Lagbanner
Wolves i Sverige 1977 – en kärlekshistoria

Wolves i Sverige 1977 – en kärlekshistoria

– Jag älskar verkligen Sverige och svenskarna!
 
Det sade Wolves manager Sammy Chung när han intervjuades av Gefle Dagblad i samband med Wolves sommarträningsläger i Sverige 1977. Och det var kanske just 1977 som kärleken mellan 100-årsjubilerande Wolverhampton Wanderers och Sverige var på sin absoluta topp. Inte nog med att klubben för tredje året i rad (och för sjätte gången de sju senaste somrarna) laddade upp inför den kommande ligasäsongen med ett träningsläger i Sverige. I mars 1977 var de allsvenska lagen Öster och Örebro SK på besök i Wolverhampton för träningsmatcher mot Wolves. Och i november var Wolves det stora internationella dragplåstret när den nybyggda Himmelstalundshallen i Norrköping arrangerade sin första fotbollsturnering inomhus. Dessutom använde managern Sammy Chung för femte året i rad delar av sin sommarsemester till att vara hjälptränare för IFK Västerås.
 
Och kärleken mellan Wolves och Sverige växte på ett ännu mer bokstavligt sätt sommaren 1977. Under lagets träningsläger med bas på Lövudden i Västerås träffade den unge vänsterbacken Maurice Daly svenska Annelie – vilket ett år senare ledde till att Daly slutade med proffsfotbollen för ett liv i Sverige, där han fortfarande bor. Och äktenskapet med Annelie består!
 
 
Wolves – ett populärt Tipsextralag
 
Att Wolves var populära i Sverige 1977 råder det inga tvivel om. Förutom de många sommarturnéerna hade laget fram till dess visats 15 gånger i Tipsextra, med många minnesvärda TV-matcher som bidrog till en stor supporterskara i Sverige. Just 1977 skulle dock visa sig bli det första året sedan Tipsextra startade 1969 som Wolves inte visades i programmet. Delvis berodde det på att Wolves ramlade ur högsta ligan efter säsongen 1975/76. Trots att laget blev ligasegrare i division II säsongen 1976/77 var det sällan som Tipsextramatcherna hämtades utanför division I. Och lagets båda Tipsextramatcher säsongen 1977/78 spelades i januari 1978 (3-1 mot Everton i en klassisk snömatch där Kenny Hibbitt gjorde två mål) respektive februari 1978 (0-2 mot de blivande mästarna Nottingham Forest i en av de lerigaste matcherna i Tipsextras historia).
 

 
Träningsmatcher i mars mot ringrostiga allsvenska lag
 
22-29 mars 1977
Wolves b-lag – IFK Sundsvall 2-2, Wolves b-lag – Öster 4-0, Wolves – Örebro SK 4-1
Wolves Sverigekontakter 1977 började alltså i mars, då IFK Sundsvall, Örebro SK och Östers IF laddade upp inför den kommande allsvenska säsongen genom träningsläger i England.
 
Först ut var IFK Sundsvall som mötte Wolves b-lag i en träningsmatch tisdagen den 22 mars 1977. Matchen slutade 2-2.
 
Därnäst kom Öster, som satsade 30 000 kr på ett träningsläger med bas i Loughborough.
 
– Bortkastade pengar. Vi har bättre planer hemma i Växjö, menade Östertränaren Lars ”Laban” Arnesson när han intervjuades av Nerikes Allehanda i samband med Englandsbesöket.
 
Den principfaste ”Laban” skulle förstås sedermera bli mer känd som förbundskapten för det svenska landslaget. ”Labans” Öster träningsspelade mot Wolves reservlag måndagen den 28 mars 1977 och det blev en enkel seger för Wolves med 4-0.
 
Dagen därpå spelade Wolves mot Örebro SK, som hade Essex Centre Hotel som bas under sitt träningsläger. Den här gången var det ett betydligt mer ordinarie Wolves på planen och det blev en ny seger, den här gången med 4-1. Örebros stjärnanfallare Thomas Nordahl inledde med att göra självmål redan efter 5 minuter, när han nickade ett inlägg från vänsterkanten över sin egen målvakt Odd Lindberg och in i mål. John Richards satte 2-0 i den 17:e minuten efter ett inlägg från Willie Carr. Efter en halvtimme blåste domaren straff för Örebro sedan Derek Parkin fällt Tore Lennartsson. Thomas Nordahl tog hand om straffen och satte 2-1 sedan målvakten Garry Pierce gått åt fel håll. Under matchen sista tio minuter gick Wolves ifrån med ytterligare två mål. Först slog mittbacken John McAlle in 3-1 via stolpen och sedan gjorde John Richards sitt andra mål för dagen på nick efter inlägg från Bobby Gould.
 
Matcherna mot svenskt motstånd spelades vid en mycket viktig tidpunkt i ligaspelet för Wolves del. Laget var i bra form och vann fyra raka segrar under den här perioden, vilket gav en bra position inför säsongsavslutningen. Uppflyttning till division I säkrades via 1-1 mot tvåan Chelsea i den näst sista ligamatchen och efter 1-0 mot Bolton i den sista omgången stod Wolves som mästare. Wolves vinst innebar dessutom att Nottingham Forest passerade Bolton och tog den tredje och sista uppflyttningsplatsen. Trots att Nottingham tog sig upp i division I med minsta möjliga marginal blev laget helt sensationellt ligamästare säsongen därpå. Dubbla vinster i såväl Europacupen som Ligacupen följde därefter. Så Nottingham har Wolves och målskytten Kenny Hibbitt att tacka för mycket!
 
När den allsvenska serien 1977 var färdigspelad visade det sig att inget av lagen som träningsspelade mot Wolves inför säsongen lyckades särskilt bra. IFK Sundsvall slutade på 13:e och näst sista plats, vilket betydde att de åkte ur Allsvenskan. Närmast över nedflyttningsstrecket återfanns Örebro SK medan Öster slutade 9:a i en tabell som toppades av Malmö FF.
 
 
Sommarläger i Sverige – igen…
 
Wolves och Örebro SK skulle träffa på varandra igen sommaren 1977, då Wolves som vanligt försäsongstränade i Sverige. För tredje året i rad och för sjätte gången de sju senaste somrarna laddade Wolves upp inför den kommande ligasäsongen med ett träningsläger i Sverige.
 
Träningslägret hade sin bas på Lövudden i Västerås, en stad som kommit att få en särskild plats i Wolvesmanagern Sammy Chungs hjärta och som han på 1970-talet återkom till år efter år.
 
– För fem år sedan fick jag en inbjudan av IFK Västerås att komma och titta på verksamheten under en tvåveckorsperiod. Det har jag fortsatt med varje år sedan dess, och jag vill gärna inbilla mej själv att jag bidragit till att klubben växt ut enormt sen första gången jag var här. Tror att det är oerhört nyttigt för en klubb att låta någon utomstående, helst en utlänning, komma och ta en hastig titt på vad som försiggår. Han kan se detaljer som ledarna på hemmaplan blivit blinda för – och han kan ha impulser med sej från sitt eget land, sade Chung i en intervju med Gefle Dagblad under Sverigevistelsen.
 
Inga nyförvärv men inlånad målvakt
Wolves kom till Sverige med en trupp utan nyförvärv men som innehöll en inlånad spelare – målvakten Richard Taylor från Huddersfield. I övrigt innehöll truppen många rutinerade spelare men också fyra ungdomar – Colin Brazier, Maurice Daly, Kenny Todd och Martin Patching. Brazier och Todd hade fått göra debut för Wolves under föregående säsong. På vägen till division II-mästerskapet var det hela fem spelare som vardera gjorde fler än 10 ligamål. Kenny Hibbitt var bäst på 17 fullträffar, följd av Alan Sunderland på 16, John Richards på 15, Steve Daley på 13 och Bobby Gould på 10 mål. Alla dessa spelare var med på lägret i Sverige.
 
Truppen till sommarlägret i sin helhet
Målvakter
Phil Parkes, Richard Taylor
 
Försvarsspelare
Geoff Palmer, Derek Parkin, Maurice Daly, Colin Brazier, Frank Munro, John McAlle
 
Mittfältare
Kenny Hibbitt, Willie Carr, Steve Daley, Martin Patching, Kenny Todd
 
Anfallare
Alan Sunderland, Steve Kindon, Bobby Gould, John Richards
 
 
 
 
 
fredag 22 juli 1977
IFK Norrköping (Allsvenskan) – Wolverhampton 2-0
Ett ringrostigt Wolves förlorade sommarens första träningsmatch mot ett för dagen klart bättre IFK Norrköping. Wolvesspelarna visade också prov på dåligt humör i slutet av matchen, särskilt efter det att ett till synes regelrätt mål av Bobby Gould dömts bort för offside. Matchen spelades i Leksand och ingick i Leksandsalliansens arrangemang Fotboll vid Siljan.
 
Wolves inledde matchen bra och skapade ett par halvchanser men det var Norrköping som tog ledningen efter en kvart. Vänsteryttern Curt Bernsten tog sig fram på kanten och lade in bollen till Kent Lundqvist som sköt 1-0-målet. Phil Parkes fick händerna på bollen men kunde inte hindra den från att gå i mål. Efter målet tog Norrköping över matchen. Laget dominerade mittfältet med snabbt och precist passningsspel och skapade flera chanser. Även 2-0 kom efter ett anfall på vänsterkanten. Curt Bernsten tog sig återigen förbi Geoff Palmer och slog ett lågt inlägg som gick rakt igenom Wolvesförsvaret till Leif Andersson, som enkelt kunde rulla bollen i mål. Gert Hellberg var mycket nära att utöka ledningen men prickade både stolpen och ribban.
 
I andra halvlek fortsatte Norrköping att vara det bättre laget.Mittfältaren Eine Fredriksson fick lagets bästa chans när han fick ett friläge mot Phil Parkes, men Wolvesmålvakten räddade. Wolves såg ut att vara på väg in i matchen på allvar när Bobby Gould snyggt nickade bollen i mål, men målet dömdes bort för offside. Ett domslut som Wolvesmanagern Sammy Chung och spelarna i laget menade var felaktigt och de får medhåll av Norrköpings Tidningars reporter som såg matchen. ”Såväl spelare som publik ansåg dock att målet tillkom på ett riktigt sätt, alltså var aldrig Bobby Gould offside”, skrev tidningen efter matchen.
 
Spelet hårdnade till allt mer i slutet av matchen men det blev inga fler mål utan Norrköping vann med 2-0. Sammy Chung erkände efter matchen att flera av Wolvesspelarna visat dåligt humör.
 
– Att några av mina pojkar repade humör får vi väl ha överseende med. De hade nog säkert trott att de skulle vinna. Men när det inte gick så försökte man med en del dumheter men det gick inte. Jag skall ta en pratstund med dem om det där. Så får man inte göra, inte ens när man är på svensk botten, sade Chung till Norrköpings Tidningar efter matchen.
 
Norrköpingstränaren Bengt "Julle" Gustavsson var mycket besviken på Wolvesspelarnas agerande.
 
– Engelsmännen bar sig mycket illa åt, slogs med knytnävarna i snart sagt varje närkamp i slutet av matchen, då mina spelare var mycket trötta, sade "Julle" till Folkbladet Östgöten.
 
 
 
måndag 25 juli 1977
Örebro SK (Allsvenskan) – Wolverhampton 2-0
På nytt var det tufft och lite grinigt när Wolves förlorade med 2-0 mot allsvenskt motstånd. Storpubliken på Eyravallen bjöds inte på något skönspel utan mer på kamp och tuffa tag.
 
Wolves ställde upp med Derek Parkin som mittback och i stället spelade Maurice Daly vänsterback. Målvaktslånet Richard Taylor från Huddersfield stod i Wolves mål för första gången.
 
Wolves satsade ofta på långa bollar upp mot John Richards och Steve Kindon, men de hade svårt att komma loss från sin bevakning. Richards hade många hårda dueller med Ola Ljungberg som slutade med att minst en av dem låg på marken, medan Kindon ideligen tampades med Ronald Åman och Carlos Gustavsson. Richards hade Wolves bästa målchans i första halvlek när han nådde högst på ett inlägg, men nicken gick hårfint utanför bortre stolpen. Kenny Todd hade ett fint skottläge men ÖSK-målvakten Odd Lindberg räddade. Örebro satsade mest på kontringar och hade också lägen genom Tore Lennartsson och Thomas Nordahl, men ingen lyckades överlista Richard Taylor i Wolves mål.
 
Fem minuter in i andra halvlek tvingades dock Taylor kapitulera. Arne Skotte frispelade Tore Lennartsson som sköt och bollen styrdes i mål via Derek Parkin. Richard Taylor i målet blev helt ställd när bollen ändrade riktning och Örebro hade 1-0. Wolves jagade en kvittering men fick ideligen frisparkar emot sig och laget hade svårt att hitta någon rytm i spelet. Efter 74 minuter hade Wolves två jättelägen till kvittering, men direkt efter det gjorde i stället Örebro 2-0. John Richards nickade i ribban och på returen räddade Örebroförsvaret Willie Carrs skott på mållinjen. Örebro kontrade och Magnus Knutsson hittade Tore Lennartsson till höger i straffområdet. Lennartssons hårda och låga skott gick förbi Richard Taylor och in i bortre burgaveln. Wolves spelare och managern Sammy Chung var övertygade om att Lennartsson var offside. De får också medhåll av Nerikes Allehandas reporter Olle Åkerberg som skrev om matchen. Målet blev dock godkänt.
 
– To say the goalscorer was two metres offside would be an understatement, sade Chung till Express & Star efter matchen.
 
Slutskedet av matchen präglades av irritation från båda lagen. John Richards och hans bevakare Ola Ljungberg varnades båda efter ännu en i raden av dueller. Steve Kindon och Carlos Gustavsson fick också båda gult kort efter en kombinerad brottnings- och boxningsmatch. Den matchen blev oavgjord men Örebro vann fotbollsmatchen med 2-0.
 
Sammy Chung sade till Nerikes Allehanda att han var missnöjd med domarens insats.
 
– Jag tyckte domaren var för petig och hans många misstag gick mest ut över oss. Och Örebros andra mål skulle ha underkänts för offside på Lennartsson, som var en meter på fel sida när passningen slogs.
 
Även Örebro-Kurirens reporter Rune Karlsson konstaterade att domaren Lars Carlsson hade det besvärligt med att hålla greppet om matchen och menade att domaren varit snäll som bara delade ut fyra varningar.
 
Sammy Chung tyckte att Örebro spelade mycket bättre nu än när laget träningsspelade mot Wolves i mars.
 
– Örebro var betydligt bättre nu än när vi vann hemma hos oss med 4-1, men då var ju örebroarna inte lika vältränade som nu – det var ju före deras seriesäsong. Ronald Åman, som ju tränade med oss i Wolverhampton en vecka, är snabb och bra, den grabben kan gå långt, sade Chung till Nerikes Allehanda efter matchen.
 
Och det var fler Örebrospelare än Ronald Åman som imponerade på Sammy Chung och Wolvesledningen. SwedeWolves-medlemmen Ola Rydstrand berättar i medlemstidningen Bull´s Eye nummer 1 säsongen 2013/14 om träningslägret i England med Örebro SK och att han i januari 1978 bjöds in till en veckas träning och provspel med Wolves tillsammans med Ronald Åman och målvakten Odd Lindberg. När Sammy Chung sommaren 1977 sade till Nerikes Allehanda att Ronald Åman redan innan dess varit och tränat med Wolves en vecka syftade han kanske på ÖSK:s träningsläger och träningsmatch mot Wolves i mars 1977?
 
 
 
 
onsdag 27 juli 1977
Stockholmsalliansen (Kombinationslag) – Wolverhampton 0-0
Mot Stockholmsalliansen blev Wolves mållösa för tredje matchen i rad på Sverigeturnén men den här gången fick laget i alla fall med sig ett oavgjort resultat.
 
Stockholmsalliansen bestod av spelare från AIK, Djurgården och Hammarby. Bröderna Billy och Kenta Ohlsson från Hammarby var de mest kända spelarna i Stockholmslaget men det var målvakten Björn Alkeby som var bäst på plan. Alkeby – till vardags i Djurgården – skulle egentligen inte ha spelat mot Wolves, men Hammarbymålvakten Gunnar Wilhelmsson som egentligen skulle ha vaktat målet drabbades av en knäskada under en cupmatch mot Djurgården på söndagen och stod över matchen.
 
Stundtals pressade Wolves hårt men Alkeby tog allt, till och med en straffspark. Efter 26 minuter var Alan Sunderland på väg igenom när han blev knuffad i ryggen av Hammarbys Mats Werner och Wolves fick straff. Willie Carr sköt ett hårt skott men Björn Alkeby kastade sig åt höger och räddade. Returen gick ut till Alan Sunderland men Alkeby räddade igen.
 
