Lagbanner
Blick på Jong Ajax: Flera talanger på tröskeln till a-laget
Johnny Heitinga tränar en ny generation talanger som hoppas ta samma kliv som han själv gjorde för mer än tjugo år sen.

Blick på Jong Ajax: Flera talanger på tröskeln till a-laget

Jong Ajax tränas av Johnny Heitinga och spelar i divisionen under Eredivisie. Talanglaget kryllar som vanligt av lovande spelare där flera spännande namn nu står på gränsen till ett genombrott i a-laget, kommer det i år? Vi går igenom hela truppen.

Charlie Setford, 18 år, målvakt

Engelsk-holländsk målvakt (engelska föräldrar, uppväxt i Amsterdam, valt England på U-landslagsnivå) som är den mest lovande målvakten Ajax fått fram i ungdomsakademin på väldigt länge. Fick motta Abdelhak Nouri-trofén som årets talang i ungdomsakademin i juni. Debuterade i Jong Ajax förra säsongen, ungt för att vara målvakt, och kan nu bli förstemålvakt i laget. Missat säsongsinledningen på grund av en handfraktur. Ett år yngre brodern Tommy har tagit över rollen som förstemålvakt i U18-laget Charlie nu lämnat.

Sten Kremers, 18 år, målvakt

Anslöt från De Graafschaps ungdomsakademi som 16-åring. Lite i skymundan av Setford har han utvecklats fint, och i Setfords skadefrånvaro fick han en plats att göra delar av försäsongen med a-laget. Dock inlett säsongen på bänken i Jong Ajax.

Tommy de Graaff, 17 år, målvakt

Ungdomslandslagsmålvakt han med. Fyller 18 i december, konkurrerat med Setford i ungdomslagen och gör det nu även i Jong Ajax. Har fått inleda säsongen mellan stolparna i Jong Ajax i Setfords frånvaro men före Kremers.

Youri Regeer, 19 år, högerback/innermittfältare

Debuterade i a-laget förra säsongen och tillhör officiellt a-truppen, men inkluderas här då han får speltid i Jong Ajax. Var lagets kapten förra säsongen. Spelskicklig och smart vilket gjort honom multifunktionell likt Noussair Mazraoui. I grunden mittfältare men i a-laget fått chansen som högerback. I Jong Ajax har han tagit sig an vilken som helst av mittfältsrollerna, högerback och mittback.

Tristan Gooijer, 18 år, högerback/mittback

Teknisk och spelskicklig back med en fin träff med högern. Kan spela både till höger och centralt i backlinjen. Hoppas imponera och ta kliv i utvecklingen i år då luckor finns sen många backar lämnat Jong Ajax.

Diyae Jermoumi, 18 år, högerback

Likt Gooijer en som vill ta chansen att imponera nu när chansen finns. Offensivt lagd högerback, var högerytter i ungdomslagen innan han i U17-U18-lagen blev mer av en högerback. Sergiño Dest genomgick liknande utveckling och kom snabbt upp i a-laget efter rask utveckling i Jong Ajax. Född i Leiden men nyligen uttagen i Marockos U20-landslag.

Olivier Aertssen, 18 år, mittback

Allmänt sedd som den mest lovande mittbacken i akademin sen Matthijs de Ligt (Jurriën Timber var inte så hajpad så tidigt utan tog enorma kliv i sin utveckling i Jong Ajax), återstår att se om han kan motsvara förväntningarna. Tvåfotad, väldigt spelskicklig med en fin passningsfot. Viktigt år i hans utveckling nu, om han fortsätter utvecklas och imponera nu så kan chansen i a-laget hägra nästa sommar då Timber lär lämna.

Mateja Milovanovic, 18 år, mittback/vänsterback

Vid sidan av Aertssen det stora mittbackslöftet. Holländare med serbiskt påbrå. Har en mycket fin vänsterfot och kan spela vänsterback med, men kommer mest till sin rätt i mittlåset. Lite mer välväxt än Aertssen.

Kik Pierie, 22 år, mittback/vänsterback

En gång hajpad talang i Heerenveen där han blev ordinarie i Eredivisie som 17-åring. Kom till Ajax som 20-åring men inte alls utvecklats som man tänkt, inte gjort en minut för Ajax a-lag och efter utlåning till Twente hoppades Ajax bli av med honom i sommar. Pierie valde dock att stanna för att spela sig i form i Jong Ajax efter skada, med sikte på att lämna i januari. Varför han ska få ta speltid från riktiga talanger kan man fråga sig.

Youri Baas, 19 år, vänsterback

Fick nyligen sin a-lagsdebut då han hoppade in i segermatchen mot FC Utrecht i slutet av augusti och fick sen sin Champions League-debut med ett inhopp mot Rangers. Sågs inte som någon större talang tidigare men har tagit stora kliv i utvecklingen senaste två åren. Spelskicklig, dynamisk och laglojal, springer mycket. Kommer säkerligen bli en bra Eredivisie-spelare, frågan är hur bra han kan bli?

Donny Warmerdam, 20 år, innermittfältare/mittback

Ledartyp som tagit kaptensbindeln i de flesta ungdomslag och nu i Jong Ajax när Regeer inte spelar. Bra med bollen och duktig i uppspelsfasen vilket gjort att Johnny Heitinga flyttat ner honom i mittlåset trots att han inte är så stark i dueller. Viktig i laget som ledare men inte ansedd som en av de större talangerna riktigt.

Patrickson Delgado, 18 år, innermittfältare

Ecuadoriansk talang som anslöt i januari. Skicklig med bollen, bra passningsspelare, men gäller att han lyckas anpassa sig till livet i Amsterdam och spelet i Ajax. Omställningen är förstås en process som tar tid, om han lyckas kan Ajax ha en riktig joker här.

Kian Fitz-Jim, 19 år, innermittfältare

Liten till växten men stor i spelsinnet. Bra teknik med. Från början en rent offensiv mittfältare men har under de senaste åren utvecklats fint i en mer tillbakadragen roll som sexa. Gjorde försäsongen med a-laget förra året och imponerade då och
hoppades då göra a-lagsdebut sen, men Erik ten Hag gav honom inte chansen. Hoppas få den i år istället. Frågetecken om storleken blir ett hinder för honom från att lyckas som sexa i a-laget.

Julian Brandes, 18 år, innermittfältare

Klok spelare som uppträder mycket moget och har en fin högerfot. Lovande sexa som kom tillbaka från en svår knäskada och hade en väldigt fin utveckling i U18-laget förra säsongen så han tog sig upp till Jong Ajax.

Gabriël Misehouy, 17 år, innermittfältare

En av de absolut mest lovande spelarna i akademin på flera år. Playmaker, en fantastisk kreatör med glimrande teknik. Väldigt fin högerfot. Debuterade i Jong Ajax förra säsongen och förväntas få en större roll i laget den här säsongen och bara spela i U18-laget när det är Youth League-matcher. Fortsätter han prestera som han gjort lär en a-lagsdebut hägra inom en snar framtid.

Silvano Vos, 17 år, innermittfältare

En annan spelare man tror väldigt mycket på. Har spelat ihop med Misehouy på mittfältet genom alla ungdomslag och nu har båda nått Jong Ajax. Medan Misehouy är en mer utpräglat offensiv spelare kan Vos spela mer tillbakadraget, men går också gärna framåt i en tvåvägsroll. Intelligent spelare med ypperlig spelförståelse och en bra passningsfot. Spelar mycket moget för sin ålder.

Kristian Hlynsson, 18 år, innermittfältare

Isländsk talang som kom till akademin som 16-åring. Förra säsongen fick han debutera i a-laget som 17-åring i cupmatchen mot Barendrecht och fick göra mål i debuten när han stenhårt smällde upp en straff i krysset till 4-0. Han fick spela även i nästa cupomgång mot Excelsior Maassluis och gjorde mål igen, den gången i spel. Tia som även kan spela på kanten. Har mycket fin teknik och rör sig bra, alltid delaktig i spelet, löper mycket och kombinerar bra med lagkamraterna. Hoppas på fler chanser i a-laget den här säsongen även i den hårdnade konkurrensen.

