Leeds United-Wolverhampton Wanderers 0-1 (0-0)

Varningar: Ayling, Phillips (Leeds). Moutinho (Wolves).
Domare: David Coote.

WOLVES (3-4-3, fr.h.): Rui Patricio – Willy Boly, Conor Coady (c), Max Kilman – Nelson Semedo, Leander Dendoncker, João Moutinho (Ruben Neves 82), Romain Saiss – Daniel Podence (Adama Traoré 65), Raul Jiménez, Pedro Neto (Fernando Marçal 89). Ej använda avbytare: John Ruddy, Ki-Jana Hoever, Owen Otasowie, Fabio Silva.
LEEDS (4-4-1-1): Meslier, Ayling, Koch, Struijk (Hernandez 75), Dallas, Costa (Poveda 71), Phillips, Klich, Harrison (Raphinha 82), Rodrigo, Bamford. Ej använda avbytare: Casilla (gk), Alioski, Shackleton, Roberts.

Leeds mot Wolves, vilken 70-tals nostalgi. Det enda som saknas är Tipsextra med pling i rutan! Leeds är nykomlingar och har börjat säsongen starkt. De är kända för sitt höga tempo från start så det är viktigt att Wolves är vakna från början.

Wolves vann senast mot Fulham men har haft svårt med att hitta rätt startelva, inte minst på vänstersidan där Johnny Otto är långtidsskadad, Ruben Vinagre såld och Fernando Marçal haft ont i sin vad. På nytt fick därför försvararen Romain Saiss ta steget upp till vänster wingback.

Taktiken blev 3-4-3 med Adama Traoré redo som inhoppare för att vända matchen i den andra halvleken om det behövdes, det var så head coach Nuno Santo hade tänkt sig. På det centrala mittfältet kom João Moutinho in istället för Ruben Neves, det var den enda ändringen sedan förra matchen.

Vi kunde också konstatera att i Leeds startade före detta Wolvesspelaren Helder Costa, och att Wolves för första gången skulle spela i sin ”portugisiska” tredjetröja denna afton.

FÖRSTA HALVLEK
Leeds började i full fart och de vitklädda var egentligen överallt med snabba passningar och energiska löpningar, medan Wolves mest stod och tittade. Ofta var det Costa på högerkanten som attackerade framåt, men de kom egentligen springande från alla håll i vildsinta attacker och överlappningar.

Wolves grupperade sig framför eget straffområde och försökte hänga med i det ursinniga tempot, men det var inte lätt. Efter en hård press mot Wolves mål nickade Bamford bollen i nät, men han vinkades av för offside.

Leeds pressade högt och Wolves fick inte tid till någonting, Man undrade hur det här skulle sluta. Kilman nickade bort bollen framför mål och räddade sedan nästa skott på mållinjen. Costa sköt lite senare ett skott som gick utanför stolpen.

Inte förrän efter en halvtimme kom Wolves in i matchen när Leeds verkade ha tröttnat något. Moutinho spelade fram Jiménez som sköt över. Nästa chans hade Podence sedan Dendoncker gjort en kraftfull löpning framåt. Podence sköt tungt, men målvakten klarade.

Rodrigo hade sedan ett skott som gick rakt på Patricio i Wolvesmålet och när domaren blåste av för halvtid så fick vi vara glada åt att det fortfarande stod 0-0, även om det hade sett något bättre ut de sista tio minuterna. Men inte skulle väl Leeds orka springa så här i 90 minuter? Och vi har Traoré kvar på bänken....

ANDRA HALVLEK
Wolves startade bra och när Coady hittade Podence på kanten skickades bollen vidare till Saiss som sköt ett hårt skott i mål från långt håll. Härligt träff, men VAR klev in och skulle granska situationen. Alla kunde då se att Podence varit en halvmeter offside och målet dömdes bort.

Nu var det mer Wolves och Leeds verkade trötta. Podence drev framåt och sköt ett skott som målvakten kastade sig raklång och räddade. Jiménez försökte dribbla sig fram i straffområdet, men snubblade bort chansen.

Wolves bytte in Traoré istället för Podence efter 65 minuter, och strax efter kom vårt något turliga ledningsmål som vi nu hade förtjänat. JIMENÉZ fick bollen ute på högerkanten, han dribblade sig inåt i planen, vände och sköt. Bollen touchade skallen på Phillips och ställde målvakten totalt. 1-0 till Wolves, tur men rättvist vid det laget.

Wolves bytte in Neves och Marcal för att säkra tre poäng och det gjorde vi utan större problem. Trebackslinjen med Coady i spetsen var felfria och Leeds hade egentligen ingenting under den andra halvleken, de hade sprungit sig trötta efter den första halvtimmen av matchen.

Istället hade Neves två chanser att säkra segern med ytterligare ett mål, men båda skotten blockerades. Det enda som fick oss att oroas var när Jiménez tacklades omkull och liggandes sparkade uppåt mot en Leedsspelare, han kunde ha fått ett rött kort för det.

Wolves vann med 1-0 och vi går nu upp till en sjätteplats i tabellen.

Sammanfattningsvis så förstod man att Wolves skulle vinna matchen efter vi klarat av Leeds galna anstormning i början. Deras steg blev tröttare och tröttare, och Wolves fick tag i bollen på ett bättre sätt. I andra halvlek var vi det klart starkare laget, och det är vi ju oftast. I många matcher står Wolves bara och försvarar sig i den första halvleken för att äntligen börja spela i den andra, så detta var ingen överraskning. Saiss snygga mål blev bortdömt, men med hjälp av en hjälpsam Leeds-skalle så fick vi till slut ett segermål ändå. Nu väntar två ”lätta” hemmamatcher på rad, och vi kan förhoppningsvis stärka vår position i tabellen ännu mer.

Dagens kommentar från läktaren: "They ripped us a new one first half, without making us pay. Better teams will make us pay, no doubt. This tactic of only playing one half is frustrating and almost arrogant if I’m honest. Certainly not a dominating tactic and it’s awful to watch. Grateful for the win but I didn’t enjoy that. More time on the training ground needed.”

Wolves head coach Nuno Espirito Santo säger: "It was a good performance with some aspects to improve. We were better in the second half, but at the start it was very difficult for us. They broke us, created chances, they were so dynamic. We had to adjust and be more clinical in front. The goal was fortunate but we had chances. And about VAR: nobody likes to celebrate and then come back, but VAR can go both ways."