– Jag kände på mig var bollen skulle komma. Jag studerade Carr noga när han la´ bollen till rätta. Och chansade åt rätt håll. Åt höger. Möt Örebro i Allsvenskan tog jag två stramare. Från Thomas Nordahl och Arne Olsson. Matchen slöt 2-2, sade Björn Alkeby till Expressens reporter Claes-G Bengtsson efter matchen.
 
Stockholmsalliansens bästa chans före paus fick Billy Ohlsson efter 35 minuter, men hans skott gick just utanför stolpen.
 
Stockholmarna hade bara en målchans i andra halvlek då Mats Werner försökte sig på ett överraskande långskott efter 62 minuter, men Phil Parkes räddade. Därefter hade Wolves en mycket stark period när laget radade upp chanser. I den 67:e minuten kom John Richards fri men Alkeby räddade till hörna. Tre minuter senare fick Martin Patching ett fint läge men på nytt var Alkeby snabbt ute och kunde rädda till hörna. Efter 73 minuter sprang sig Steve Kindon loss men än en gång var Alkeby vaken och kunde fånga bollen precis framför fötterna på Wolvesanfallaren. Näste man att försöka var Alan Sunderland i den 75:e minuten, men Alkeby fick ut en hand på det hårda skottet och styrde undan bollen. Inget av lagen lyckades spräcka nollan och matchen slutade 0-0.
 
Matchen var tuff och inte minst hade Steve Kindon och Alliansens högerback Tommy Berggren många hårda dueller. Geoff Palmer varnades efter en tackling mot Kjell Samuelsson och enligt Dagens Nyheter reagerade Palmer med att brösta till domaren Rolf Eriksson. Där borde det varit rött kort, erkände domare Eriksson för DN:s reporter Bengt Lans efter matchen.
 
Wolvesanfallaren Bobby Gould kommenterade lagets måltorka i Expressen efter matchen:
 
– Vi kör flera hårda träningspass om dan och är främst här för att matcha oss i form inför seriestarten, förklarade Gould, som också var mycket imponerad av målvakten Björn Alkeby.
 
– Han var rent professionell i sitt agerande, menade Gould.
 
Dagens Nyheters reporter Bengt Lans var inte imponerad av Wolves spel. ”Det var verkligen synd att Alliansen inte kunde knöla till ett mål och förse engelsmännen med sin tredje raka förlust. Den fotboll som de praktiserade är nämligen inget att stå efter. Wolverhamptonspelarna var livrädda för att förlora en match till. Backlinjens folk gick knappt över mittlinjen en enda gång. Man höll bollen bra men framåt var det mest ett evigt långbollande”, skrev Bengt Lans i sin artikel om matchen.
 
 
 
torsdag 28 juli 1977
Gävlealliansen (Kombinationslag) – Wolverhampton 1-3
Efter tre mållösa matcher i rad på Sverigeturnén gjorde Wolves tre nickmål och tog sin första seger. För motståndet stod Gävlealliansen, som bestod av spelare från Brynäs och Gefle IF. Brynästränaren Janne Lövgren var lagledare för kombinationslaget och han sade i en intervju med Gefle Dagblad inför matchen att Wolves är hans stora favoritlag.
 
I laget saknade Wolves vristskadade Frank Munro och magsjuke Kenny Hibbitt.
 
Wolves tog ledningen redan i den 11:e minuten då Steve Daley kunde nicka in 1-0 förbi målvakten Arne Skalk. Efter dryga halvtimmen ökade John Richards på till 2-0 när han nickade in ett inlägg från Martin Patching.
 
Gävlelaget var inte ofarligt och mitt i andra halvlek kom reduceringsmålet. Anfallaren Ola Dahlström fick ett friläge efter ett missförstånd i Wolvesförsvaret och kunde rulla in bollen till vänster om målvakten Richard Taylor. Men Wolves var det klart bättre laget och avgjorde matchen elva minuter från slutet med ett nytt nickmål. John Richards satte till pannan på ett inlägg från vänsterbacken Maurice Daly och 3-1 var ett faktum.
 
Wolves manager Sammy Chung var imponerad av Maurice Dalys spel som vänsterback.
 
– It was his best game in that position and it was a grand piece of work by him which brought Richards´ second goal, sade han till Express & Star efter matchen.
 
