Zenitbloggen: Anzji: Mer än en klubb

En miljardär som beslöt sig för att ge sig in i fotbollen och värvade in storstjärnor från världens alla hörn. Det är ingen unik historia för Anzji utan det är något som händer över hela världen. Men till skillnad från Manchester City, Chelsea, Malaga och Paris SG så handlar uppbyggnaden av Anzji Makhatjkala om mer än bara ett starkt fotbollslag. För när Sulejman Kerimov valde att pumpa in miljarder i klubben som nu hela fotbollsvärlden känner till så gjorde han det för att ge invånarna i regionen något att glädjas över och i många fall, något att leva för.
- Fotbollen kan vända upp och ner på livet för många människor, nu hoppas vi att vi genom Anzji kan skänka glädje till människorna i staden och regionen, har klubbens VD, German Tjistjakov, tidigare sagt.

Ända sedan värvningen utav Roberto Carlos så har det inte gått en dag utan att Anzji har nämnts i samband med en eventuell övergång och bara det att fotbollsvärlden nu pratar om klubben från de södra delarna av Ryssland är på många sätt en overklig känsla för supportrarna.
- För folket i dagestan är fotboll inte bara en sport. Det är en socialt fenomen som ger många av våra mest utsatta invånare något att glädjas över, säger Rasul Khabullayev, talesman för regionens president till engelska tidningen, The Guardian.
- Anzji är bara början för regionens utveckling. Med Kerimovs och regeringens hjälp så ska vi utveckla Dagestan och ge våra unga möjligheter att bli något och att kunna se en framtid, säger Khabullayev.

Kerimov som sägs vara världens 118:e rikaste människa är god för c:a 4,9 miljarder dollar enligt Forbes. Utöver värvningarna av Carlos och Eto'o m.fl. så är Kerimov den som finansierar klubbens nya arena och träningsanläggning samt flera fotbollsanläggningar för ungdomarna i Dagestan. Det ryktas även att Kerimov vill etablera hockeyn i Makhatjkala och på sikt få in ett lag i KHL.

Tillvaron för folket som lever i Dagestan är grym. Den officiella arbetslösheten är 11.6% men experterna viftar bort den siffran och säger att den är minst dubbelt så hög. De flesta jobb som finns i regionen är statliga och de företagen löper en stor risk att utsättas för attentat från lokala terroristgrupper som vill att Dagestan ska bryta sig ur Ryssland och bilda en islamistisk stat. Korruptionen är hög och våldet extremt, bara under de sex första månaderna av 2011 så rapporteras 204 människor har mördats och 149 människor ha skadats, enligt den oberoende nyhetskällan, Caucasian Knot. Våldet mellan polisen och lokala rebeller är lika påtagligt och över 60 polismän ska ha dött i eldstrider med misstänkta rebelledare och deras grupper.

Och mitt i allt detta så vistas alltså Samuel Eto'o, spelaren som så sent som 2010 vann Champions League? Nja, inte riktigt. Även om Eto'o själv säger att han gärna skulle bosätta sig i Makhatjkala så är det inte en realistisk möjlighet i dagsläget.
- Det handlar inte om våldet eller säkerheten, för i så fall hade vi inte spelat våra matcher här, säger German Tjistjakov till The Guardian. Men vi behöver ge våra spelare de bästa möjligheterna för att träna och leva och det kan vi inte göra här i dagsläget. Istället tränar och bor Anzjis spelartrupp i Moskva, och flyger till hemmamatcherna dagen innan match.

Men i Dagestan känner man en enorm stolthet för sitt lag och trots att tusentalet poliser bevakar hemmamatcherna utrustade med Kalashnikovs och åskådarna tvingas till fullständig kroppsvisitation innan de kliver in på arenan, så är stämningen för det mesta god när hemmalaget spelar.
- Anzji har gjort att världen uppmärksammar våran region, säger supportern Artur Dobronravov, till The Guardian.
- Min dröm är att se en VM-Match här 2018, för det skulle ge oss en chans att visa världen våran bästa sida, och folk från alla världens hörn skulle komma till Dagestan och se det med sina egna ögon.
- Folk tror att vi lever här som djur, men livet är normalt för oss som bor här, säger Arsen Ibragimov, som gått och sett sitt favoritlag sedan 1994.

Så medans shejkerna från Förenade Arabemiraten och Qatar öser in miljarder i sina slumpmässigt utvalda klubbar runt om i Europa så handlar det som sker i Anzji om något mycket större.
- Folk kritiserar oss för att vi köper dyra spelare till klubben, men det är bara toppen på isberget. Vi vill utveckla Anzji som klubb, och då måste vi köpa bra spelare.
- Men parallelt med det så finansierar Kerimov massvis av andra projekt i regionen, och vi har en större utmaning än att bara skapa Rysslands bästa fotbollslag. Vi vill ändra livet och möjligheterna för människorna i Dagestan, säger German Tjistjakov.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2011-11-06 21:20:02
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare