Gallowgate: Sverige har en mycket felaktig bild av skotsk fotboll
I Sverige tycks alla veta allt om hur den Skotska ligafotbollen är. Den är tråkig, dålig, defensiv, målsnål och aldrig spännande. Old Firms överlägsenhet gör det knappast bättre, eller?
Men hur mycket vet de? Ingenting skulle jag vilja säga, om jag inte missminner mig så har svensk tv aldrig visat mer än Old firm matcher (knappast känd som publikfriere) och om man eventuellt visade någon annan toppmatch så var det sannolikt förra seklet. Det finns inga svenska journalister som följer skotska ligan, och om man vill hitta information så får man leta på engelsktalande sajter. Bilden av skotsk fotboll i Sverige kommer istället från förutfattade meningar, att den skall vara tråkig för att endast två lag gör upp om titeln, eller att den skall vara målsnål för att de mindre lagen försvarar med 11 man. Det här stämmer dock inte.
De flesta som vet att jag är Celticsupporter brukar oftast yttra sig om att det skulle varit mycket roligare och bättre om Celtic och Rangers spelade i den engelska ligan. Rent ekonomiskt skulle det vara gudomligt, men det verkar inte hända något på den fronten. Det många inte vet är att diskussionen pågått under en ganska lång tid nu och ingenting har hänt. Så svenskar som supportrar lag från Skottland får hålla sig till en liga som anses tråkig. Det är dock en felaktig bild. Skotska ligan är långt ifrån tråkig. Det är snarare ganska roligt att se skotska ligamatcher. Fotbollen som spelas går självklart inte att jämföra med de största ligorna men det finns ändå en viss klass; Celtic och Rangers spelade på 2000-talet varsin final i uefacupen. Celtic och Rangers har gått vidare från gruppspelet i Champions League och de båda klubbarna har stått för en del andra fina insatser i Europa. Även om de senaste åren visar en negativ bild har Skotsk fotboll hävdat sig bra på 2000-talet. Det finns även tradition och historia i klubbar som Aberdeen och Dundee utd.
Det tar oss till Old Firms överlägsenhet; som har kallats ett Skotskt fenomen! Att bara två lag gör upp om titeln, men visst går det att antyda likheter i andra länder också. I Spanien står kampen mellan Barcelona och Real Madrid, i England har det varit en uppgörelse mellan big four och i Frankrike vann Lyon titel efter titel. Ligatiteln i Skottland står mellan Rangers och Celtic, inget snack om saken, men det är inte bara i Skottland som de största klubbarna är dominanta. Dessutom kan man de senaste åren urskilja en jämnare Skotsk liga, Hearts tog sig förbi Rangers för några år sedan och flera mindre lag besegrar allt oftare Celtic och Rangers. St Mirren stod för en imponerande prestation när Celtic besegrades med 4-0, veckan senare förlorade Rangers med 4-1 mot St Johnstone. De starkaste lagen förutom Celtic och Rangers hittar man i Dundee Utd, Hibernian, Aberdeen, Motherwell, Hearts. Lag som brukar besegra Celtic och Rangers lite då och då. Lag som även satsar allt i matcherna, att besegra ett av de här lagen är sannerligen ingen lätt uppgift för varken Celtic eller Rangers.
Skotska ligan är inte alls speciellt målsnål; sammanlagt har Celtic varit med om åtta 0-0 matcher i ligan sedan 2004 varav tre av dessa varit matcher mot Rangers. Och ett målsnitt kring 2-3 mål per match. Det finns en felaktig bild av att de mindre lagen endast vill spela tråkig och defensiv fotboll när de möter Celtic och Rangers. Det kan tvärtom – vara ganska offensiva, vilket gör att matcherna blir roliga att se på. Det är mycket fart i skotsk fotboll, de mindre lagen satsar på ett rakt anfallsspel och brukar förfoga över en snabb anfallare och en mittfältsgeneral. Celtic spelar ofta kortpassningsspel, och utnyttjar kanterna och anfaller med hela laget. Även när de mindre lagen spelar mot varandra brukar fotbollen bli ganska öppen och ibland målglad. Underhållningsvärdet är nog ganska högt om man jämför med många andra ligor. Så även om ligan står mellan Celtic och Rangers så betyder det inte per automatik att ligan är tråkig och dålig. Den är otroligt stark med tanke på Skottlands befolkningsmängd, och konkurrensen med England- idag befinner sig ungefär hälften av Skottlands landslagsmän i England. Man får inte glömma av att Celtic och Rangers publiksnitt för 2000-talet ligger på 60 000 respektive 50 000. Att Celtic och Rangers är överlägsna är bara något som gynnar ligan, hela ligan vilar på publikintäkter, tv-avtal och reklam i anslutning till Glasgowklubbarna.
Det här är en diskussion som aldrig fått utrymme i svensk media, den stannar vid Old Firms vara eller icke vara i det engelska ligasystmet och faktum är att om detta någon gång skulle ske – då skulle Skotska ligan vara en jämn men ofantligt mycket sämre och tråkigare liga.