Lagbanner
Old Firm

Old Firm

Old Firm, kallas matchen som alla talar om i Skottland. Celtic möter ärkerivalen från samma stad, Rangers. I alla tider har prestigen varit enorm. Rangers, protestanternas lag , Celtic innehåller så mycket mera än fotboll.

Världens mest uppmärksammade hatmatch spelas i Glasgow, mellan Celtic och Rangers. Dess grund innehåller de flesta av hatmatchernas byggstenar.

Fattigdomen på Irland fick många att emigrera till Skottland och Glasgows industrier. Där levde de i separerade fattigområden, tjänade sin svältlön i fabriker ägda av protestanter. Irländarna var packet, de där. Fotbollen och klubben Celtic blev något att tro på och leva för. Så starkt var haten mellan de religösa klubbarna att skottarna tog med sig engelska flaggor till matcherna, trots att man ville bli fria från England. Allt för att ytterligare trycka ner irländarna. Irland var nämligen inte ännu självständigt, utan en engelsk koloni.

Dagens samhälle ger inte upphov till nya hatmatcher, samhället är så förändrat att konfliktens grunder inte längre finns. Utbildning, välstånd, IT-samhälle.

Få eller inga matcher kan mäta sig med passionen och stämningen på ett ”Old Firm”-derby på endera Ibrox eller Celtic Park (Parkhead) när de två lagen möts i ett derby.

Derbyna är viktigare än att vinna ligan. 



Klubbnamnens betydelse då. Klubbnamnet Rangers betyder bl a övervakare, kontrollant. Ett mycket vanligt idrottsnamn, men beskriver även Englands roll i kolonisationen av Irland, och nu dess roll i Nordirland.

Celtic (ska uttalas "seltik" till skillnad från hur det uttalas när man snackar om musik m.m; "keltik") är gaelic för keltisk och står för den keltiska kulturen. Ett direkt irländskt namn som visar på rötterna.

Rangers klubbemblem är ett lejon, vilken finns i Skottlands kungliga flagga (de har ingen kung längre eftersom de är i union med England, men ändå) och lejonet finns också i Englands landsvapen. Ett tecken på samhörigheten med unionen. (Därmed inte sagt att de tycker Skottland ska tillhöra unionen, det är en annan fråga.) Celtic har en vit fyrklöver (white shamrock), Irlands nationalblomma.

Rangers färger är rött, blått och vitt - samma färger som i Union Jack, Storbritanniens flagga.

Celtics färger är grönt, vitt och orange - Irlands flagga är grön, vit och orange.

På Rangers matcher sjungs "God save the Queen" och brittiska kampsånger. Man kan t o m höra citat ur Henry V!

På Celtics matcher sjungs "Fields of Athenry" och andra irländska folkvisor. Man kan t o m höra folk heja på irländska! (Inte att förväxla med gaelic, tydligen. Folk blir arga om man kallar deras språk för gäliska. 



På Rangers matcher går allt så klart i klubbfärgerna, men man ser även Englands flagga vaja. Det är lika mycket anspelning på Storbritannien och England som på Rangers i kläder, hattar, flaggor och allsköns pynt. Officiella souvernirer håller sig strikt till att anspela på klubben, men supportrar skaffar sig ju egna prylar. Mycket ser ut att vara köpt i en souvernirbutik i London.

På Celtics matcher går allt i Celtic och Irlands färger, eftersom de är detsamma. Man ser mycket irländska flaggor, irländska hattar och annat krims krams med småfolk och irländskt knytt. Även Celtics officiella souvernirer syftar strikt på fotbollsklubben, men även deras supportrar skaffar egna prylar. Mycket ser ut att vara köpt i en souvernirbutik i Dublin.

Rangers anhängare är som sagt till största del protestanter och Celtics är katoliker. Det finns otaliga historier om när präster i de båda lägren dragit in fotbollen i kyrkan också. Faktum är att det länge var en strikt uppdelning både bland spelare och publik. En katolsk spelare skulle aldrig vilja spela i Rangers och han skulle inte ens få det.

En intressant detalj är att denna strikta uppdelning fanns ända in i våra dagar och det finns faktiskt folk i Skottland som på allvar menar att Henrik Larsson borde få Nobels Fredspris. Först när han, som icke-katolik, kom till Celtic och gjorde succé så ändrades inställningen. Sedan dess har tydligen mycket hänt i själva klubbarna, men fansen ändrar man inte på så lätt. 


Källa: delvis fakta från Aftonbladet + footballderbies.com & carinas-swecourt.blogspot.com/ 

DOKUMENTÄR OM OLD FIRM - GLASGOW COLOURS

Redaktionen2009-09-08 23:29:00
Author

Fler artiklar om Celtic