Lagbanner
Krönika: Vad händer nu?

Krönika: Vad händer nu?

Det är dagen efter debaclet i Utrecht, bättre dagar har setts på Glasgows gator och torg. För ett par år sedan tog vi ledningen mot Barcelona i CLs åttondelsfinal, igår förlorade vi med 4-0 mot förra årets ligasjua i Holland. Mycket har skett på lite tid, vilket får mig att fundera över Celtics framtid i den skotska ligan.

Anledningen är en 4-0 förlust mot Holländska "mittenlaget" Utrecht, resultatet tog Holländarna vidare med sammanlagt 4-2. Efter att ha bevittnat detta självmål, med svordomar och allt som hör supporterns baksida till kan jag idag, enkelt fråga: Vad händer nu med Celtic?

Det här är Celticredaktionens strå i stacken i dagens debatt, där Emil Gustavsson för Hibernian och Mathias Hellsten för Rangers stått för mycket fina och läsvärda bidrag. Läs från Rangers och Hibsredaktionerna!

Gemensam nämnare är Skotska ligans existens, eller fortsatta nedgång som det i dagsläget handlar om. Nu har Hibs, Motherwell, Dundee Utd samt Celtic lämnat Europas finrum. Det enda laget som är kvar är Rangers, som inte behövde kvala in till CL. SPLs nedgång de senaste åren är därmed näst intill total.

Det lilla hopp jag hade för Celtic igår släcktes fort, alldeles för fort. Från att ha hoppats på Skotska framgångar, underdogmentaliteten, till att inse realismen i dagens fotboll. Lösningen är given: Skotsk övergång till det engelska ligasystemet. Utan att behöva gå in på detaljer och svårlösta problem, är detta ett vägval som skotska klubbar och framförallt Celtic och Rangers står inför.

Skotska lag går en allsvensk väg tillmötes:
Den så viktiga UEFA kofficienten försämras varje år som går för Skotska lag. Efter Motherwells förlust mot Odense fick managern Craig Brown frågan apropå slutet på den Europeiska cupresan -"Does three rounds in the Europa League qualifiers now constitute a European run?"

2007 spelade Celtic mot Milan, och Ancelotti ansåg då att Skotska ligan var Europas fjärde bästa liga. Oavsett om han hade rätt eller inte, kan det stå som måttstock för hur långt efter vi bara på några år har hamnat.

Det är svårt att släppa. Celtics enorma tapp i Europa, det tog slut redan innan det påbörjats. Kom även i kontakt med en Celticsupporter som efter matchen sade, "aja, men vi får väl i alla fall spela Intertoto, eller?"
Detta påminner mig mycket om något jag läste i en skotsk krönika från STV. En medioker fotbollspelare frågar sin tränare varför han spelar i andralaget varpå tränaren svarade - "för att vi inte har något tredjelag"
I detta fall är den brittiska humorn svårslagen och mycket läglig.

Det finns flera problematiska aspeker med SPL i dagsläget: Den svaga ekonomin, svårigheten att locka till sig duktiga spelare och konkurrensen. Det sista vill jag trycka lite extra på; hur skall man kunna konkurrera med Europeiska lag som får bra matchning när vi själva endast matchas av ett lag. Trots att vi gjorde en av våra sämsta säsonger i modern tid 2009-2010 hamnade vi ändå på en betryggande andraplats (18 poäng före Dundee UTD). Det skall inte vara möjligt i en modern, erkänd europeisk liga. Det visar Skottlands absolut största problem. Det är också den största anledningen varför vi förlorar mot sämre lag i Europa, eller vad sägs om vår pinsamma bortastatistik som lyder: 1 vinst på de 28 senaste bortamatcherna.

Publiktapp, ett ekonomiskt bakslag
Inhemska cuper och ligan i Skottland är vad som kvarstår - hur högt slår det internationellt? Det räcker inte för en klubb av Celtics kaliber. Celtic är rejält drabbat, och säsongen 2010-2011 är enligt mig den viktigaste säsongen på väldigt länge. Det handlar främst om ett intresse som håller på att minska, förra året var vårt hemmasnitt omkring 46 000. I premiären mot St Mirren hade ungefär 48 000 tagit sig till Celtic Park. Efter gårdagens uttåg ur Europa väntas publikraset bli stort. Varumärket Celtic är i en nedgångsspiral, Celtic försöker förgäves förbättra ekonomin med alla möjliga kommersiella knep. Eller vad sägs om vuvuzelaförsäljningen i början av juli?

En svunnen storhetstid
Det ryktades om storvärvningar och värvningar på sammanlagt 150-200 miljoner. Idag har vi gjort av med ungefär 80-90, och sålt för över 170 miljoner kronor. Notera att vi värvat in 10 spelare! Hur skall vi kunna matcha Europeiska klubbar när vi inte kan värva enskilda spelare för mer än 40 miljoner. För tio år sedan kunde vi värva Sutton för 110 miljoner, idag kan vi värva Hooper från Scunthorpe för 30 miljoner. Förändringen som skett är en dyster och mycket sorglig historia.

En fortsättning i SPL kommer ge en makaber framtid - kanske är det dags att börja leva på gamla meriter och lägga alla förhoppningar om nutida, samt framtida stordåd bakom sig. För gårdagens match var troligtvis den största väckarklocka jag varit med om de senaste åren; jag hade även önskat säga "den enda" men förluster mot Braga, St Mirren, Ross County osv har fått mig att fundera över Celtics framtid som påstådd "storklubb".

Vill även rapportera om att Anthony Stokes snart kan vara klar för Celtic, en prissumma som diskuteras är 13 miljoner kronor. Förutom detta kan en eller två spelare vara på ingång, och räkna inte med något större namn. För den chansen försvann igår kväll.

Sebastian Skogsén2010-08-27 20:15:00
Author

Fler artiklar om Celtic