Annars var Wolvesmanagern inte särskilt nöjd med spelet.
 
– Inget lagspel alls. I fotboll ska bollen spelas, men våra killar hade glömt det i kväll. Vi borde ha gjort fem-sex mål. Men jag kan lova mycket bättre spel redan på måndag i Uppsala, sade Chung till Gefle Dagblad efter matchen.
 
Sammy Chung tyckte ändå att laget blir bättre för varje match.
 
– The players are much fitter and I would dearly like to play those first two matches again. I´m sure the results would be different, sade han till Express & Star.
 
 
 
måndag 1 augusti 1977
Sirius (Division II) – Wolverhampton 1-4
Mot 70-årsjubilerande Sirius, topplag i division II, gjorde Wolves sin bästa match hittills under Sverigebesöket och vann komfortabelt med 4-1. Även om Sirius stundtals stretade emot bra var Wolves seger aldrig hotad.
 
John Richards gjorde två enkla mål i första halvlek – för övrigt andra matchen i rad som han blev tvåmålsskytt. Efter dryga timmen satte Wolves 3-0 efter ett mönsteranfall, som involverade sex spelare och innehöll tio passningar. Alan Sunderland direktpassade ut på högerkanten till Geoff Palmer och på hans precisa inlägg nickade Bobby Gould i mål. Även Steve Kindons 4-0 var en delikatess. Kindon sprang i kapp med två försvarare efter en studsande boll och sköt i flykten med vänsterfoten förbi målvakten Anders Rosén, som inte ens hann röra sig för att försöka ta det stenhårda skottet. Sirius reducerade strax därefter genom Jan Fors sedan Phil Parkes släppt retur på en frispark från Ulf Wahlqvist.
 
“Sprintern” Steve Kindon gjorde enligt Upsala Nya Tidning stort intryck på Uppsalapubliken, liksom Alan Sunderland, Kenny Hibbitt och Geoff Palmer. Wolves manager Sammy Chung var imponerad av Sirius spel och särskilt förtjust var han i liberon Ingemar Isaksson.
 
– Jag lade speciellt märke till åtminstone en av deras spelare. Det var han som spelade libero. En verkligt säker kille, sade Chung till Upsala Nya Tidning efter matchen.
 
I Sirius återfanns även de före detta landslagsspelarna Roland Grip och Leif Eriksson, som bland annat var med i VM i Mexiko 1970. Eriksson var dock skadad och kunde inte spela mot Wolves.
 
Express & Star skrev felaktigt att matchen slutade 4-0 till Wolves.
 
 
tisdag 2 augusti 1977
Västerås SK (Division II) – Wolverhampton 1-7 (1-3)
Wolves körde fullständigt över Västerås SK och bjöd på stor fotbollsunderhållning. Västerås leder division II men var helt utan chans mot ett spelsuget Wolves.
 
John Richards gav Wolves ledningen redan efter fyra minuters spel efter en passning från Alan Sunderland. VSK kvitterade på en straff som målvakten Knud Engedal satte i krysset bakom Phil Parkes sedan Derek Parkin fällt Stig Fredriksson. Längre fram i karriären skulle Fredriksson för övrigt bli känd som bergsäker straffskytt när IFK Göteborg sensationellt blev mästare i UEFA-cupen 1982. Men sedan var det slut på det roliga för Engedals och VSK:s del. Wolves gjorde 2-1 när Ken Hibbitt sköt ett lågt skott från straffområdesgränsen och Steve Daley prickade in 3-1 på ett jätteskott från långt håll sedan målvakten Engedal tvingats till en utflykt från sitt mål.
 
I andra halvlek dominerade Wolves helt och ökade tre minuter in i halvleken på till 4-1, en nick i krysset från Alan Sunderland efter inlägg från Steve Kindon. Nästa mål gjorde Kindon själv sedan han sprintat 40 meter och dribblat förbi fyra försvarare innan han petade bollen förbi den utrusande målvakten och rullade in den i mål från liten vinkel. Avbytaren Bobby Gould satte 6-1 med en vacker språngnick. Willie Carr avslutade målskyttet med sitt 7-1-mål i slutet av matchen.
 
Västeråstränaren Lennart "Liston" Söderberg skämdes över sitt lags insats efter matchen och ville inte lyssna till Wolvesmanagern Sammy Chungs tröstande ord.
 
