Lagbanner
Inför Wolves-LiVARpool, FA-cupen

Inför Wolves-LiVARpool, FA-cupen

Ikväll spelas matchen som inte borde ha spelats

Ikväll omspel i FA-cupen, Wolves-LiVARpool, kickoff kl 20:45, svensk tid.

Detta är ju en match som aldrig borde ha spelats, men en jätteskandal på Anfield i första mötet skänkte VAR-domarnas favoritlag ett omspel. Även om Wolves gjorde 3 korrekta mål och LiVARpool bara 1 korrekt mål, så skall det spelas ny match ikväll.

Denna historia går ju egentligen några år bakåt till 2019, när Wolves drabbades av dubbla feldomslut av VAR-domarna i en match på Anfield, där fjärdedomaren var Mike Dean, Merseyside. Den gången fick LiVARpool ett mål godkänt trots en tydlig hands några sekunder före deras mål, medan Wolves fick ett mål märkligt bortdömt för en centimeteroffside många passningar före målet och där kameratekniken inte kan avgöra så små offsider med säkerhet. Men trots att tekniken inte kunde avgöra offside eller ej, så valde VAR-domarna att döma bort målet, trots att linjemannen aldrig vinkade. Och förra helgen var det dags igen, fast värre. 

Många känner nog inte till att det är nya regeltolkningar runt offside från och med denna säsong, och det verkar som att huvudansvarige i VAR-rummet, Mike Dean från Merseyside, är en av dessa. Den tidigare tolkningen innebar att offside upphävdes om t ex en försvarare försökte spela bollen men fick snedträff och bollen gick vidare till den från början offsidestående motståndaren.

Den nya tolkningen är "snällare" mot försvarsspelarna där "ny situation" bara gäller om försvaren har full kontroll på bollbana, sin kropp, och inte behöver sträcka sig för att bryta passning, och där det specifikt uttrycks att en boll i luften skall bedömas svårare än en på marken. Men trots att Wolves försvarare Toti Gomes delvis var i obalans samt tydligt inte nådde bollen när han hoppade efter den, så tyckte VAR-domarna att hans snedträffsnick uppe på huvudet var en "ny situation". Så målet godkändes. Skall inte påstå att det var ett skandalöst felbeslut, men med tanke på nya regeltolkningen var det i alla fall ett märkligt domslut och målet borde nog inte ha godkänts.

Och mot slutet av matchen inträffade den stora skandalen. Toti Gomes gjorde ett regelrätt segermål, men minsann lyckades VAR-folket dikta ihop en offside som inte existerade. Hela situationen var rakt igenom skum, där huvuddomaren, kanske pga att VAR-folket ropar i hans öra, ber linjemannen höja flaggan för att VAR skall kika på målet, och till slut tas ett domslut som baseras på den flagga linjemannen blev tillsagd att lyfta. Dessutom baserade man sitt domslut på att kamerorna på Anfield plötsligt hade stängts av, stuilts eller aldrig satts igång. 

Det har i efterhand visat sig att det av någon märklig anledning var en mängd kameror ur funktion under denna match och lämpligt nog de flesta just på den sidan Wolves nätade, men om det var Anfields personal som monterat/stängt ned dessa eller sändande TV-bolag som stängt ned dom har ännu inte framkommit. Och det mest märkliga är att TV-bilderna från andra TV-bolag direkt kunde visa via huvudkameran att det inte var offside, men VAR-rummet har av någon anledning bara tillgång till klippta TV-bilder där nederkanten av det som filmas klipps bort. I alla fall under just den här matchen. Det var ju LiVARpool som spelade och då gäller det att fuska dom vidare. Men som sagt är det ännu inte klarlagt om huvudansvariga för skandalen var Anfields personal, lokala TV-tekniker, eller Merseyside-Dean, alternativt att det förekommer korruption för att gynna vissa storlag.

Sociala medier och diverse experter har "gått bananas" under veckan och krävt förklaringar och utredningar av skandalen. Wolves krävde en officiell förklaring av domarbasen Webb, som faktiskt skyndade till Compton för ett möte med Lopetegui inklusive förklaring, plus att Mike Dean såklart stängts av.

Vi får se om ärendet utreds vidare och fler domare kommer stängas av, samt om Anfield döms ut som PL-arena och Liverpool måste spela någon annanstans. Alternativt andra rimliga följder.

Kan tycka att FA i efterhand borde tilldömt Wolves segern, att matchen skulle spelas klart från 2-3, eller att LiVARpool borde visat lite sportslighet och helt enkelt lämnat walkover till kvällens match, men de skäms minsann inte. De är ju vana att spela med minst 12 man, i alla fall på Anfield mot Wolves, och deras supporters har säkert redan glömt bort skandalen eller ser den som vardag. T ex har deras redaktion här på svenskafans inte ens reagerat över skandalen och efterspelet, vilket kan tyckas "aningen" märkligt.

Men borde inte denna "inför" handla om kvällens match? Jo, men går trots allt inte bortse från bakgrunden.

Lagen är inne i en tung spelperiod och de som går vinnande ur hatmatchen "belönas" med en tripp till Brighton nästa helg. Då Liverpool för närvarande är ett av Premier Leagues sämsta lag och nyss förlorade mot just Brighton kanske de inte borde vara så sugna på att gå vidare, men en FA-cuptitel är egentligen det enda som kan rädda säsongen. Fast spelarna kanske lägger sig frivilligt ikväll för att äntligen bli av med den för säsongen totalt misslyckande Klopp vid sidlinjen.  

Men vill Wolves vinna ikväll och få in en tuff match inför betydligt mer viktiga PL-matcher? Lopetegui tog ut en reservbetonad startelva både i FA-cupen mot Livverpool (3-1) och i ligacupen mot Nottingham (1-1, förlust straffar) och troligen kommer han även denna gången vila en del spelare.  Exakt vilka som spelar och vilka som vilar återstår att de. Rapporteras i alla fall inga nya skador sedan helgen, så Lopetegui har en hyfsat bred trupp att välja bland.

I grunden är såklart Liverpool det bättre laget, men då de är i total obalans och för stunden bedrövliga, så skall nog Wolves gälla som favoriter. Form slår klass, som man brukar säga. Dessutom är Wolves mer laddade, efter att ha blivit bortdömda i förra matchen.

Tipset blir därmed ungefär 3-1 till Wolves, dvs samma resultat som i första mötet.

Notera förresten att lagen möts igen på Molineux i PL redan 4/2 och dessutom skall spela en hängmatch på Anfiled inom väldigt snart. Kan alltså bli 4 matcher på en dryg månad mellan lagen. 1 spelad - 3 kvar.

TV: Målen från det förra mötet i FA-cupen
 

Magnus Bengtsson2023-01-17 10:35:00
Author

Fler artiklar om Wolves