Giovanni, 20 år, innermittfältare

Brasse som kom till Ajax som 18-åring, spelar tia eller som ytter som går inåt i banan. Bra teknik och passningsfot, men tunn och stannade av i utvecklingen förra säsongen. Utlånad till Telstar under våren, bänkspelare i Jong Ajax nu med oklar framtid i klubben,

Sontje Hansen, 20 år, ytter

Debuterade i a-laget med ett inhopp mot ADO Den Haag redan i december 2019, efter att i flera år stått ut som en av akademins stora talanger med sin teknik och målfarlighet. Efter det hämmades utvecklingen av långvariga och återkommande skadeproblem och sviktande form när han väl var frisk vilket gjort att han inte fått någon mer chans i a-laget sen dess. Men nu verkar Hansen vara på väg tillbaka, han började få tillbaka självförtroendet under våren och har efter en grym försäsong inlett denna säsong i kanonform med Jong Ajax. Det är trångt om ytterplatserna i a-laget men Hansen och många med honom hoppas han kan få en chans ändå.

Ar’jany Martha, 19 år, ytter

Dribblingsglad ytter som kom från Spartas akademi som 17-åring. Fin tekniker, men lite för ojämn fortfarande i sina prestationer vilket gjort att han främst agerar inhoppare i laget.

Jeppe Kjær, 18 år, ytter

Dansk talang som kom till Ajax mycket hajpad som 16-åring efter att redan ha spelat i och gjort mål, i Superligæn för moderklubben AC Horsens. Dock haft problem med omställningen till livet och spelet i Ajax Amsterdam vilket gjort att han främst spelat i ungdomslagen. Hoppas göra avtryck i Jong Ajax i år. Utan tvivel finns potentialen där, han har en fin vänsterfot och skär gärna inåt från högerkanten, kan också spela tia och på andra kanten, och har en x-faktor. Får han mer självförtroende och saker börjar stämma kan Ajax verkligen ha en guldklimp här.

Christian Rasmussen, 19 år, center/ytter

En till dansk talang, som kom som 16-åring från FC Nordsjælland. Har gjort en Kasper Dolberg, det vill säga han kom som en lovande ytter men har skolats om till center i Ajax. Gjorde 7 mål i Jong Ajax förra säsongen och redan 2 denna, och har verkligen chansen att utmärka sig då han är den enda “riktiga” (och då är han alltså omskolad) centern i Jong Ajax egna trupp. Hans främsta konkurrent är fyrtornet Lorenzo Lucca som Ajax lånat in, Lucca tillhör egentligen a-laget men får speltid i Jong Ajax ibland för att spela in sig. Rasmussen är duktig i kombinationsspelet och har en fin vänsterfot, hans bakgrund som ytter och offensiv mittfältare gör att han är mångsidig och bra på att vara delaktig i det offensiva spelet.

Amourrichio van Axel Dongen, 17 år, ytter

Kanske den mest hajpade offensiva talangen i Ajax nu, tillsammans med Misehouy. Chelsea försökte roffa åt sig honom som 16-åring men han valde att stanna i Ajax. Högerfotad vänsterytter som är otroligt sevärd med sin fina teknik, dribblingsräder, speed, skott och passningsfot. Fick a-lagsdebutera förra säsongen i cupmatchen mot Barendrecht, fick även ett kort inhopp i Eredivisie och sedan starta cupmatchen mot Excelsior Maasluis och stod då för en assist. Blev sedan fotledsskadad och missade resten av vårsäsongen tyvärr. Tillbaka nu och hoppas fortsätta göra såna avtryck att han tvingar sig in i a-laget.

Jaydon Banel, 17 år, ytter

Trixig speedkula som tog stora kliv i sin utveckling förra säsongen. Var inte någon många hade koll på inför säsongen men började dominera i U18-laget och stod för grymma insatser i Youth League, belönades snart med seniorkontrakt och speltid i Jong Ajax, där han nu officiellt ingår i truppen. Rätt tvåfotad och kan spela lika bra på båda kanterna vilket gynnar honom.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-09-15 16:12:34
Author

Fler artiklar om Ajax