– Nu skäms jag alldeles otroligt. Känner mig som om jag förvisats till fotbollens källare. Mina VSK-are gjorde praktiskt taget allting fel, sade "Liston" till Vestmanlands Läns Tidning efter matchen.
 
Sammy Chung konstaterade att VSK bjudit bra motstånd och att laget hade flera duktiga spelare, men att han samtidigt var överraskad över att Wolves spelade så bra. Den bästa insatsen någonsin av Wolves på svensk mark, bedömde han.
 
VLT:s reporter Ingemar Helgoson var särskilt fascinerad av att se Steve Kindon spela. I sitt matchreferat skriver han om ”… den originelle Steve Kindon, en bjässe på 90 kg som gör 8,2 på 60 meter och drog fram som en tank över banan. En snabbare spelare än Kindon har nog inte skådats på Arosvallen, när han fick upp farten blev det rusningar på 40 och 50 meter med bollen på foten”.
 
 
Platt fall i nybyggda Himmelstalundshallen
 
tisdag 29 november 1977
Inomhusturnering i Himmelstalundshallen, Norrköping
Wolves kom sedan tillbaka till Sverige ytterligare en gång under 1977. I november var laget det stora dragplåstret när den nybyggda Himmelstalundshallen i Norrköping för första gången skulle stå värd för en fotbollsturnering. I artikeln ”Jakten på den försvunna turneringen” finns en detaljerad beskrivning av turneringen, där Wolves gjorde en slät figur och förlorade alla sina tre matcher.
 
 
 

 
Fakta om Wolves matcher mot svenska lag 1977
 
tisdag 22 mars 1977
WOLVERHAMPTON (reservlaget) – IFK SUNDSVALL 2-2
 
 
måndag 28 mars 1977
WOLVERHAMPTON (reservlaget) – ÖSTER 4-0
 
 
tisdag 29 mars 1977
WOLVERHAMPTON  – ÖREBRO 4-1 (2-1)
Mål Wolves: Thomas Nordahl (självmål 5), John Richards 2 (17, 88), John McAlle (81). Örebro: Thomas Nordahl (straff 31).
Wolves: Garry Pierce, Craig Moss, Derek Parkin, Steve Daley, Frank Munro, John McAlle, Kenny Hibbitt, Willie Carr, John Richards, Bobby Gould, Martin Patching.
Örebro: Odd Lindberg, Tore Lennartsson, Ola Ljungberg, Ronald Åman, Arne Olsson, Arne Skotte, Ola Rydstrand, Janne Mossberg, Stefan Lundin, Janne Svensson, Thomas Nordahl.
 
 
fredag 22 juli 1977
Siljansvallen, Leksand
Matchen ingick i Leksandsalliansens arrangemang Fotboll vid Siljan
IFK NORRKÖPING (Allsvenskan) – WOLVERHAMPTON 2-0 (2-0)
Mål: Kent Lundqvist (15), Leif Andersson (33).
Norrköping: Jan-Åke Jonsson, Per-Olof Eek, Ove Karlsson, Krister Norblad, Peter Liljedahl (Janne Jonsson), Leif Andersson, Eine Fredriksson (Svante Larsson), Gert Hellberg, Kent Lundqvist, Per-Olof Ohlsson (Bo Larsson), Curt Bernsten.
Wolves: Phil Parkes, Geoff Palmer, Derek Parkin, Steve Daley, Frank Munro, Colin Brazier (Maurice Daly), Kenny Hibbitt, Bobby Gould (Alan Sunderland), Steve Kindon, Martin Patching (Kenny Todd), Willie Carr.
Publik: ca 2 000
Domare: Erik Stoltz, Mora
 
 
måndag 25 juli 1977
Eyravallen, Örebro
ÖREBRO SK (Allsvenskan) – WOLVERHAMPTON 2-0 (0-0)
Mål: Tore Lennartsson 2 (50, 74).
Wolves: Richard Taylor, Geoff Palmer, Maurice Daly (Frank Munro), Steve Daley, Derek Parkin, John McAlle, Kenny Todd (Martin Patching), Willie Carr, John Richards, Steve Kindon (Bobby Gould), Alan Sunderland.
Publik: 3 993
Domare: Lars Carlsson, Köping
 
