunka längre ner i dyn. Wolves borde slå igen butiken och ta ner skylten. Skämmes!

Ekonomin var ansträngd och allt såg hopplöst ut, men det fanns ändå starka män som stöttade klubben. Två privatpersoner hade för egna pengar betalat £65,000 för två nyförvärv, Steve Bull och Andy Thompson. Ingen av dem spelade mot Chorley, men de satt på läktaren och kollade på eländet. Just Steve Bull blev mannen som ryckte upp Wolves, han blev så småningom klubbens bästa målgörare genom tiderna och numera är också en läktare uppkallad efter honom. Men det anade Bull knappast när han satt och tittade på Chorley-Wolves 3-0.

Det har gått mer än 34 år sedan händelsen, men nu äntligen är det dags för revansch. Wolves lottades mot Chorley i FA cupens Rond 4 och de ska mötas imorgon kväll. Som vi har längtat efter detta! För nu har vi ett helt annat lag än spillrorna från 1986. Nu spelar stjärnor som João Moutinho, Rui Patricio, Adama Traoré, Ruben Neves och Nelson Semedo för Wolves. Klubben har mängder av landslagsspelare. Vi var i kvartsfinal i Europa League förra säsongen och vi befinner oss i Premier League medan Chorley fortfarande är amatörer. Äntligen ska Chorley få på nöten!

För vi vinner väl? Visserligen har vi dålig form med bara en vinst på våra åtta senaste ligamatcher men klasskillnaden måste ändå vara enorm, även om vi skulle ställa upp med ett reservlag. Chorley slog ut Derby County i förra omgången så de har skrällt färdigt för i år, och de är redan nöjda med sin prestation. Såklart vinner vi. Äntligen får vi revansch!

Wolves lär komma med ett hyfsat starkt lag. FA cupen är vårt enda hopp denna säsong. John Ruddy får stå i mål och jag antar att vi går tillbaka till trebackslinje med Boly-Coady-Saiss. Wing-backs lär vara Ait-Nouri till vänster och Semedo till höger. Centralt är Dendoncker given, men jag skulle inte bli överraskad om både Neves och Moutinho får vila, och att unge Vitinha får chansen. Anfallet bör vara Traoré-Silva-Neto. Möjligen att någon av de tre vilar, och Gibbs-White eller Cutrone kliver in istället.

JAG OCH CHORLEY
Jag har såklart aldrig sett lagen mötas live, 1986 hade jag inte råd att åka till England. Synd, för jag hade antagligen platsat i Wolves då. Jag var väldigt bra då, hade mitt antagligen bästa år som fotbollsspelare – ung 20 år, teknisk som Laudrup, spelskicklig som Platini, snabb (11,3 manuell tid på 100m) och stark (son till en stensättare). Och Wolves var som allra sämst 1986. Tänk om man visste det då.

SWEDEWOLVES TIPPAR
Wolves vinner 3-0, således omvända siffror mot 1986. Silva gör två och Neto ett. Det enda jag oroar mig för är att vi på senare tid inte har varit bra på det här med ”revansch”, Vi hade i förra matchen hoppats på hämnd mot WBA för deras 1-5 från 2012. Det gick ju inte så bra, förlust igen.

TROLIGT WOLVES-LAG
WOLVES (3-4-3, fr.h.): John Ruddy – Willy Boly, Conor Coady (c), Romain Saiss – Nelson Semedo, Leander Dendoncker, Vitor Vitinha Ferriera, Rayan Aït-Nouri – Adama Traoré, Fabio Silva, Pedro Neto.
Eventuellt får Morgan Gibbs-White och/eller Patrick Cutrone spela i anfallet.

 

Truls Månsson2021-01-21 17:04:00
Author

Fler artiklar om Wolves