Lagbanner
Wolves-Stoke 2-0 den 18 december 1971

Wolves-Stoke 2-0 den 18 december 1971

Den 29 november fyller Tipsextra 50 år. En TV-klassiker som lockade miljonpublik varje lördag och som skapat oförglömliga minnen av polisongprydda hjältar på leriga planer. Inför jubiléet ser vi tillbaka på klassiska Wolvesmatcher i Tipsextras historia.

Hur dålig får domaren vara?

Det var rubriken i Aftonbladet efter Wolves 2-0-seger mot Stoke veckan före jul 1971. Anledningen till de starka synpunkterna var att domaren Harold Williams delade ut varningar och inte julklappar under matchen. I en tid då spelarna mer eller mindre kunde begå mord på planen utan att riskera någon påföljd var det något alldeles oerhört att se en match där fyra varningar delades ut. Vilket var just det som hände på Molineux den här lördagen.

Enligt Aftonbladet fällde BBC följande dräpande omdöme om domarinsatsen:
- Det var den sämsta domarprestation som på åratal visats på en engelsk plan. Den förstörde matchen fullständigt. Det är skandal att visa något sådant inför en internationell publik.

Aftonbladet kallade för övrigt Kenny Hibbitt genomgående för ”Derek Tibbit” i sin rapportering.

Oavsett synpunkterna på domaren så var detta en match som kan sägas vara urtypen för en Tipsextramatch från 70-talet. Färgstarka lag med Wolves klassiska ”old gold and black” mot rödvitrandiga Stoke, skickliga och profilstarka polisonglirare (Derek Dougan, Kenny Hibbitt, Gordon Banks, Jimmy Greenhoff och många andra) och en gyttjehög till plan där spelarna visade prov både på skicklighet och intensiv kamp. Den som bemästrade det besvärliga underlaget bäst var förstås Wolves vänsterytter Dave Wagstaffe. Oberäknelige Waggy som kunde göra nästan vad som helst på en fotbollsplan när han var på det humöret. Förutsatt att han kunde göra det med vänsterfoten. Högern var bara till för att hålla balansen med. Stokes högerback John ”Jackie” Marsh hade en tuff eftermiddag och blev gång på gång lurad av Waggy, som slog en rad precisa inlägg till Derek Dougan och John Richards. Stokes engelske landslagsmålvakt Gordon Banks fick jobba hårt och uppgiften blev ännu svårare efter en kollision med Richards efter en halvtimmes spel som sargade Stokemålvaktens knä.

Efter en lång stunds behandling kunde Banks fortsätta spela, men han var tydligt påverkad av skadan under resten av matchen. Oavsett skadan så hade Banks fått svårt att göra något åt Wolves 1-0-mål. Wagstaffe gjorde ännu en rusch på vänsterkanten och slog ett inlägg mot den bortre stolpen till Derek Dougan, som nickade bollen i en båge över Banks och in via stolpen. ”Vackre Dougan”, som han kallades i Aftonbladets förhandsartikel inför matchen, gjorde därmed 19:e för säsongen. Lika chanslös var Banks när Wolves ökade på till 2-0 i slutminuten. Och det var ett ovanligt mål på flera sätt. Derek Dougan befann sig för ovanlighetens skull ute på kanten, slog för ovanlighetens skull ett inlägg med högerfoten (Dougan var nästan lika vänsterfotad som Waggy) och framför mål dök ovanligt nog högerbacken Bernard Shaw upp med skallen. Banks såg ut att ha bra kontroll på nicken men då stack Alan Bloor fram foten och styrde bollen i eget mål. Officiellt noterades målet som ett självmål.

Det målet blev slutpunkten på en trist eftermiddag för Stoke, men senare under säsongen kunde laget bärga sin hittills enda stora titel. I ligacupfinalen (som också visades i Tipsextra) vann Stoke mot Chelsea med 2-1. Terry Conroy gav Stoke ledningen, Peter Osgood kvitterade och veteranen George Eastham gjorde det avgörande målet. Wolves gjorde också väldigt bra ifrån sig i cupspelet, framför allt genom att ta sig till final i UEFA-cupen. På vägen mot finalen slog laget bland annat ut Juventus, som tog hem finalsegrar i europeiska cuper både säsongen före och säsongen efter. Men i finalen tog det stopp – Tottenham vann med 2-1 på Molineux och returmatchen i London slutade 1-1.

Matchfakta:

WOLVERHAMPTON – STOKE 2-0 (0-0)

Mål: Derek Dougan (59), Alan Bloor (självmål 90).

Wolves: Phil Parkes, Bernard Shaw, Derek Parkin, Mike Bailey, Frank Munro, John McAlle, Jim McCalliog, Kenny Hibbitt, John Richards, Derek Dougan, Dave Wagstaffe.
Stoke: Gordon Banks, John Marsh, Mike Pejic, Sean Haslegrave, Alan Bloor, Eric Skeels, Terry Conroy, Jimmy Greenhoff, John Ritchie, John Mahoney, George Eastham.

Urban Wigert2019-11-20 17:50:00
Author

Fler artiklar om Wolves