 
onsdag 27 juli 1977
Söderstadion, Stockholm
STOCKHOLMSALLIANSEN (Kombinationslag) – WOLVERHAMPTON 0-0
Stockholmsalliansen: Björn Alkeby, Tommy Berggren, Mats Werner, Curt Olsberg, Kjell Samuelsson, Göran Göransson, Lars Stenbäck, Claes Marklund, Sven Dahlkvist, Kenneth ”Kenta” Ohlsson, Billy Ohlsson.
Wolves: Phil Parkes, Geoff Palmer, Maurice Daly, Martin Patching, Derek Parkin, John McAlle, Willie Carr, John Richards, Steve Kindon, Bobby Gould, Alan Sunderland.
Publik: 4 864
Domare: Rolf Eriksson
 
 
torsdag 28 juli 1977
Strömvallen, Gävle
GÄVLEALLIANSEN (Kombinationslag) – WOLVERHAMPTON 1-3 (0-2)
Mål Gävlealliansen: Ola Dahlström (66). Wolves: Steve Daley (11), John Richards 2 (32, 79).
Gävlealliansen: Arne Skalk (Brynäs), Bengt Sjöberg (Brynäs), Lars Lundin (Gefle IF), Ulf Sondell (Gefle IF), Tommy Staaf (Brynäs), Tommy Bergström (Gefle IF), Anders Ahlström (Brynäs), Jan Åkerblom (Brynäs), Björn Pettersson (Brynäs), Göran Albinsson (Brynäs), Ola Dahlström (Gefle IF).
Wolves: Richard Taylor, Geoff Palmer, Maurice Daly, Steve Daley (Willie Carr), Colin Brazier, John McAlle (Steve Kindon), Martin Patching, Kenny Todd, John Richards, Bobby Gould, Alan Sunderland.
Publik: 3 138
Domare: Åke Bonnevier, Gävle
 
 

måndag 1 augusti 1977
Studenternas, Uppsala
SIRIUS (Division II) – WOLVERHAMPTON 1-4 (0-2)
Mål Sirius: Jan Fors (75). Wolves: John Richards 2 (16, 42), Bobby Gould (61), Steve Kindon (74).
Wolves: Phil Parkes, Geoff Palmer, Maurice Daly (Colin Brazier 46), Steve Daley, Derek Parkin, John McAlle, Kenny Hibbitt (Martin Patching 70), Willie Carr, John Richards, Steve Kindon (Bobby Gould 46), Alan Sunderland (Kenny Todd 70).
Publik: 3 332
Domare: Göran Lundberg, Uppsala
 
 
tisdag 2 augusti 1977
Arosvallen, Västerås
VÄSTERÅS SK (Division II) – WOLVERHAMPTON 1-7 (1-3)
Mål Västerås: Knud Engedal (straff 13). Wolves: John Richards (4), Kenny Hibbitt (30), Steve Daley (36), Alan Sunderland (48), Steve Kindon (65), Bobby Gould (75), Willie Carr (80).
Wolves: Phil Parkes, Geoff Palmer (Maurice Daly 46), Derek Parkin, Steve Daley, Frank Munro, John McAlle (Colin Brazier 46), Kenny Hibbitt, John Richards (Steve Kindon 46), Alan Sunderland (Bobby Gould 46), Martin Patching (Kenny Todd 46), Willie Carr.
Publik: 3 174
 
 
tisdag 29 november 1977
Innefotbollsturnering i Himmelstalundshallen, Norrköping
Hammarby – Wolverhampton 2-1
Mål: 0-1 Kenny Hibbitt (9.43), 1-1 Thom Åhlund (11.30), 2-1 Janne Sjöström (12.48)
 
IFK Norrköping – Wolverhampton 2-1
Mål: 1-0 Leif Anglesjö (9.55), 1-1 John Richards (13.40), 2-1 Svante Larsson (14.17)
 
Åtvidaberg – Wolverhampton 3-1
Mål: 1-0 Leif Thell (1.05), 2-0 Jan Nilsson (4.16), 3-0 Leif Thell (8.16), 3-1 Martin Patching (12.50)
 
Wolves kom sist i turneringen efter sina tre raka förluster. Hammarby tog hem segern i turneringen på bättre målskillnad än tv
 

Urban Wigert2016-07-16 11:18:00
Author

Fler artiklar om Wolves