Lagbanner
Matchrapport FA cupen rond 3: Liverpool-Wolves 2-2

Matchrapport FA cupen rond 3: Liverpool-Wolves 2-2

Skandalscener när Wolves bestals på segern efter felaktigt VAR-beslut

7 januari 2023
FA cup Rond 3
Liverpool-Wolverhampton Wanderers 2-2 (1-1)

0-1 Goncalo Guedes (26)
1-1 Darwin Nunez (45)
2-1 Mohamed Salah (52)
2-2 Hwang Hee-chan (66)
Wolves gjorde även 2-3 genom Toti Gomes, men enligt VAR-rummet (Mike Dean, Merseyside) fanns inga kameror på Anfield i rätt vinkel för att avgöra om målet kunde godkännas. Mängder av filmer från läktaren visar dock att det inte var offside. Dags för en kamerainsamling till Liverpool?
Publik: 52.978
Bollinnehav: Liverpool 64% Wolves 36%
Avslut på mål: Liverpool 3 Wolves 5
Avslut ej på mål: Liverpool 7 Wolves 6
Hörnor: Liverpool 5 Wolves 3
Varningar: Jonny Otto (Wolves).
Domare: Andy Madley.

WOLVES (4-3-3, fr.h.): Matilja Sarkic – Dexter Lembikisa (Nelson Semedo 68), Toti Gomes, Nathan Collins, Jonny Otto – Joe Hodge, Ruben Neves (c) (Hwang Hee-chan 63), Rayan Ait-Nouri (Hugo Bueno 73) – Adama Traoré, Raul Jiménez (Matheus Cunha 63), Goncalo Guedes (Matheus Nunes 63). Ej använda avbytare: José Sá, Yerson Mosquera, Max Kilman, Connor Ronan.
LIVERPOOL: Alisson, Alexander-Arnold (Gomez 84), Matip, Konate, Robertson, Fabinho (Elliot 74), Thiago, Henderson (Keita 68), Gakpo (Doak 84), Salah (Oxlade-Chamberlain 84), Nunez. Ej använda avbytare: Kelleher, Tsimikas, Phillips, Carvalho.

Första matchen för Wolves i FA cupen och vi lottades mot Liverpool direkt, på bortaplan dessutom. Eftersom vi har en kvartsfinal i Ligacupen på onsdag och därefter en sexpoängsmatch i ligan mot West Ham nästa helg så vilade head coach Julen Lopetegui hela nio spelare från den ordinarie startelvan.

Liverpool kom däremot med ett mycket starkt lag och risken fanns således att det skulle bli siffror som 0-5, men vi har egentligen inte tid med FA cupen just nu så resultatet i denna match är av mindre vikt. Taktiken blev som vanligt 4-3-3, så ingen ”bussparkering” av Wolves på pappret i alla fall.

FÖRSTA HALVLEK
Liverpool startade bäst och Salah sköt en frispark strax över ribban. Wolves backade hem, och Liverpool hade hand om spelet. När vi fick bollen var det mycket felpass, våra unga reserver verkade lite tagna av stundens allvar.

Men så fick vi en gåva av Liverpools försvar. Guedes stal bollen från den nonchalanta försvararen Matip, men stoppades i sista stund när han skulle skjuta bollen i mål. Vilken chans!

Vi fick nu en del möjligheter, Liverpools försvarsspel var ofta ofokuserat. Jiménez spelade fram Ait-Nouri som sköt, men målvakten räddade. Adama slog ett inlägg mot bortre stolpen, men Jiménez hann inte fram för att stöta in bollen. Det såg farligt ut varje gång vi attackerade framåt.

I anfallet efter tacklades Jiménez ner när han skulle rusa mot mål och alla skrek på frispark i bra läge, men domaren viftade avvärjande. Bollen hamnade då hos målvakten Alisson. Denne fick hjärnsläpp och passade rakt till GUEDES som sköt in bollen i det tomma målet, och vi ledde med 1-0. Vilken gåva!

Nu fick Wolves ännu mer självförtroende och vi tog över matchen. Guedes fick på ett tungt långskott som Alisson räddade till hörna. En ny framstöt av Adama följde, men även denna gång hann inte Jiménez fram.

Det var därför ganska oväntat att Liverpool kvitterade på övertid av den första halvleken. Alexander-Arnold slog en långboll och Lembikisa hade tappat bort NUNEZ. Han stötte in 1-1 bakom Wolves reservmålvakt Sarkic som stod på fel ben. Snopet och det var därför oavgjort i paus, men en bra genomförd halvlek av Wolves.

ANDRA HALVLEK
I andra halvlek tog Liverpool ledningen på ett märkligt sätt. Bollen slogs in mot Salah som var en meter offside. Men ingen signal kom och då försökte Toti nicka bort bollen. Den hamnade då hos just SALAH som sköt in 1-2. Tydligen korrekt enligt nya offsideregler, Toti ”öppnade spelet” med sin nick och då räknades inte Salahs ursprungliga offside. Jag tror nog att regelmakarna behöver se över den regeln…!

Wolves kom igen och Neves spelade fram Ait-Nouri som sköt, men Alisson räddade med benen. Vi kom sedan i ett anfall fyra mot tre, men Jiménez valde att försöka avsluta själv istället för att spela till Lembikisa.

I 63:e minuten bytte Wolves head coach Lopetegui in tre riktigt tunga namn: Nunes, Hwang och Cunha, och nu hade vi betydligt bättre spelare på planen än tidigare. Redan efter tre minuters spel gav det utdelning.

Hwang spelade vägg med Cunha. Efter lite studsande hit och dit touchades skottet från HWANG på Konate och gick in i mål bakom Alisson, och det var kvitterat igen, 2-2.

I matchens slutminuter gjorde Wolves även ett tredje mål när Toti klackade in bollen, men det dömdes bort för offside. Linjemannen vinkade väldigt sent, och ingen hade sett någon offside på planen. TV-reprisen visade heller ingen offside, så vi var ganska säkra på mål när vi fick reda på att VAR skulle ta en titt på situationen.

I VAR-rummet satt Mike Dean, en scouser från Liverpool-området, och efter lite funderingar dömde han bort målet. Varför? Han påstod att det fanns ingen kamera som visade hela situationen, och därför fick linjemannens vinkning avgöra. I efterhand har mängder av filmer från läktaren visat att Nunes inte är offside, han är en meter på rätt sida.

Matchen slutade därför 2-2, och det var en ren stöld. Att de nu säger att VAR inte hade tillräckligt bra videos och vinklar för att kolla på det på en arena där ett av Europas största lag spelar som deltar i Champions League är ju helt absurt. När folk med sina mobiltelefoner kan visa att Nunes var onside men inte VAR kan se det gör ju att man tappar allt hopp om fotbollen. Det är ju just sådant här som skapar tankar om korruption, mutor och att de 6 stora klubbarna har för mycket makt.

Sammanfattningsvis när det nu har visat sig att det finns bildbevis på att det inte var någon offside kan man ju tycka domarförbundet och FA bör komma med en officiell ursäkt till både Wolves och Toti. Dessutom bör samtliga inblandade domare stängas av. Sedan har ju Liverpool att välja på om man skall agera sportsligt och lämna w/o i returen eller komma ut till spel som den största skämsklubben i England. Plus då att Anfield såklart skall förklaras otjänlig som PL-arena och att Liverpool framöver måste spela på en arena som har rätt utrustning. Det är ju de som arrangörer som egentligen har störst skuld. Wolves gjorde annars en bra match och det är tydligt att vår nye head coach Lopetegui har fått in oss på rätt spår.

Dagens kommentar från läktaren: ”Great performance, but robbed. Not quite sure how we haven't won that. Dodgiest officiating we've had in a while. Just goes to show the improvements already with Julen, our second string against Liverpool's first string. Remarkable really. Some very strong performances as well.”.

Wolves head coach Julen Lopetegui: "The referee tried to explain it to me but it was very clear. More or less I showed him that we think this goal was valid. Today we are unlucky with the decision and unlucky because we had a lot of chances to win this match. I am a little disappointed. In one way I am proud of the players, they deserved more today.”.

SPELARBETYG
Spelarna bedömda av SwedeWolves:

(Betyg 1-10, där 6 är "godkänd")
Sarkic, 6
Lembikisa, 7
Toti, 8
Collins, 9
Jonny Otto, 7
Hodge, 7
Neves, 7
Ait-Nouri, 9
A.Traoré, 7
Jiménez, 5
Guedes, 9
Nunes, 9
Hwang, 8
Cunha, 7
Semedo, 7
Bueno, 7

Truls Månsson2023-01-08 08:53:00
Author

Fler artiklar om Wolves