Matchrapport: Leeds-Wolves 2-1

Förlust i premiären, men en underhållande match där Wolves borde fått minst en poäng

Domare: Robert Jones.

WOLVES (4-2-3-1, fr.h.): José Sá – Jonny Otto, Max Kilman, Nathan Collins, Rayan Ait-Nouri – Ruben Neves (c), Leander Dendoncker – Morgan Gibbs-White, Daniel Podence, Pedro Neto – Hee-Chan Hwang (Chem Campbell 85). Ej använda avbytare: Matilja Sarkic, Willy Boly, Yerson Mosquera, Hugo Bueno, Connor Ronan, Luke Cundle, Joe Hodge.
LEEDS: Meslier, Kristensen, Llorente, Koch, Struijk, Adams, Roca (Greenwood 73), Aaronson (Summerville 84), Harrison, Rodrigo (Klich 64), Bamford (Gelhardt 84). Ej använda avbytare:
Klaesson, Hjelde, Drameh, Gray, Gyabi.

Ny säsong och ny taktik. Head coach Bruno Lage har experimenterat med fyrbackslinje under försäsongen och det betyder att lagkapten och landslagsmannen Conor Coady inte får en plats i startelvan eftersom han bara sägs fungera som spelfördelare när det är tre backar. Ett vågat beslut, men varför inte?

Vi har många skador: Raul Jiménez, Francisco Chiquinho, Nelson Semedo och Adama Traoré har varit borta länge, och på allra sista träningen skadades även João Moutinho så han var inte med i spelarbussen till Leeds. Således en extremt tunn trupp med bara juniorer på bänken förutom mittbackarna Coady och Boly. Det skulle det verkligen hålla?

Taktiken blev 4-2-3-1, vilket ju är väldigt offensivt. Hwang längst fram med Gibbs-White, Podence och Neto strax bakom. Ytterbackar blev Ait-Nouri och Jonny som ju är mer yttrar än försvarare. Skulle det bli 4-0 eller 0-4? Bära eller brista!

FÖRSTA HALVLEK
Det tog bara sex minuter innan Wolves var i ledning. Neves slog en underbar boll på volley ut till Neto på klanten. Neto tog sig förbi sin försvarare, inlägget kom till Hwang som nickade ner bollen till Podence. PODENCE sköt i marken och bollen gick i en båge in under ribban, 1-0 Wolves!

Leeds svarade och bombarderade Wolves. Vår keeper Sá fick det hett om öronen och de vita svärmade runt vårt straffområde för att lyckas kvittera. Aaronson sköt ett tungt skott som Sá räddade.

Vi slapp undan en straff då Sá mejade ner Kristensen inne i straffområdet i en höjdduell, domaren viftade avvärjande och där hade vi en väldig tur.

Men Wolves hade också chanser och det borde varit mål när Neves hittade Hwang med en långboll. Hwang lyfte bollen över försvararen och var fri mot mål men målvakten räddade det låga skottet.

Leeds tryckte dock på och till slut gjorde de mål. Ait-Nouri bröt i vårt straffområde, men istället för att tjonga undan vände han runt och tappade bollen. Det blev kalabalik där både Neves och Ait-Nouri kunde ha rensat undan bättre, men till slut fick RODRIGO skottläge och bollen slank in vid första stolpen. Sá borde ha tagit bollen, men det var många försvarsmisstag gjorda innan.

Wolves var ständigt farliga i kontringarna. Podence spelade fram Neto som sköt på Leeds målvakt. Vi fick enkelt nya målchanser eftersom Leeds satsade så intensivt framåt. Leeds höll sedan på att få ett gratismål när Sá drällde med bollen lite förvirrat efter en bakåtpassning. Han sparkade till slut undan bollen på egen mållinje och Bamford snodde åt sig den, men Neves redde upp situationen.

Leeds jagade nu ett ledningsmål och efter ett inlägg från Harrison var Bamford millimeter från att glida in bollen i mål.

Men den allra största chansen fick Wolves. Neto spelade fram Hwang som klackade snyggt fram Dendoncker i friläge. Helt ensam med keepern sköt han lågt, men målvakten fick ut ett ben och räddade. Vi måste göra mål på våra chanser.

En underhållande första halvlek slutade 1-1, men det kunde lika gärna stått 3-3. Bra inledning av Wolves, men Leeds hade varit bättre den sista delen av halvleken så ingen bra tendens.

ANDRA HALVLEK
Wolves ryckte upp sig rejält i början av andra halvlek och tog över matchen helt. Leeds var knappt över mittlinjen och Wolves ropade på straff när Neto knuffades ner i straffområdet.

Neto hade lekstuga på kanten och efter en avancerad sulfint var han igenom i straffområdet, men skottet täcktes. På den följande hörnan nickade Dendoncker men målvakten tippade bollen över ribban till ny hörna. Bra nu Wolves!

Ait-Nouri rusade igenom och var helt fri mot mål, men Leeds försvarare gjorde en perfekt brytning i sista sekunden. När skulle målet komma? Men Wolves blev allt segare och spelarna i anfallet orkade inte springa längre. Det var läge för byten men head coach Bruno Lage gjorde inget. Istället satte Leeds in fyra nya spelare och tog över helt.

Vi orkade inte, men eftersom vi bara hade juniorer som avbytare så fortsatte Lage envist med sin startelva. Då tog Leeds ledningen. Bamford kom på kanten, slog ett inlägg i mitten där Ait-Nouri var bakom sin anfallare, i ett desperat försök slängde AIT-NOURI sig fram och styrde in bollen i eget mål.

Wolves var nu slagna och Sá gjorde en fin enhandsräddning efter nick från Bamford. Inte förrän i 85:e minuten gjorde Lage ett byte, Campbell kom in istället för Hwang som då var totalt slut.

Vi hade egentligen ingenting på slutet och förlorade med 1-2. Lite snopet eftersom vi hade så många givna målchanser, med lite tur hade vi gjort fyra mål. Men det kunde i och för sig Leeds också gjort. Vi hade problem i försvaret på kanterna, men framför allt borde Lage ha bytt in nya spelare tidigare.

Om Lage inte tror på sin bänk så behöver han få in nya spelare, annars blir det en jobbig säsong.

Sammanfattningsvis så var det en väldigt underhållande match och Wolves första 25 minuter var väldigt bra. Matchen stod och vägde vid 1-1 med många målchanser åt båda hållen, men avgjordes de sista 20 minuterna då Leeds bytte in fyra spelare medan Wolves fortsatte med sina trötta spelare där Hwang och Gibbs-White knappt orkade springa, Det gav ett övertag till Leeds som de utnyttjade till vinst. För tunn trupp och bara juniorer på bänken, Lage vågade inte byta och då orkade vi inte stå emot. Coady petad men hans ersättare i mitten var bra, däremot har vi inga naturliga ytterbackar. Varken Jonny eller Ait-Nouri håller försvarsmässigt i en fyrbackslinje.

Dagens kommentar från läktaren: ”From what I saw, Leeds are terrible, and this could be the only win they get all season. We were clearly better, and played well for a lot of it, but the lack of anything on the bench bit badly. First game of the season, legs are going to suffer, and we had nobody to bring on. A complete farce. Lack of investments will cost us big time”.

Wolves head coach Bruno Lage: “We are unlucky with the three injuries. Imagine Raul, João and Adama on the bench. And we can feel it, maybe after 70 minutes, we saw Leeds doing substitutions and my option was to continue with our players. In the end, I am very proud of what the players did but disappointed because I think we deserved a different result”.