Matchrapport: FA cupen: Wolves-Brighton 1-0

Wolves är klara för kvartsfinal i FA cupen efter en knapp vinst hemma mot Brighton

28 februari 2024
FA cupen Rond 5
Wolverhampton Wanderers-Brighton 1-0 (1-0)

1-0 Mario Lemina (2)
Publik: 30.789
Bollinnehav: Wolves 28% Brighton 72%
Avslut på mål: Wolves 2 Brighton 2
Avslut ej på mål: Wolves 7 Brighton 16
Hörnor: Wolves 3 Brighton 7
Varningar: Sá, Sarabia, Neto (Wolves). De Paulo, Ansu Fati (Brighton).
Domare: Andy Madley.

WOLVES (5-2-3, fr.h.): José Sá – Matt Doherty, Max Kilman (c), Santiago Bueno, Toti Gomes, Rayan Ait-Nouri (Craig Dawson 93) – Mario Lemina (Pablo Sarabia 56), João Gomes (Nelson Semedo 94), Tommy Doyle – Hee-chan Hwang (Pedro Neto 56), Jeanricner Bellegarde (Boubacar Traoré 76). Ej använda avbytare: Daniel Bentley, Hugo Bueno, Tawanda Chirewa. Nathan Fraser.
BRIGHTON: Steele, Peupion (Welbeck 45), van Hecke, Dunk, Julio (Barco 80), Estupinan, Moder (Baleba 61), Gross, Buonanotte (Baker-Boaitey 70), Adingra, Fati (Enciso 70). Ej använda avbytare: Verbruggen, Webster, Lallana, Offiah.

Åttondelsfinal i FA cupen mot Brighton som ligger strax ovanför oss i tabellen, men som är hårt skadedrabbat. Vi fick dessutom reda på att vinnaren av denna match lottats till en på pappret mycket enkel kvartsfinal, nämligen hemmaplan mot Coventry. Det gjorde att matchen plötsligt fick ökad betydelse.

Hårt matchande för Wolves smala trupp och därför vilade head coach Gary O’Neil fyra annars ordinarie spelare: Pedro Neto, Craig Dawson, Nelson Semedo och Pablo Sarabia. Således en väldigt stark bänk att plocka in om det skulle behövas. Matheus Cunha är dock fortfarande skadad.

FÖRSTA HALVLEK
Det tog bara två minuter innan Wolves var i ledning. Bellegarde vände sig snyggt loss på vänsterkanten och han skickade in ett inlägg som målvakten inte kunde hålla. Returen gick ut till LEMINA som liggande fick ut ett ben och sköt bollen i mål.

Brighton försökte svara, hade mycket boll och hamnade i en del bra positioner framför Wolves mål utan att skapa någon riktigt stor chans. Wolves stressade också Brighton högt i uppspelsfasen vilket gjorde att bortalagets press fördröjdes.

Efter 25 minuter hade det mest varit ställningskrig och mycket kamp. Moder sköt ett skott som Wolves keeper Sá räddade. I andra änden fick Wolves en bra chans då Bellegarde störtade mot mål, men keepern hann ut och trumlade ner honom. Väldigt nära straff för Wolves, men domaren blåste inte och VAR höll med.

Buonanotte nickade tätt utanför Wolves mål, men vi svarade genom Lemina som sköt på ett inlägg från Bellegarde men bollen gick utanför.

Vi höll ut till paus och ledde 1-0 efter det tidiga målet. Brighton hade haft bollen mest, men vårt försvar såg starkt ut.

ANDRA HALVLEK
Brighton bytte in anfallaren Welbeck i paus. Andra halvlek fortsatte som den första slutat med att Brighton sakta tryckte tillbaka Wolves. Dunk nickade en hörna strax utanför vårt mål och när Hwang skadade sitt lår i 56:e minuten tvingades han att byta, in kom Neto. Dessutom gick Lemina ut efter att ha fått en smäll och Sarabia kom in.

Neto rusade genast mot mål, men Julio blockerade skottet. Med tjugo minuter kvar försvarade Wolves sig allt djupare, och när vi bytte ut anfallaren Bellegarde för mittfältaren Traoré så hamnade vi ännu längre ner i på egen planhalva.

Vi kontrade emellertid ibland. Neto hittade Sarabia, men skottet blockerades. Men det var Brighton som var farligast och Welbeck nickade tätt över ribban. Det blev fem minuters tillägg och då satte Brighton även upp den stora mittbacken Dunk i anfallet.

I 96:e minuten kom den stora chansen till kvittering i matchens sista anfall. Brightons målvakt(!) Steele följde med upp in i straffområdet när de fick en sista hörna. Bollen nickades ner till honom och bara några meter från mål styrde han bollen utanför. Jag tror att vilken utespelare som helst hade gjort mål där. Puuh!

Matchen blåstes av och Wolves är nu i kvartsfinal i FA cupen där vi efter en bra lottning slipper Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Leicester och Chelsea, och ska istället möta Coventry på hemmaplan. Borde kunna räcka till semifinal!

Sammanfattningsvis så var det en riktig fight och vi hade lite tur som lyckades hålla oavgjort. Fyra ordinarie spelare startade på bänken, men de kom alla in och bidrog till segern. Wolves har väldigt bra form och det är riktigt kul att följa laget. Dags att boka FA Cupfinalen 25 maj? Ja, varför inte!

Dagens kommentar från läktaren: ”Solid performance and a great win. I’m concerned with how tired we look though, injuries will undoubtedly creep in as we’ve already seen. We are winning games that the Wolves of old would lose. It’s not pretty, but it’s bloody effective. Worried that we are absolutely flogging this small team to death though. Injuries are starting to show.”

Wolves head coach Gary O’Neil säger: "It was tough, as we expected. We know how Brighton play, they're one of the best sides in Europe with the ball. We scored an excellent goal and I didn't feel under massive threat. There was a couple of half scary moments, but we were organised, resolute and defended the goal excellently.”