Azmoun bakom det mesta när Zenit krossade Ural

Azmoun bakom det mesta när Zenit krossade Ural

Trots en deprimerande inramning och ett färskt europacupfiasko i bagaget så lyckades Zenit göra det mesta rätt hemma mot Ural. Med hela den offensiva fyran i laguppställningen för första gången på länge så körde man över motståndet och vann med 5-1. Serdar Azmoun blev stor segerregissör med tre mål och en assist.

För första gången den här säsongen tvingades Zenit spela inför i princip tomma läktare. Tidigare har myndigheterna ändå tillåtit c:a 20% av Gazprom Arena att förbli öppen men då smittspridningen tagit rejäl fart i Sankt Petersburg igen så förblev stora delar av läktarna stängda under lördagen och endast ett tusental sponsorer och säsongskortsinnehavare släpptes in. Det här verkade inte påverka Zenit det minsta då laget körde över ett svagt Ural. För första gången på länge kunde Semak ställa upp med Driussi, Malcom, Dzjuba och Azmoun från start och det blev föga överraskande en extrem nivåskillnad från onsdagens debacle mot Club Brügge. Man hade redan skapat ett par bra chanser innan Serdar Azmoun gav Zenit ledningen när han nickade in 1-0 på Sutormins inlägg, Azmouns första mål för Zenit på över två månader. Det dröjde bara fem minuter till innan Azmoun skulle göra sitt andra, ett mönsteranfall avslutades med att Dzjuba fick fram bollen till Azmoun som gjorde 2-0 i den 22:a minuten och där var matchen i princip avgjord. Dzjuba ökade på från straffpunkten efter en halvtimme och Douglas Santos gjorde 4-0 precis innan paus och det kunde varit både fem och sex noll om Zenit bara varit lite effektivare. 
Motståndet var naturligtvis inte av samma klass som det Zenit mötte i onsdags, men det är nästan sorgligt att se vilken otrolig skillnad det är på Zenit som spelar i ligan och det som spelar i Europa. I onsdags såg man ut som ett lag som aldrig varit utanför landets gränser tidigare, idag såg man precis lika bra ut som det lag som vunnit ligan två år i rad i dominerande stil. Visst gör det skillnad att ha tillbaka spelare från skador men i min mening är det lika mycket en attitydsfråga från Zenits del. Medan man i Europa kliver in till matcher med alla säkerhetsbälten på så spelar man med ett helt annat självförtroende i ligan där man inte är rädda för något insläppt mål då man vet att man har kvalitet nog att göra två eller tre oavsett om formen inte är på topp. 

Efter pausen slog man av på takten rejält och även om Azmoun fick göra sitt hattrick på straff och Ural reducerade in den 82:a minuten så var den här matchen egentligen över redan i paus. Det innebär att Zenit behåller serieledningen efter att omgång 17 är färdigspelad och med två ligamatcher kvar innan vinteruppehållet har man en bra möjlighet att gå till vila i serieledning. På onsdag väntar en betydelselös match mot Dortmund inför en i princip tom hemmaarena och jag kan inte se någon anledning till varför Sergej Semak borde ställa upp med ordinarie lag där. Att truppen är slutkörd är tydligt, även om dagens match var ett välkommet undantag, och att då få en veckas vila inför de två avslutande matcherna mot Dinamo och Spartak kan betyda otroligt mycket. 

Laguppställning:
Andrej Lunev

Alexej Sutormin
Dmitrij Tjistjakov
Jaroslav Rakitskij (Wendel 68)
Jurij Zjirkov

Malcom
Magomed Ozdojev (Andrej Mostovoj 82)
Douglas Santos
Sebastian Driussi (Daler Kuzjajev 59)

Artem Dzjuba (Alexander Jerokhin 58)
Serdar Azmoun (Stanislav Kraukhin 81)

Mål:
1-0 Serdar Azmoun (Alexej Sutormin) 17 min
2-0 Serdar Azmoun (Artem Dzjuba) 22 min
3-0 Artem Dzjuba (Straff) 30 min
4-0 Douglas Santos (Serdar Azmoun) 44 min
5-0 Serdar Azmoun (Straff) 76 min
5-1 Artem Sjabolin 82 min

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-12-05 21:08:03
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare