-
-

Azmoun gjorde hattrick när Zenit krossade Ural

I vad som antagligen var den sista ligamatchen på åtminstone några veckor så körde Zenit helt och hållet över Ural. 7-1 blev segersiffrorna och förutom att Serdar Azmoun gjorde sitt första hattrick för klubben gjorde också Malcom sitt första mål.

Diskussionen om Coronaviruset har inte varit lika stor i Ryssland som i resten av Europa och fram tills i veckan fanns det inte ens diskussioner om att spela inför tomma läktare eller att ställa in matcher. Men ju närmare helgen kommit desto mer aktivt har det diskuterats och utöver att lagen i Moskva inte får spela inför mer än 5000 åskådare och att Sotji-Krasnodar på söndag spelas inför helt tomma läktare så väntas ligan ta beslutet på tisdag i nästa vecka om att skjuta fram återstående matcher på säsongen. Någon tydlig plan för hur det här ska gå till och hur man ska avsluta serien finns inte i skrivande stund.

Men om det här var den sista matchen på länge så gav Zenit sina supportrar ett fint avsked. Efter två raka 0-0 matcher efter omstarten efter vinteruppehållet så satte man full fart från första stund mot ett sårbart Ural. Serdar Azmoun gjorde sitt första av tre mål efter bara åtta minuters spel när han bröt Magomed Ozdojevs skott och på egen hand placerade in 1-0. Bara fyra minuter senare blev Jaroslav Rakitskij kvar i ett anfall efter en frispark och hans inspel från vänsterkanten hittade Artem Dzjuba som höll undan en försvarare och enkelt satte 2-0. Bara tre minuter senare var Dzjuba framme igen, hans nick räddades av Godzyur i gästernas mål men efter extremt passivt försvarsspel kunde Azmoun sätta returen till 3-0. Matchen var avgjord här och då hade det inte ens gått en kvart. Zenit höll dock ner gaspedalen och fortsatte att ösa på framåt, Malcom gjorde sitt första mål i Zenittröjan efter fint förarbete av Douglas Santos och brassen borde ha gjort 5-0 innan paus men missade friläget som han serverades av Azmoun.

Efter förra helgens 0-0 mot Ufa skrev jag att förväntningarna på det offensiva spelet borde vara höga mot Ural då de inte direkt är kända för sin defensiva organisation, och man ska ändå ge gästerna det att även med 0-4 i paus så försökte man gå fram i andra halvlek. Konsekvensen blev dock att Zenit kunde fortsätta utnyttja de ytor som fanns och det här kunde ha slutat betydligt större än bara 7-1. Azmoun fullbordade sitt hattrick, framspelad av Malcom, efter en dryg timme innan den f.d. Zenitspelaren Andrej Panjukov kunde göra 5-1 på straff. Sebastian Driussi kontrade in 6-1 innan Dzjuba fastställde slutresultatet från straffpunkten i den 72:a minuten.

Det känns nästan onödigt att prata om framtiden i ligan då ingen vet hur den ser ut. Det som i princip står klart är att det inte blir något spel nästa helg och även om Ryssland är klart mer oberäknligt än stora delar av Europa är det ingen vild gissning att vi inte får se någon ligafotboll innan Juni. Och om det sker så är det inför tomma läktare. Men om det här var den sista matchen i Sankt Petersburg på lång tid så fanns det i alla fall sämre sätt att avsluta på.